Ousmane Dembele, poveste cu happy-end

27.08.2017, 21:50
dembele-5

În urmă cu doi ani, juca în liga a patra din Franța la echipa secundă a lui Rennes. Acum, a devenit al doilea cel mai scump fotbalist din istorie și a primit dificila misiune de a-l face uitat pe Neymar. Aceasta este, pe scurt, povestea lui Ousmane Dembele, jucătorul de 105 milioane de euro, cumpărat de FC Barcelona de la Borussia Dortmund. Traiectoria sa fulminantă pare ruptă dintr-o poveste tipic americană cu final fericit.

În vara lui 2015, nemulțumit că Rennes nu i-a oferit un contract de profesionist, a vrut să părăsească clubul în condițiile în care Red Bull Salzburg era gata să plătească 2,2 milioane de euro pentru serviciile sale, iar Benfica și Manchester City ar fi oferit puțin sub două milioane. Pentru a-i bloca plecarea, Rennes i-a propus un asemenea contract la jumătatea lunii iulie, dar Dembele a șocat prin refuzul de a semna, boicotând, totodată, un cantonament al echipei în Germania: „Vreau să fiu la un club care are încredere 100 % în mine. Aici nu este cazul!”, era declarația de la acea vreme a tânărului neliniștit Ousmane. Totul s-a terminat cu bine pe 1 octombrie 2015, când internaționalul Under-19 de atunci a bătut palma, în cele din urmă, cu gruparea bretonă. O lună mai târziu, debutează în Ligue 1, când Philippe Montanier îl introduce în ultimele cinci minute ale unui meci pierdut la Angers cu 2-0. Pe 22 noiembrie 2015, atrage deja atenția la debutul ca titular pe Roazhon Park în fața lui Bordeaux: marchează un gol și este inclus de cotidianul L’Equipe în echipa etapei.

La doar câteva zile după ce a fost nominalizat la titlul de Jucătorul Lunii Februarie în Ligue 1, pe 6 martie 2016, explodează în derby-ul cu Nantes, în care semnează un hattrick de senzație în numai 45 de minute! La 18 ani și nouă luni devenea al doilea cel mai tânăr marcator al unei triple în Ligue 1, după Jeremy Menez, performanță depășită ulterior de Kylian Mbappe Lottin. Puștiul prodigios a continuat să impresioneze și să culeagă elogii, iar luna martie a fost una de vis, cu patru goluri și două pase decisive, debutul în naționala de tineret a „cocoșilor galici” și titlul de Jucătorul Lunii în Ligue 1. Folosit și ca extremă dreapta și ca mijlocaș ofensiv în flancul stâng sau în axul central, Ousmane Dembele atrăsese deja atenția lui Bayern Munchen în momentul în care a debutat în naționala de tineret a Franței în meciul cu Scoția, câștigat cu 2-0, tot la Angers, pe Stade Jean Bouin, arena care a fost martora apariției sale pe prima scenă a fotbalului din Hexagon. Pe 8 mai 2016, a primit trofeul desemnat celui mai bun tânăr jucător al sezonului în Ligue 1, după ce a reușit 12 goluri și cinci assist-uri în 25 de partide, fiind și cel mai prolific fotbalist sub 20 de ani din cele mai puternice cinci campionate din Europa. Patru zile mai târziu, Borussia Dortmund îi obține semnătura pentru 15 milioane de euro și, imediat, iese în evidență cu un gol splendid la International Champions Cup împotriva lui Manchester United. În plus, la începutul lui septembrie 2016, Didier Deschamps îl convoacă în premieră în naționala de seniori a Franței, în condițiile în care în urmă cu un an el încă nu juca la nivel profesionist! Debutul pentru ”Les Bleus” este consemnat pe 1 septembrie în amicalul contra Italiei, de la Bari. Pe 15 noiembrie 2016, iar primul său meci ca titular pentru „cocoșii galici” s-a produs pe 15 noiembrie în meciul amical cu Cote d’Ivoire, încheiat la egalitate, 0-0.

Pentru că a fost băiat cuminte și conștiincios tot anul, Moș Crăciun i-a mai adus un cadou drept răsplată la finalul anului: trofeul pentru jucatorul lunii decembrie in Bundesliga, unde reușise deja șase goluri și nouă pase decisive. Dembele pare croit pentru marile meciuri: strălucește la cea mai mare intensitate tocmai în cele mai importante momente. Astfel, la sfârșitul lui aprilie 2017, a fost omul decisiv în semifinala Cupei Germaniei cu Bayern Munchen, cu un assist și golul victoriei pentru Borussia, iar în ultimul act, a fost omul partidei câștigate de Dortmund în fața lui Eintracht Frankfurt, în care a și deschis scorul. Cu 10 reusite si 21 de pase decisive in toate competitiile in primul sau an pentru Die Schwarzgelben, Ousmane Dembele a fost inclus in echipa ideala a sezonului din Bundesliga, iar revista Kicker l-a desemnat speranta anului. Nici nu se putea un final mai fericit pentru stagiunea 2016-2017 decat un prim gol in nationala Frantei pe legendarul Wembley prin care a adus victoria pentru Les Bleus in amicalul cu Anglia, 3-2. „Sunt curios cât îl mai poate păstra clubul pentru că el este aur curat pentru Borussia”, declara, în această vară, Thomas Helmer, fostul apărător al lui Dortmund și Bayern Munchen. Răspunsul a venit în urmă cu câteva zile, când FC Barcelona l-a cumpărat cu 105 milioane de euro plus alte bonusuri la nici doi ani de când a semnat primul său contract de profesionist.

Astfel, după ce a ieșit cel mai bun tânăr jucător din Ligue 1 și Bundesliga în sezoane consecutive, Ousmane Dembele poate realiza tripla în La Liga?!

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut ce era, de fapt. Ce a pățit o femeie

O femeie din Peru a ajuns de urgență la spital, după ce ar fi înghițit un os. Medicii, însă, au...

Descarcă aplicația Digi24

  • 11:00 Stirile Digi Sport
  • 11:15 Fotbal European
  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • 12:15 Fotbal Club
  • 13:00 Stirile Digi Sport
  • 13:15 Digi Sport Special
  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Digi Sport Special
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digisport, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: Corvinul Hunedoara - Gloria Buzău, 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • profimedia-0858100234

    TENIS: Turneul de la Miami, 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto "Femeia asta e o legendă". Ce gest a făcut Collins către români, după ce la Miami s-a auzit doar "Hai, Sorana!"

collins

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid

Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30

Doar 6 din 17! Notele, după România - Columbia 2-3: un ”Tricolor” a strălucit și a fost omul meciului

profimedia-0859843479

România - Columbia 2-3. "Tricolorii" au evitat rușinea pe final de meci! Rezultat istoric pe Metropolitano

profimedia-0859819437

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media