Napoleonul fotbalului

12.10.2016, 20:43
kopa socol

Mâine, Raymond Kopa împlinește 85 de ani. Cu această ocazie, vă invit să aflăm mai multe lucruri interesante despre cariera unuia dintre cei mai mari fotbaliști francezi ai tuturor timpurilor.

Raymond Kopa a fost primul mare mijlocaș ofensiv din istoria fotbalului francez, pe urmele sale călcând ulterior Michel Platini și Zinedine Zidane. Supranumit "Napoleonul fotbalului" de jurnalistul englez Desmond Hackett datorită abilităților sale de conducător, dar și din cauza staturii mici, Kopa a fost un playmaker desăvârșit, dar și un marcator prolific. A fost Balonul de Aur în 1958, an în care a obținut medalia de bronz la Cupa Mondială din 1958, și a cucerit de trei ori Cupa Campionilor Europeni, cu Real Madrid, și patru titluri de campion al Franței cu Stade Reims. Mai mult, în 1970, a devenit primul fotbalist decorat cu medalia Legiunii de Onoare.

Pe numele său adevărat Roman Kopaszewski, el s-a născut pe 13 octombrie 1931 într-o familie de emigranți polonezi, în orășelul Noeux-les-Mines, în apropiere de Lille. Bunicul său emigrase în Nordul Franței în 1919, alături de cei patru copii, în căutarea unei vieți mai bune. Întreaga familie lucra în mină și aceeași ocupație urma să o îmbrățișeze și micul Raymond, care nu era, însă deloc atras de ideea de a deveni miner. "Îi vedeam pe tatăl și pe fratele meu cum se trezeau în fiecare dimineață la ora patru și mama le pregătea cafeaua. Se spălau, se îmbrăcau și plecau în mină. Am remarcat fiecare detaliu și știam că acea viață oribilă va deveni și viața mea. Nu eram deloc încântat de ceea ce urma să devin, dar aveam 14 ani și știam că va trebui să încep și eu munca pentru că părinții mei aveau nevoie de bani în plus", scria Kopa în autobiografia sa, Mon football. Kopa a încercat cu disperare să își găsească o altă meserie, iar speranța sa era să devină electrician. Numai că a înțeles foarte rapid că nu are vreo șansă: cum auzeau cum îl cheamă, toți îi spuneau că nu sunt locuri de muncă disponibile pentru el. Așa că a ajuns să lucreze tot în mină, la 600 de metri sub pământ, opt ore pe zi. La 16 ani, a fost victima unui accident în urma căruia și-a pierdut un deget. Timp de șase luni nu a mai intrat în mină, apoi a avut parte de un regim mult mai blând. Totul până când avea să lase în urmă viața de miner pentru cea de fotbalist.

Kopa nu s-a gândit vreodată când era copil că pasiunea sa pentru fotbal l-ar putea conduce spre o carieră de succes, ci era doar o cale de a-și petrece în mod plăcut timpul liber și de a mai uita de grijile de zi cu zi ale acelor vremuri. Prima persoană care l-a remarcat a fost antrenorul echipei locale din Noeux-les-Mines, Constant Tison, când Raymond avea 14 ani. Apoi, în mai 1949, s-a făcut remarcat la Lille, la o competiție care îl desemna pe cel mai bun jucător din Nord-Pas-de-Calais. S-a descurcat excelent și așa a ajuns în finala pe țară, care a avut loc la Paris. Aici, a terminat pe locul secund și i-a atras atenția și celebrului jurnalist Gabriel Hanot, de la cotidianul L’Equipe, creatorul Cupei Campionilor Europeni. Totuși, niciuna dintre echipele de primă ligă din Nordul Franței, Lille, Lens, Roubaix sau Valenciennes nu s-au arătat interesate de el, ci doar divizionara secundă, Angers. Aici, a cunoscut-o pe Christiane, sora unui coechipier care avea să-i devină soţie! La Angers, a jucat până în 1951, când a fost transferat de Reims, o echipă în mare vogă în acea perioadă, pentru suma de 1,8 milioane de franci (cam 1500 de euro astăzi). Avea 20 de ani când salariul său a avut un salt uriaș de la 20 de euro la 250 de euro! Kopa a înflorit sub comanda legendarului Albert Batteux, cel mai titrat antrenor din istoria fotbalului francez, iar în 1953, a cucerit primul său titlu de campion al Franței. Batteux l-a încurajat mereu să își evidențieze calitățile tehnice de fiecare dată când avea ocazia: "Nu mai citi ziarele și nu mai pleca urechea la bârfe. Dacă nu driblezi, te scot din echipă!", i-a spus antrenorul lui Kopa. Acesta și-a justificat acțiunile din teren astfel: "Nu am driblat niciodată de plăcere, ci doar în interesul echipei. Am fost cel mai mare individualist colectiv din istoria fotbalului francez!"

Tot în această perioadă, primește cetățenia franceză și debutează în naționala „cocoșilor galici”, pe 5 octombrie 1952 într-un meci cu Germania Federală. Ulterior, avea să declare că fiecare partidă pentru Les Bleus a fost ca o experienţă religioasă: "De fiecare dată când joc pentru Franţa, ascult profund La Marseillaise. Versurile vibrează în interiorul meu şi îmi ia ceva timp să îmi revin după ce se termină. Fără a-mi nega rădăcinile poloneze, îmi spun că voi da totul pentru Franţa. Voi juca pentru ea, dar şi pentru mine!"

Între 1952 şi 1962, Kopa a jucat în 45 de partide pentru naţionala Franţei şi a marcat 18 goluri. În 1954, a jucat la prima sa Cupă Mondială, în Elveţia, dar "cocoşii galici" au fost eliminaţi încă din faza grupelor, unde au fost depăşiţi de Brazilia şi Iugoslavia. Totuşi, acel turneu final avea să pregătească terenul pentru Mondialul din 1958.

În 1956, Raymond Kopa a plecat la Real Madrid, alături de care avea să devină primul francez câştigător al Cupei Campionilor Europeni, în 1957, după o finală cu Fiorentina, încheiată cu scorul de 2-0 pentru spanioli. În cei trei ani petrecuţi la Madrid, Kopa a cucerit trei Cupe ale Campionilor şi două titluri de campion al Spaniei. În 1959, a revenit în Franţa la Reims, unde avea să îşi încheie cariera, în 1967, nu înainte de a mai câştiga două trofee de campion, în 1960 şi 1962.

Momentul de apogeu l-a atins la Cupa Mondială din Suedia, unde a marcat trei goluri şi a fost cel mai bun jucător al Franţei, care a fost oprită doar în semifinale de Brazilia, scor 5-2. Francezii au obţinut medalia de bronz la acest turneu final, după ce în finala mică au trecut clar de RFG cu 6-3. Pentru prestaţiile sale de la Mondialul suedez, dar şi în tricoul Realului, Raymond Kopa a fost distins la sfârşitul lui 1958 cu Balonul de Aur.

Kopa şi-a încheiat activitatea de jucător în 1967, dar şase ani mai târziu, pe 29 august 1973, a reuşit un hattrick pentru Paris Saint-Germain într-un meci din presezon cu Saumur. Deşi PSG era antrenată chiar de Just Fontaine, fostul său coleg de la Reims şi din naţionala Franţei, Kopa, aflat atunci la vârsta de 42 de ani, a declinat oferta de a primi un loc în lotul pentru următoarea stagiune.

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
Doi soți români au fost arestați pentru viol în grup în Italia. Ce au descoperit polițiștii în telefonul femeii
Doi soți români au fost arestați pentru viol în grup în Italia. Ce au descoperit polițiștii în telefonul femeii

Doi soți români au fost arestați în Catania, Italia, fiind acuzați de viol în grup și vătămare...

Descarcă aplicația Digi24

  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • 12:15 Fotbal Club
  • 13:00 Stirile Digi Sport
  • 13:15 Euro Fotbal
  • 14:15 Etapa 7 Liga a 2-a: Rezumatele etapei
  • 14:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:00 LIVE Liga Digi Sport
  • 16:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 17:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Chemnitz, Deutschland 15. November 2023: FIBA Europe Cup - 2023/2024 - Niners Chemnitz vs. Spojnia Stargrad Im Bild: Bas

    BASCHET: Fenerbahce Istanbul - Monaco, ora 20:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 3

  • fotbal european

    MEDIA: Euro Fotbal, ora 21:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Liga Campionilor

    FOTBAL: Borussia Dortmund - PSG, ora 22:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Barcelona nu mai stă la discuții: îi reziliază contractul fotbalistului pe care a plătit 36.000.000€. Anunțul spaniolilor

FC Barcelona, Barca Logo THW Kiel vs. FC Barcelona, Handball, EHF Champions League, Gruppenphase, Spieltag 7, Saison 202

Video&Foto Cum s-a comportat Dan Șucu la finalul meciului dintre Rapid și Universitatea Craiova

sucu-14

A făcut 5-4 în minutul 90+5 și a scris istorie! Echipa care, după 121 de ani, va juca în premieră în cupele europene

Ligue 1 Uber Eats - Stade Rennais v Stade Brestois 28-04-2024

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

tote12

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media