München, Deutschland 31. Januar 2024: Fussball, Herren, Saison 2023/2024, FC Bayern München, Säbener Strasse Hier im Bil
”O parodie”. Bayern Munchen și-a găsit antrenor. Se poate întoarce după 16 luni
Liverpool v Crystal Palace - Premier League - Anfield
Un nou contract pentru Jurgen Klopp. Unde este așteptat antrenorul lui Liverpool
Screenshot 2024-04-27 at 23.03.18
Exclusiv Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”
Digi Sport 1 Live
Acum

SPECIAL Investigatorul-șef al meciurilor trucate prezintă situația la nivel global: 8 milioane €, profitul Mafiei

19.02.2013, 23:11

Liverpool - Debrecen 1-0. Zalaegerzaeg - Manchester United 1-0. Debrecen - Fiorentina 3-4. Sunt doar câteva dintre meciurile asupra cărora Europolul și-a manifestat suspiciunea, demarând anchete pentru a stabili dacă rezultatele au fost înregistrate strict pe teren, sau acestea au fost influențate de mafia pariurilor.

match fixing-1
  • SuperLiga: Poli Iași - UTA, duminică, 18:15, DGS 1

  • SuperLiga: CFR Cluj - Sepsi, duminică, 21:00, DGS 1

Flagelul partidelor trucate a infestat în ultimii ani sportul-rege, dar nu întotdeauna echipele sunt cele vinovate! "Jucătorii nu trebuie să fie neapărat implicați, dar arbitrii pot influența decisiv rezultatul final", spune Friedhelm Althans, omul care conduce din Germania investigațiile în ceea ce privește partidele trucate pe mapamond în perioada 2011-2013.

Într-un interviu exclusiv acordat celor de la Sportingintelligence, Althans a explicat detaliile comunicatului eliberat de Europol în urmă cu două săptămâni, comunicat ce a stârnit un veritabil cutremur în fotbalul mondial. Investitgatorul se teme că "mesajul recepționat de public nu a fost cel corect", dar mai ales că "informațiile prezentate sunt, pe alocuri, înșelătoare". La ce se referă neamțul? Presa a prezentat "la comun" cele 700 de cazuri de meciuri trucate, dar Althans susține că trebuie făcută o separare clară între cele 380 de cazuri vechi, deja investigate, și cele 300 de meciuri nou intrate sub lupa autorităților.

De altfel, cele 300 de cazuri noi care ocupă acum timpul autorităților sunt rezultatul unor investigații făcute pe marginea cazurilor deja cunoscute. Mai precis, oamenii de legătură din anii precedenți sunt aceiași și în zilele noastre, iar aceștia par a fi conduși din umbră de un cartel mafiot instalat în Singapore.

Turcia, cel mai "murdar" campionat

 


"Mesajul inițial nu a fost foarte clar. Cele 380 de cazuri europene din prima instanță reprezintă partide despre care toată lumea știa deja, cazuri pe care poliția din Germania, Ungaria, Finlanda, Slovenia și Austria le-a soluționat deja". Dintre acestea, nu mai puțin de 79 de meciuri au implicat echipe din ligile inferioare ale Turciei, cel mai putred campionat din acest punct de vedere.

Totodată, Althans a demascat și sumele cu care se lucrează în acest domeniu al pariurilor ilegale. Din aproximațiile specialiștilor, aproximativ 16 milioane de euro pe an este suma câștigată de "capii" care truchează partide, iar dintre aceste 16 milioane, profitul reprezintă aproximativ 8. Explicat altfel, mafioții își dublează mizele de fiecare dată când efectuează un "pariu negru", astfel că o cotă obișnuită pentru ei este de aproximativ 1.90 - 2.00.

Mai mult, investigatorii au descoperit că în Germania s-au plătit mite de aproximativ 2 milioane de euro în ultimii doi ani! Despre partidele dubioase din Germania s-a scris intens în ultima vreme, ca urmare a acuzațiilor lansate de Cornel Dinu în direcția antrenorului stelist Laurențiu Reghecampf, fost jucător la Energie Cottbus.

Friedhelm Althans a clarificat și necunoscutele din cazul meciului Liverpool - Debrecen 1-0, care a fost și încă este suspectat de blat, din cauza mizelor mari de la casele de pariuri din Asia. "Acesta este un caz vechi pe care UEFA deja l-a investigat, la vremea respectivă. Portarul Vukasin Poleksic a fost suspendat pentru că nu a raportat contactele cu mafioții, dar nu a fost pedepsit pentru trucarea partidei! El susține în continuare că este nevinovat".

50 de echipe din afara Europei sunt "mânjite"

 

Noile informații prespun însă ieșirea la iveală a unor blaturi noi - 300 la număr - detectate în Africa, Asia și America Latină. Acestea au fost descoperite urmărind pistele vechi și intermediarii care s-au ocupat cu trucarea partidelor și în anii precedenți, în Europa. "Avem ceea ce se numește o 'probă inițială' care demască cel puțin 150 din cele 300 de meciuri suspectate. Asta înseamnă că investigațiile noastre dau roade și că suspiciunile sunt deseori întemeiate. Mai multe despre acestea vom ști însă abia peste 6 luni".

Foarte interesant este faptul că dintre aceste 300 de partide, nu mai puțin de 90% au reprezentat meciuri din cupele europene sau întâlniri internaționale. Mai pe scurt, 270 dintre cele 300 de cazuri s-au petrecut la nivel internațional, adică nu în ligile interne. Meciurile în cauză au avut loc în anii 2009, 2010 și 2011.

Numărul alarmant de formații implicate în aceste jocuri murdare îl îngrijorează însă pe Althans: în jur de 50 de echipe! Competițiile suspectate sunt Liga Campionilor Africii, Liga Campionilor Asiei, dar și diversele Cupe din Emiratele Arabe Unite și din spațiul Golfului, unde activează mai mulți tehnicieni români, precum Ladislau Boloni, Răzvan Lucescu, Cosmin Olăroiu sau Ion Marin.

Cele 300 de meciuri despre care vorbește anchetatorul-șef din Bochum au fost aranjate de un cartel mafiot din Singapore, care se află la originea mai multor meciuri trucate ce au ținut primele pagini din ziarele europene. Din păcate însă, în afară de pistele care au dus la aflarea câtorva identități, există dovezi puține care pot conduce spre capii grupării.

De ce nu poate interveni Europol în afara continentului?

Conform spuselor lui Friedhelm Althans, poliția locală a primit deja toate informațiile din partea anchetatorilor, iar aceasta va trebui să continue investigația pe plan intern, folosind bazele de date existente până acum "Noi nu avem jurisdicția necesară pentru a face asta de aici, din Europa", explică Althans. Evident, Interpolul va da o mână serioasă de ajutor autorităților singaporeze.

Din păcate însă, misiunea Europol pare să se fi oprit aici, în condițiile în care organismul se ocupă în principal cu identificarea traficanților de droguri sau a altor criminali din sfera socială, nicidecum cea sportivă. "Plasa" autorităților s-a mărit însă grație agenților Europol, care au intervenit pentru prima dată în istorie în domeniul sportului. Evident, Europolul își va continua din umbră activitatea pe Bătrânul Continent.

Ei vor pune în continuare informații la dispoziția investigatorilor din țările-problemă din Asia, Africa și America de Sud, dar procesul este unul foarte anevoios, mai ales că implică în special acțiunea polițiilor locale, nicidecum a autorităților europene, care beneficiază nu numai de o bază logistică superioară, dar și de o arie mult mai mare de acțiune în ceea ce privește numărul agenților, care provin din mai multe țări. Astfel, până când reprezentanții legii vor face progrese semnificative în aceste investigații, numeroase competiții importante vor continua să provoace bănuieli în ceea ce privește disputarea corectă a partidelor.

Nick Harris, jurnalistul care a condus interviul cu Friedhelm Althans, a fost desemnat de SJA "Cel mai bun ziarist online pe segmentul de sport", în anul 2011. Sursa foto

Etichete: turcia , germania , reghecampf , debrecen , meciuri trucate , blaturi , europol , match fixing , aranjate , friedhelm althans , vukasin poleksic , liverpool debrecen


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
„Putin nu a ordonat uciderea lui Navalnîi”. Răsturnare de situație în cazul morții disidentului rus
„Putin nu a ordonat uciderea lui Navalnîi”. Răsturnare de situație în cazul morții disidentului rus

Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus, Vladimir Putin, probabil nu a...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
man
S-a aflat de ce Parma l-a exclus din lot pe Dennis Man! Anunțul făcut în Italia

Dennis Man, OUT din lotul Parmei. Ce se întâmplă cu internaționalul român în Italia
Mp Genova 19/01/2024 - campionato di calcio serie B / Sampdoria-Parma / foto Matteo Papini/Image nella foto: esultanza g
Promovare! Vor juca din nou în prima ligă, la 8 ani de când au marcat întreaga lume a fotbalului
promovare
A renunțat la sportul profesionist și a devenit ”cea mai frumoasă actriță de la Hollywood”
Screenshot 2024-04-26 at 18.36.18
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Sant Joan Despi, Spain, on April 12, 2024, Xavi Hernandez head coach of FC Barcelona press conference in Ciutat Esportiva Joan Gamper, Sant Joan Despi, Spain, on April 12, 2024.© Joan Gosa 2024
Recomandările redacției
Screenshot 2024-04-27 at 23.03.18
Exclusiv Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”

Cum a numit-o Gică Hagi pe FCSB, după ce a câștigat titlul chiar după victoria cu Farul
Screenshot 2024-04-28 at 00.03.15
Foto Mesajul controversat publicat de FCSB, după câștigarea titlului
Screenshot 2024-04-27 at 22.52.04
Mihai Stoica a spus ce urmează pentru FCSB, după ce a devenit campioană
mm-stoica
Citește și
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Fugitive FETO member Hakan Sukur in San Francisco
Foto E OUT! ”Tricolorul” care s-a accidentat înainte de EURO 2024 va fi operat
MKE Ankaragucu v Besiktas - Ziraat Turkish Cup
Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar
Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar
Gigi Becali, în dificultate: „Mă ispitești. Cum să-i spui lui Becali asta? Mai bine bag ștreangul la gât”
Gigi Becali, în dificultate: „Mă ispitești. Cum să-i spui lui Becali asta? Mai bine bag ștreangul la gât”
Lista tuturor adversarelor pe care FCSB le va întâlni în preliminariile Ligii Campionilor, tur cu tur!
Lista tuturor adversarelor pe care FCSB le va întâlni în preliminariile Ligii Campionilor, tur cu tur!
Michael Douglas sfidează trecerea timpului. Cum reușește actorul să arate atât de bine la aproape 80 de ani: „Arată cu 20 de ani mai tânăr”
Michael Douglas sfidează trecerea timpului. Cum reușește actorul să arate atât de bine la aproape 80 de ani: „Arată cu 20 de ani mai tânăr”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Cum trebuie să circule șoferii într-un giratoriu cu 2 sau mai multe benzi pentru a nu încălca legea
Cum trebuie să circule șoferii într-un giratoriu cu 2 sau mai multe benzi pentru a nu încălca legea
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
”Este așteptat să se finalizeze”. Transferul lui Denis Drăguș, pe ultima sută de metri

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Digi World
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”