Leo Strizu, Mihai Pintilii și Lucian Filip fac parte din staff-ul de la FCSB / Foto: Sport Pictures

Pe cine consideră Florin Prunea vinovat pentru faptul că există antrenori care profesează fără licență

articol scris de Digi Sport
12.01.2023, 18:47
  • Baraj SuperLiga: Dinamo - Csikszereda, luni, 20:00, DGS 1

  • Serie A: Bologna - Juventus, luni, 21:45, DGS 2

Discuția despre faptul că există mai mulți antrenori fără licență Pro, dar care antrenează "de facto", a luat amploare în ultima vreme.

Florin Prunea crede că FRF poartă vina în situația antrenorilor fără licență Pro, care antrenează "de facto"

Acum ei nu mai au voie nici măcar să dea indicații de pe bancă, în timpul meciurilor. Între timp, Florin Prunea a găsit vinovatul pentru această situație.

"Meseria de antrenor a fost adusă în derizoriu de către FRF. Să nu uităm că prima care a angajat antrenori fără licență a fost FRF, cu cei doi selecționeri, Adrian Mutu și Mirel Rădoi - cu tot respectul pentru cariera lor, probabil că vor ajunge antrenori foarte buni și eu le doresc asta - dar tu, când dai exemplul acesta și să vii acum să dai lecții cluburilor, mi se pare o mizerie", a spus Florin Prunea, pentru Digi Sport.

Fostul mare portar nu crede că este normal ca un antrenor fără licență Pro să antreneze din umbră, iar alții să stea acasă.

"Când îmi iau un antrenor, eu fac la fel ca toți președinții, iau lista de pe site-ul FRF, cu toți antrenorii care au Pro. Nu știu dacă găsești între ei 4-5 care au profesat în ultimii ani și care au licența Pro.

Sunt antrenori care și-au luat licențele în mod corect și au făcut și un sacrificiu. Mă refer la cei din provincie. Că nu toți au 5.000 de euro. Sunt antrenori care s-au împrumutat, plus banii de drum, pentru că au venit la cursuri. Și și-au luat licențele.

Și tu, ca for suprem al fotbalului, să nu ai niște reguli clare și să nu accepți aceste lucruri?! Păi când se întâlnesc antrenorii față în față, ăla cu licență cu ăla fără licență, fără să vrei, apar discuții.

Și de aceea, când vrei să pui un antrenor, nu ai pe cine. Sunt cei 3-4 care beneficiază de un suport al Federației și pe care îi plimbă pe la toate echipele, iar restul sunt antrenori valoroși care stau acasă și de care fotbalul românesc are nevoie. Aici putem da exemple. Pițurcă, dacă vrei, care nu mai vine în fotbalul românesc", a spus Prunea.

Mihai Stoichiță, despre problema antrenorilor fără carnet "Scrie în lege! Trebuie să ne supunem!"

Între timp, directorul tehnic de la FRF, Mihai Stoichiță, a explicat cum se prezintă legislația din România, în direct la Fotbal Club. Stoichiță a fost întrebat dacă Mirel Rădoi are licență Pro fără să aibă Bacalaureatul luat.

"Asta nu știu, probabil că da (n.r.: Mirel Rădoi a luat carnetul de antrenor fără bacalaureat). Știu că Ministerul Sportului, prin Centrul de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, oferă foștilor sportivi, care au reprezentat România și au anumite realizări, merite, o posibilitate de calificare ca antrenor. Sportivii, în general, nu prea au timp să meargă regulat la școală.

Mirel a început la Coverciano. Dar care e problema? Nu impunem noi asta, legile din România impun asta. Se poate încheia acest contract de antrenor doar cu persoane care dețin calificarea de antrenor. Scrie în lege! Trebuie să ne supunem! Deci doar persoane care dețin calificarea de antrenor.

Cum se obține această calificare? Vă rog să fiți atenți și cu asta am lămurit-o. Această calificare se obține în urma unui program de studii, cursuri în cadru universitar, care pot fi făcute în 3 ani de licență de la facultăți sau 2 ani postliceal, de la CNPFA, Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor.

E o școală care este frecventată de toți cei care vor să fie antrenori în orice ramură sportivă din România. Că termină o facultate, că termină CNPFA, antrenorul depune aceste acte la centrul acesta în vederea eliberării carnetului de antrenor.

După ce obții acest carnet de perfecționare, poți să vii la FRF, care te specializează și îți dă o gradație, licența B, sau Pro, sau care este ea, și care iți dă posibilitatea de a activa la un nivel corespunzător, conform regulilor UEFA", a explicat Mihai Stoichiță, la Fotbal Club.

De ce ”Pintilii nu poate fi nici măcar ’interimar’!”

Din 2023, în regulamentul FRF în privința antrenorilor, nu se va mai putea sta pe banca de rezerve ca antrenor cu portarii, pentru că aceștia vor avea de luat licențe noi. Explicațiile le-a dat Lucian Burchel, directorul Școlii de Antrenori, în noiembrie 2022, după plecarea lui Nicolae Dică de la FCSB.

"După ce staff-ul lui Nicolae Dică a plecat, cei de la FCSB aveau la dispoziție 30 de zile pentru a numi un antrenor interimar, dar nu au făcut niciun astfel de demers. Și pentru un antrenor interimar sunt necesare licențele.

Pintilii a primit o derogare de la UEFA, pentru 60 de zile, doar că aceasta nu e valabilă și pentru România.

Pintilii a stat pe bancă la trei partide în România, a oferit indicații în timpul meciurilor și a acordat interviuri la conferințele de presă.

Rolul nostru este să adunăm aceste probe pe care le vom înainta comisiilor și vom vedea ce decizie se va lua mai departe. Acesta este rolul nostru, mai departe nu mai ține de noi.

Dar, el nu are nici măcar carnetul de antrenor, deci nu putea să fie numit nici măcar interimar!”, a spus Lucian Burchel (58 de ani), directorul Școlii de Antrenori, în noiembrie 2022.

Etichete: mihai pintilii , florin prunea , licenta pro , antrenori fără licență


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că Raisi a murit

În timp ce regimul islamic încearcă să se replieze pe repede înainte după moartea președintelui Raisi, mulți iranieni se bucură de dispariția unuia dintre cei mai duri reprezentanți ai represiunii. De numele fostului președinte supranumit "Măcelarul din Teheran" se leagă epurările masive, de zeci de mii de morți, din 1979 până acum, dar și faptul că el a implicat Iranul pentru prima dată într-un război direct cu Israelul.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Nota surprinzătoare primită de Radu Drăgușin după ce a jucat 103 de minute în ultimul meci al sezonului pentru Tottenham

OUT de la FCSB după eșecul cu Rapid! Gigi Becali: ”Poate găsește să se ducă undeva”. Alți doi jucători vor fi împrumutați

Foto "Dezgustător". Ce a făcut Tyson Fury, după ce a pierdut "Lupta Secolului" în fața lui Oleksandr Usyk

Gigi Becali n-a stat prea mult pe gânduri, după ce Răzvan Lucescu a luat titlul cu PAOK

Fanii lui Tottenham, după ce l-au văzut din nou titular pe Radu Drăgușin: ”Nemernicul a avut la dispoziție jumătate de sezon”

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Live Video&Text Dinamo - Csikszereda 0-0, ACUM pe DGS 1. Ocazii peste ocazii ratate de ”Câini”

OUT de la Tottenham! Fundașul o părăsește pe Spurs, dar va rămâne în Premier League

Exclusiv Ionel Dănciulescu nu s-a abținut: ”Aș vrea să văd demisiile pe masă”

Cum a reacționat Răzvan Lucescu în momentul în care a aflat că poate da peste FCSB în preliminariile Champions League

Citeşte şi

Schimbări radicale la CFR Cluj, Universitatea Craiova și Farul. Florin Prunea a dezvăluit strategia celor 3 antrenori

Exclusiv Florin Prunea a reacționat după ce a aflat ce salariu ar primi Ovidiu Popescu la U Cluj. ”Refuz să cred”

PEROZUn bărbat și-a părăsit iubita după o excursie cu cortul: „Nu o voi ierta niciodată pentru ceea ce a făcut”

FILM NOWJennifer Lopez și Ben Affleck, zâmbete largi în fața paparazzilor, tensionați în rest. Detaliul care i-a "scăpat" actorului, după zvonurile divorțului

Un club din Superliga transferă fotbalistul lui Mititelu pe care Dan Petrescu îl are în fruntea listei la CFR citeşte ştirea pe Prosport.ro

Imagini cu noul antrenor al Rapidului beat mort: ”Poate îi cam place șprițul...” VIDEO citeşte ştirea pe ziare.com

Semnul de circulație care pune în dilemă șoferii români. Ce reprezintă indicatorul rutier de fapt citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Antonia și-a pus fanii pe jar cu noile fotografii. Artista, în dresuri transparente și cu decolteul la vedere: „Alex e norocos”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Antonia și-a pus fanii pe jar cu noile fotografii. Artista, în dresuri transparente și cu decolteul la vedere: „Alex e norocos”

Digi World

De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu care dormim

Digi Animal World

Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a întâmplat”