Lecția lui Bielsa

16.08.2015, 09:36
om

Deja se ştie de o săptămână că Marcelo Bielsa nu mai este antrenorul lui Olympique Marseille, argentinianul demisionând la finalul meciului din prima etapă a Ligue 1, pierdut pe teren propriu cu 0-1 în faţa lui Caen.

Motivele plecării sale ar trebui să reprezinte o carte de căpătâi, un veritabil manual al principiilor pentru orice antrenor care se respectă cu adevărat şi îşi respectă meseria! Bielsa nu a demisionat de la Marseille pentru că nu i s-au satisfăcut nişte pretenţii financiare exagerate, ci doar pentru că a simţit că nu are parte de minimum de încredere din partea conducerii clubului.

După mai multe întâlniri în timpul verii care au dus la un acord verbal în privinţa prelungirii contractului, El Loco s-a trezit cu doar câteva zile înaintea startului campionatului că şefii lui OM ar dori să modifice câteva puncte din înţelegerea iniţială. Acela a fost momentul în care Bielsa a luat deja decizia de a nu mai continua la Marseille, dar a mai stat pe bancă şi la meciul cu Caen pentru a nu periclita pregătirea echipei.

A fost un mesaj cât se poate de limpede din partea argentinianului: putem negocia orice, dar nu şi principiile! Aceasta ar trebui să fie o lecţie de viaţă pentru toţi antrenorii, mai ales pentru cei aflaţi la început de drum şi care ar mai face unele compromisuri. Bielsa este un exemplu de demnitate, profesionism şi bărbăţie! Iar El Loco a fost cel mai bun lucru care i se putea întâmpla lui OM în ultimii ani, dacă ţinem cont de felul în care a schimbat faţa clubului cu un lot cam prăfuit şi lipsit de motivaţie. Cu un stil de joc superofensiv bazat pe un pressing avansat, Marseille marca Bielsa s-a luptat pentru titlu până în luna aprilie şi a ajuns în cupele europene cu aceiaşi jucători care în urmă cu un sezon se chinuiau pe la jumătatea clasamentului.

El Loco a revoluţionat gruparea de pe Velodrome din temelii şi a reaprins speranţele pătimaşilor suporteri ai lui Olympique. Bielsa îi câştigase deja pe fani din urmă cu un an, când a declarat public că nu i s-a adus niciunul dintre jucătorii solicitaţi conducerii, dar chiar şi aşa a continuat să muncească precum un nebun, iar rezultatele se ştiu deja!

Ce m-a frapat a fost, însă, reacţia preşedintelui Vincent Labrune şi a proprietarei clubului, Margarita Louis-Dreyfus. Într-un comunicat oficial, publicat într-o veritabilă limbă de lemn şi în cel mai corporatist stil posibil, şefii lui OM înfierează „demisia brutală” a lui Bielsa cu mânie proletară, spunând că „Marseille nu poate fi prizoniera exigenţelor cuiva care îşi plasează interesele proprii mai presus decât cele ale instituţiei. Olympique Marseille este animată de valori unice şi posedă o istorie suficient de bogată pentru a refuza să se subjuge legii unui singur om. Margarita Louis-Dreyfus şi conducerea clubului vor lua în următoarele zile toate măsurile necesare pentru a-i permite lui OM să aibă parte de un sezon la înălţimea speranţelor sale”.

Nu vă suna cumva cunoscut cu discursurile oamenilor de fotbal de la noi? Mie, da. Şi care a fost reactia concretă a conducerii lui Marseille imediat după plecarea lui Bielsa din Hexagon? Niciuna, în schimb, fostul său jucător Mathieu Valbuena a semnat cu rivala Lyon. Ce va face Marseille după ce i-a pierdut deja pe Gignac, Andre Ayew, Fanni şi Morel, in timp ce fanii și ceilalți jucători încă deplâng plecarea lui Bielsa? Părerea mea este că va vorbi mult și va face foarte puțin, la fel ca și pană acum. Nu mai este un Nebun care sa muncească pentru echipă așa cum a făcut-o Bielsa!

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • 09:40 Stirile Digi Sport
  • 10:00 Stirile Digi Sport
  • 10:15 Liga Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:RAPID BUCURESTI-FC VOLUNTARI, SUPERLIGA SUPERBET (9.12.2023)

    FOTBAL: FC Voluntari - FC Hermannstadt, 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (2.03.2024)

    FOTBAL: Sepsi - CFR Cluj, 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • profimedia-0772399711

    BASCHET: Real Madrid - Steaua Roșie Belgrad, 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 4

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Exclusiv OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022

E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor

Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01

Foto Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală

Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14

Video Imagini rușinoase pe Metropolitano: românii și columbienii s-au luat la bătaie imediat după meci!

bataie

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media