Altafini, brevet pentru golazo

21.07.2017, 09:52
Jose-Altafini-Milan

Peste câteva zile, marele atacant brazilian Altafini va împlini 69 de ani. Cu această ocazie, vă propun să ne reamintim de fostul golgeter al lui AC Milan.

Jose Joao Altafini a fost unul dintre cei mai prolifici atacanți din istoria campionatului Italiei, unde a scris istorie pentru AC Milan. Poreclit „Mazzola” datorită asemănării ca joc și ca aspect fizic cu fosta legendă din anii ‘40 a lui AC Torino, Valentino Mazzola. Altafini a deținut mai bine de jumătate de secol recordul de goluri într-un sezon al Cupei Campionilor Europeni, cu 14 reușite, stabilit în stagiunea 1962-63 și doborât abia în 2014 de Cristiano Ronaldo, cu 17 goluri!

Altafini s-a născut pe 24 iulie 1938 la Piracicaba, un orășel din statul Sao Paulo în care trăiește o puternică comunitate de italieni. Familia sa provenea din clasa muncitoare, iar ambii săi părinți, Gioacchino Altafini și Maria Marchesoni avea origini italiene, ceea ce avea să-l ajute mai târziu să obțină cetățenia italiană. La 17 ani, Jose Altafini a ajuns la Palmeiras, unde a devenit cel mai precoce marcator din istoria clubului, o performanță care a rămas în picioare până în zilele noastre. Se întâmpla pe 29 ianuarie 1956, într-un meci în care a reușit o dublă! În cele două sezoane petrecute la Palmeiras, a marcat 32 de goluri în 63 de partide oficiale, iar în total, a adunat 89 de reușite în 114 meciuri, incluzând aici și cele amicale. Pe 9 iunie 1957, el a mai izbutit o performanță remarcabilă, înscriind cinci goluri într-un singur meci, câștigat de Palmeiras cu 5-0 în fața lui Noroeste. Până în prezent, și acest record nu a fost doborât de vreun jucător al echipei de pe stadionul Palestra Italia!

Tot în 1957, pe 16 iunie, debutează la 18 ani și 327 de zile în naționala Braziliei cu un gol marcat împotriva Portugaliei într-un amical câștigat de sud-americani cu 3-0. Altafini a ajuns la Cupa Mondială din Suedia, unde a fost al doilea cel mai tânăr jucător din lotul lui Vicente Feola, după Pele. A semnat o dublă în primul meci din grupe cu Austria, apoi s-a accidentat în a doua partidă cu Anglia și a revenit în sfertul de finală cu Țara Galilor, când i-a pasat decisiv lui Pele la marcarea unicului gol al meciului. Însă, în semifinale și în ultimul act, Altafini nu a mai fost utilizat de antrenorul Braziliei. Totuși, și-a trecut în palmares primul titlu mondial cucerit de Selecao! Meciul cu galezii avea să fie, însă, ultimul al lui Jose Altafini în tricoul auriverde! Asta pentru că după triumful din Suedia, el a ajuns la AC Milan, iar în acea perioadă, Brazilia nu conta pe jucătorii care evoluau în străinătate. Astfel, la Cupa Mondială din 1962, Jose Altafini a apărat culorile Italiei, a doua sa țară! „La 23-24 de ani, aș fi fost devastat să nu mai pot juca la Cupa Mondială! Nu eu am părăsit Brazilia, ci Brazilia m-a îndepărtat!”, avea să povestească mai târziu Altafini despre opțiunea sa de a juca pentru squadra azzurra. În total, a jucat opt meciuri pentru Brazilia, în care a înscris patru goluri, iar pentru Italia, a bifat doar șase prezențe și a marcat de cinci ori.

La AC Milan, Jose Altafini și-a netezit drumul spre intrarea în legendă. În primul său sezon în Serie A, a marcat 28 de goluri în 32 de meciuri, contribuind din plin la cucerirea titlului de campioană. Pe 27 martie 1960, a înscris patru goluri într-un Derby della Madonina împotriva rivalei Inter, câștigat cu 5-3 de Milan. În 1962, a obținut al doilea său scudetto, iar el a fost golgeterul campionatului, cu 22 de reușite, alături de Aurelio Milani. Un an mai târziu, dubla sa din finala cu Benfica lui Eusebio, scor 2-1, a adus Milanului prima Cupă a Campionilor Europeni din palmares. În acel sezon, Altafini a marcat nu mai puțin de 14 goluri în cea mai importantă competiție intercluburi, record care a rezistat mai bine de jumătate de secol, până în 2014 când Cristiano Ronaldo a semnat 17 reușite în Champions League. Tot în 1963, Altafini a mai stabilit un record, cel al numărului de goluri înscrise într-un meci, cinci într-un succes cu 5-0 în fața lui Union Luxembourg. Şi în prezent, Jose Altafini deține această performanță alături de alți opt jucători.

Doi ani mai târziu, Altafini a plecat de la AC Milan din cauza neînțelegerilor cu Amarildo și Paolo Ferrario și a ajuns la Napoli, unde a făcut un cuplu ofensiv redutabil alături de Omar Sivori. Împreună, au dus gruparea de lângă Vezuviu la cea mai bună clasare în Serie A până în acel moment, locul secund în 1968. Altafini a devenit un idol al fanilor lui Napoli după ce a marcat un gol de senzație din foarfecă, un „golaco”, termenul pe care el avea să-l introducă mai târziu în vocabularul comentatorilor italieni.

După șapte ani la Napoli, Altafini a ajuns la Juventus, alături de care a mai cucerit de două ori titlul de campion al Italiei. În 1973, ar fi putut realiza tripla campionat-cupă-Cupa Campionilor, dar Juve a pierdut finala Cupei Italiei la penalty-uri chiar în fața Milanului, dar și cea a Cupei Campionilor Europeni, în duelul cu Ajax Amsterdam. În 1976, Jose Altafini avea să plece din campionatul Italiei, lăsând în urmă cifre uluitoare: în momentul actual, este al patrulea cel mai bun marcator all-time din Serie A, la egalitate cu Giuseppe Meazza și în urma lui Silvio Piola, Francesco Totti și Gunnar Nordahl. Totodată, este al doilea jucător din afara Italiei ca număr de prezențe în Serie A, după Javier Zanetti.

După ce a părăsit campionatul Italiei, Jose Altafini a mai jucat patru ani în Elveția. Mai întâi, a pus umărul la promovarea lui FC Chiasso în prima ligă, iar cariera și-a încheiat-o la Mendrisiostar, în 1980, la vârsta de 40 de ani, după 25 de ani dedicați fotbalului.

Sportul-rege a rămas un element principal în viața lui Altafini și după ce a pus ghetele în cui, el devenind un comentator foarte îndrăgit în Italia și la televiziune, dar și la radio.

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • 09:40 Stirile Digi Sport
  • 10:00 Stirile Digi Sport
  • 10:15 Liga Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FC VOLUNTARI, SUPERLIGA SUPERBET (9.12.2023)

    FOTBAL: FC Voluntari - FC Hermannstadt, 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Sepsi - CFR Cluj, 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • profimedia-0772399711

    BASCHET: Real Madrid - Steaua Roșie Belgrad, 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 4

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Exclusiv OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor

Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01

Foto Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală

Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14

Video Imagini rușinoase pe Metropolitano: românii și columbienii s-au luat la bătaie imediat după meci!

bataie

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media