dani coman
Exclusiv Dani Coman la Rapid? ”Îmi pare rău și de Daniel Niculae pentru că e un rapidist”
sapun
Exclusiv Șefii Rapidului au reacționat, după gestul făcut de Săpunaru în fața lui Lobonț
Ce a titrat L'Equipe, după înfrângerea PSG-ului cu Borussia Dortmund din semifinalele Champions League
Digi Sport 1 Live
Acum

VIDEO Motivele pentru care Rapid nu a primit licenţa. "Decizia e definitivă şi executorie pe plan naţional"

19.05.2014, 10:22

Directorul Sistemului Naţional de Licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a susţinut, în această dimineaţă, în direct la Digi Sport 3, o conferinţă de presă în care a explicat motivele pentru care Rapid şi Gloria Bistriţa nu au primit licenţa pentru viitorul sezon al Ligii 1.

conferinta duru
  • Liga 2: CS Mioveni - Csikszereda, joi, 17:00, DGS 1

  • Premier League: Chelsea - Tottenham, joi, 21:30, DGS 1

"Au fost opt rapoarte, dintre cele 12 cluburi care participă în play-off-ul ligii a doua. Cele patru cluburi care nu au solicitat licență sunt Slobozia, Bacău, Olt și încă unul, nu mai știu care e al patrulea. Din cele opt solicitante de licență, șase au primit propunerea de a se acorda licența, iar două au primit propunerea de a se refuza licența: este vorba de Rapid și Gloria Bistrița, pentru neîndeplinirea criteriului financiar", a declarat Viorel Duru.

Acesta a detaliat apoi: "Comisia de Fond a luat următoarele decizii: pentru cinci din cele șase s-a acordat licența, refuzând licența a trei cluburi: Rapid și Bistrița, plus CS Craiova SA. I s-a refuzat Craiovei licența pentru neîndeplinirea criterului financiar și nu cum apărea în presă, pentru că nu are calitatea de membru afiliat de cel puțin trei ani consecutiv. Este vorba de art. 45 din regulamentul de licențiere. Toate cele trei cluburi cărora li s-a refuzat licența au făcut apel la Comisia de Apel, care a admis apelul Clubului Sportiv U Craiova SA, desființând decizia Comisiei de Fond. Comisia a respins apelurile Rapidului și Gloriei, menținând deciziile Comisiei de Fond. Hotărârile sunt definitive și executorii pe plan național. Se poate face recurs la TAS în termen de 20 de zile de la comunicarea Comisiei de Apel."

Viorel Duru a mai afirmat că, pe plan naţional, cluburile care nu au primit licenţă nu mai au nicio cale de atac. Singura soluţie este Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

„Această decizie a Comisiei de Apel fiind definitivă și executorie pe plan național, pentru a înlătura toate confuziile și încercările de a interpreta toate pasajele din această decizie, o voi pune pe site-ul FRF, fără date financiare, pentru că respectăm confidențialitatea datelor, dar veți vedea, chiar și fără sume, despre ce este vorba. Sigur, înțeleg poziția președintelui Comisiei de Apel, care nu poate traduce din română în română, dar eu am să încerc să vă explic succesiunea de motive care au stat la baza comisiei de primă instanță și apoi la baza comisiei de apel”, a mai spus Duru.


Președintele Comisiei de Apel, Mihai Micu, a afirmat că are încredere deplină în decizia luată în cazul Rapidului:

"În ambele cazuri, atât în cazul apelului Bistriței, cât și al Rapidului, motivul pentru care s-a decis respingerea apelului a fost că aceste două cluburi nu pot face față financiar în sezonul pentru care au solicitat licență. Hotărârile sunt rodul procesului decizional a două comisii, formate fiecare din câte cinci persoane. Cele două comisii au concordat în decizia de neacordare a licenței. Nu pot, în calitate de președinte al Comisiei, să vă motivez acest impediment care ține de deontologia profesională, nu pot să vă traduc aceste decizii. Vă asigur, însă, că este rodul unor deliberări destul de dificile, cu studiere amplă a materialului din dosarele de licențiere. Mai multe, nu vă pot dezvălui din culisele acestor deliberări, pentru că tot ce am avut de spus a fost spus în motivarea scrisă", a afirmat şi Mihai Micu.

În 2012, Rapid a luat licenţa datorită unei scrisori de intenţie

Viorel Duru s-a referit apoi la situaţia Rapidului şi a dezvăluit motivele pentru care clubului din Giuleşti nu i s-a aprobat dosarul de licenţiere.

"Ce s-a întâmplat în cazul Rapidului? Acest club a intrat în insolvență în decembrie 2012. Rapid a încercat inițial să obțină licența fără a avea un plan de reorganizare motivat de judecătorul sindic, motivând că îndeplinește toate condițiile. Atât în 2013, cât și în 2014, Rapid se bazează pe niște promisiuni de finanțare, din partea finanțatorului principal. Mai arată că au de recuperat niște creanțe. Dar uită să arate că mai are și obligații. Nu își înscrie obligațiile de la FIFA, nici obligațiile către stat. Iar sursele de finanțare sunt în bună parte doar pe promisiuni. Este doar o scrisoare de intenție, nu un contract de împrumut. După experiența din 2012, când i s-a acordat licența Rapidului pe o scrisoare de intenție a domnului Copos, am luat decizia să nu mai admitem ca probă scrisorile de intenție. Trebuie să fie un contract de împrumut, care nu există la Rapid", a mai declarat Viorel Duru.

În încheiere, Directorul Sistemului Naţional de Licenţiere a vorbit despre situaţiile în care se regăsesc Gloria Bistriţa şi CS Universitatea Craiova.

"Bistrița este în insolvență, este altă situație. A primit licență până la 31 martie 2013, dar au acumulat datorii, pentru că nu au surse de finanțare. Acele previziuni trecute în dosarul de licențiere, că Primăria va cumpăra stadionul, nu s-au adeverit. Datoria așteptată de la Metalurg, pentru transferul lui Moraes, nu a venit. Nu te poți baza pe previziuni, când contractele nu se respectă. În cazul Rapidului și Bistriței au intrat în insolvență, ceea ce înseamnă că au încălcat principiul continuității. Nu ar fi trebuit, așadar, să primească licența. Cluburile care intră în insolvență nu ar trebui să primească, automat, licența. Pentru că încalcă principiul fundamental al continuității.

La Craiova, care s-a înființat doar în 2013, nu i s-a putut pretinde îndeplinirea articolului 45, pentru că nu putea prezenta informații anterioare anului 2013, pentru că nu se înființase. Existau alte proceduri pentru a verifica principiul continuității activității. Pentru asta se solicită date comparative, pentru a vedea evoluția în timp. De la începutul anului 2014, nu mai contează vechimea în Liga 1. Nu eu fac regulamentele. Comitetul Executiv aprobă Regulamentul", a mai declarat Duru.

VIDEO Conferinţă Viorel Duru

 VIDEO Conferinţă Mihai Micu

Etichete: rapid , gloria bistrita , licenta , rapid liga 1 , conferinta de presa , viorel duru , licenta rapid , cine a luat licenta


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Doi soți români au fost arestați pentru viol în grup în Italia. Ce au descoperit polițiștii în telefonul femeii
Doi soți români au fost arestați pentru viol în grup în Italia. Ce au descoperit polițiștii în telefonul femeii

Doi soți români au fost arestați în Catania, Italia, fiind acuzați de viol în grup și vătămare...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
gracie1
Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit
FCSB revine în Ghencea! ”E semnat contractul cu CSA. Sper să nu se supere MM”
FOTBAL:FCSB-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (6.08.2023)
”A semnat”. Dan Șucu și Victor Angelescu au rezolvat prima ”mutare” pentru sezonul următor
FOTBAL:ROMANIA-MUNTENEGRU, LIGA NATIUNILOR (14.06.2022)
Cristi Chivu, în fața loviturii carierei! Ajax îi propune un contract pe 5 ani
Cristian Chivu during UEFA Youth Champions League 23/24 game between SL Benfica and Internazionale Milano at Benfica Cam
Recomandările redacției
Ce a titrat L'Equipe, după înfrângerea PSG-ului cu Borussia Dortmund din semifinalele Champions League

Reacția lui Gianluigi Buffon, după ce Man și Mihăilă au promovat cu Parma în Serie A
Daniel Niculae, prima reacție după comunicatul lui Dan Șucu. Ce mesaj a postat
Daniel Niculae / Foto: Instagram-@danielniculae21
Video Cristiano Ronaldo, reușită candidată la golul anului. Comentatorii au fost în delir. ”Dublă” a lui CR7
Al Hilal v Al Nassr - Saudi Super Cup
Citește și
Exclusiv Ce a spus conducerea Rapidului despre posibila venire a lui Cristi Chivu în Giulești
cross sport.ro
Exclusiv ”Ce ai învățat din episodul cu Albu?”. Andrei Broza a vorbit despre escapada de la Iași! Mesajul de la Gică Hagi
borza
Elizabeth Hurley, irezistibilă într-o rochie minusculă din dantelă și latex. "Nu ieși așa în public pentru că o să provoci accidente"
Elizabeth Hurley, irezistibilă într-o rochie minusculă din dantelă și latex. "Nu ieși așa în public pentru că o să provoci accidente"
Ștefan Baiaram, out tot restul sezonului la Craiova! Pierdere mare pentru Costel Gâlcă
Ștefan Baiaram, out tot restul sezonului la Craiova! Pierdere mare pentru Costel Gâlcă
Ultrașii lui Dinamo, mesaj la ceas de seară, în fața stadionului, pentru Andrei Nicolescu: „Cu torțe ne mobilizează...”
Ultrașii lui Dinamo, mesaj la ceas de seară, în fața stadionului, pentru Andrei Nicolescu: „Cu torțe ne mobilizează...”
Pierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”
Pierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”
Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț. "Mi-au dispărut lucruri personale"
Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț. "Mi-au dispărut lucruri personale"
Nadal, ultimul meci la Madrid cu lacrimi în tribune: imaginile fac înconjurul lumii Video
Nadal, ultimul meci la Madrid cu lacrimi în tribune: imaginile fac înconjurul lumii Video
Povestea singurei echipe românești de fotbal care a câștigat titlul în Ungaria. Campioană și în țară
Povestea singurei echipe românești de fotbal care a câștigat titlul în Ungaria. Campioană și în țară
Toți șoferii care au asta în mașină iau amendă 2.900 lei și permisul suspendat. Se confiscă pe loc
Toți șoferii care au asta în mașină iau amendă 2.900 lei și permisul suspendat. Se confiscă pe loc
Ronnie O'Sullivan, eliminat! Surprize mari la Campionatul Mondial de snooker, n-a mai rămas niciun jucător din Top 10
Ronnie O'Sullivan, eliminat! Surprize mari la Campionatul Mondial de snooker, n-a mai rămas niciun jucător din Top 10
Laurențiu Reghecampf, la Rapid? Ce a răspuns antrenorul
reghecampf

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț.
Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț. "Mi-au dispărut lucruri personale"
Digi World
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci
Digi Animal World
Un motan degerat, lihnit de foame, a bătut la o fereastră. Ce s-a întâmplat apoi a uimit o lume întreagă
Un motan degerat, lihnit de foame, a bătut la o fereastră. Ce s-a întâmplat apoi a uimit o lume întreagă