WEAH. GEORGE WEAH

06.10.2016, 20:15
Weah

La începutul acestei luni, George Weah a împlinit 50 de ani. Cu această ocazie, vă invit să ne reamintim de marele atacant al anilor ’90.

George Weah a fost ales Fotbalistul African al Secolului de jurnalişti din întreaga lume, iar performanţele sale sunt pe măsura acestei distincţii. Singurul jucător care a primit în acelaşi an trofeele FIFA World Player of The Year, Balonul de Aur şi Jucătorul African al Anului, Weah a fost unul dintre marii atacanţi ai anilor ‘90 în fotbalul mondial.

Născut pe 1 octombrie 1966 la Monrovia, capitala Liberiei, George Weah a fost crescut de o bunică întrucât părinţii săi se despărţiseră când el era foarte mic. Primele sale echipe la care a jucat fotbal provin din Liberia şi se disting doar prin numele lor simpatice: Young Survivors (Tinerii Supravieţuitori), Mighty Barrolle (Barrolle cel puternic) sau Invincible Eleven (11-le Invincibil), cu ultimele două cucerind câte un titlu de campion. Abia în 1987, când a ajuns la Tonnerre Yaounde, în Camerun, a fost remarcat de antrenorul francez Claude Le Roy, selecţionerul Camerunului la acea dată, care i l-a recomandat pe Weah lui Arsene Wenger. Antrenorul lui AS Monaco a fost încântat de când l-a văzut prima dată şi nu a stat pe gânduri, transferându-l în 1988. „Weah a fost o adevărată surpriză. Pentru mine, a fost ca şi cum un copil ar descoperi un iepuraş de ciocolată în grădina sa de Paşti. Nu am mai văzut un jucător care să explodeze pe scena fotbalului aşa cum a făcut-o el!”, l-a descris Wenger pe George Weah. În Principat, Weah a fost precum o furtună: între 1988 şi 1992, a marcat 47 de goluri în 103 meciuri, a cucerit Cupa Franţei, în 1991, şi un an mai târziu a ajuns în finala Cupei Cupelor, pierdută, însă, în faţa lui Werder Bremen.

În 1992, George Weah a ajuns la Paris Saint-Germain, unde a câştigat un titlu în Ligue 1, în 1994, două Cupei ale Franţei şi o Cupă a Ligii. În plus, cu el în mare formă, PSG a jucat trei ani la rând în semifinalele cupelor europene: în 1993, în Cupa UEFA, în 1994, în Cupa Cupelor, iar în ‘95, în Champions League, unde a fost şi cel mai prolific marcator al sezonului.

În vara lui 1995, este cumpărat de AC Milan, unde are un impact imediat. Debutează cu gol la doar şase minute după ce a intrat pe teren într-un meci cu Padova, câştigat cu 2-1 şi cucereşte lo scudetto încă din primul său sezon, iar la finalul anului devine primul jucător non-european care primeşte Balonul de Aur.

În octombrie 1996, a marcat cel mai spectaculos gol al său, într-un meci cu Hellas Verona, când a preluat mingea din preajma propriului careu şi nu s-a mai oprit cu ea decât în poarta adversă, după ce a driblat nu mai puţin de şapte adversari. O lună mai târziu, el a fost în mijlocul unui scandal ce i-a atras suspendarea pe şase etape în Champions League. După ce a tot fost şicanat pe teme rasiste de Jorge Costa, Weah a ripostat şi i-a spart nasul portughezului.

Weah a mai cucerit un titlu, în 1999, apoi a încercat o aventură la Chelsea, alături de care a câştigat Cupa Angliei, în 2000. După ce a marcat 46 de goluri în 114 meciuri pentru Milan, George Weah a fost lăsat să plece ulterior la Manchester City, iar ultimele sale borne din carieră înainte de a se retrage în 2003 au fost Olympique Marseille şi Al Jazira, din Emiratele Arabe Unite.

Deşi a marcat 22 de goluri în 60 de selecţii, Weah nu a putut ajunge la Cupa Mondială cu naţionala Liberiei, cel mai aproape fiind în 2002, când a ratat prezenţa la turneul final la un singur punct. Totuşi, el a încercat să–şi ajute țara cu orice preţ şi a candidat la preşedinţia Liberiei în 2005, fiind însă învins în alegeri cu scorul de 60-40 la sută. El a rămas implicat în politică şi s-a făcut cunoscut şi prin acţiunile sale umanitare. În prezent, este senator al Liberiei.

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia până în 2027
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia până în 2027

Un oraș liniștit de coastă din statul indian Gujarat a atras mai multă atenție în luna martie decât...

Descarcă aplicația Digi24

  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • 09:40 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • Irina Bara Australian Open Qualifikation - Melbourne Park - Melbourne - Victoria - Australia - 10/01/2024. *** Irina Bar

    TENIS: WTA Roma, de la 12:00, pe Digi Sport 2 și Digi Sport 4

  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: Sepsi - Rapid, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Italian soccer Serie A match - AC Milan vs Inter - FC Internazionale

    FOTBAL: Frosinone - Inter, ora 21:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 3

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

”Cea mai frumoasă femeie din lume”, gata să spună totul despre Ilie Năstase: ”Nu mai pot să trăiesc în minciună. E dureros”

ioana-nastase

Video Scandal uriaș după Real Madrid - Bayern: nemții au egalat în minutul 90+13, dar degeaba! Eroare gravă de arbitraj

Real Madrid v FC Bayern München: Semi-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24

Qatarul trece la fapte după eșecul din Champions League: transfer de 100.000.000€ la PSG!

FRA: PSG : Nasser AL-KHELAIFI

Al-Khelaifi a răbufnit după eliminarea PSG-ului din semifinalele UEFA Champions League!

profimedia-0870853365

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media