Fața, la joc!

14.11.2016, 15:35
4

Primul eșec din campania de calificare la CM din Rusia a adus și un val de critici la adresa jocului foarte modest al echipei noastre. România a avut cea mai modestă prestație din ultimii ani și a fost clar, încă din startul meciului, că lucrurile nu aveau cum să meargă bine pe Arena Națională. Speranțele tuturor au fost risipite repede, odată cu golul lui Grosicki, unul dintre cei mai buni jucători de pe teren, alături de Lewandowski. Cum s-a ajuns ca România să fie surclasată de Polonia la toate capitolele?

Obișnuită, din precedentele 3 partide, să aibă posesia, naționala lui Cristoph Daum a fost luată ca din oală de pressingul necruțător pe care l-au făcut polonezii în terenul nostru. Conștient de forța fizică superioară a adversarului, Daum a alcătuit o echipă cu jucători rapizi, precum Adi Popa sau Chipciu, care, alături de Stanciu, și Răzvan Marin ar fi trebuit să profite de momentele în care Polonia pierdea mingea. Vulnerabilă, în precedentele meciuri, naționala lui Nawalka n-a avut mari probleme pe Arena Națională, mai ales în prima repriză, pe care a controlat-o încă din start, așa cum spusese selecționerul polonez.

În imaginea de mai jos, vedem cum s-au lipit polonezii de jucătorii noștri și au scurtcircuitat orice traseu pe care ar fi putut pasa tricolorii. Blaszczykowski îl atacă pe Toșca, nevoit să paseze în spate, la Grigore, care nu intră în cadru și spre care se repede Zielinski. Linetty e lipit de Stanciu, Lewandowski taie culoarul de pasă spre Chiricheș, Krychowiak îl supraveghează pe Hoban, iar Jedrzejczyk pe Răzvan Marin. Singura posibilitate a lui Grigore e fie să joace în spate, cu Tătărușanu, fie să arunce mingea la întâmplare, în jumătatea adversă, ceea ce ar fi făcut, oricum și portarul Fiorentinei. Pasa lungă a lui Grigore nu ajunge la vreun coechipier. Adi Popa, Chipciu și Bogdan Stancu nu intră în cadru, fiind în jumătatea adversă, izolați, în imposibilitatea de a primi mingea.

20 de secunde mai târziu, polonezii inițiază acțiunea ce a dus la deschiderea scorului. Marin, care îl are lângă el pe Grosicki, trimite cu capul spre Adi Popa o minge înaltă. Fundașul stânga al Poloniei, Jedrzejczyk, sare mai bine decât jucătorul Stelei și dă ceea ce avea să fie o pasă de gol.

 

Mingea cade în spatele lui Marin, exact la Grosicki, care pleacă spre careul nostru, pe o zonă liberă. Mijlocașul lui Rennes aleargă nestingherit cu mingea la picior, profitând de viteza superioară în comparație cu Marin și Hoban. Cei doi fundași centrali, Chiricheș și Grigore, îl au în marcaj pe Lewandowski, în timp ce Benzar și Toșca se retrag spre careul nostru.

În doar câteva secunde, Grosicki intră în careu și marchează. Benzar, Marin și Hoban se uită cum pleacă polonezul pe zona eliberată de încrucișarea lui Lewandowski. Grigore dă să plece după atacantul lui Bayern, dar se răzgândește și cade în fund precum Boateng în fața lui Messi. Toșca nu a fost suficient de rapid încât să închidă culoarul, iar Polonia conducea cu 1-0. 5 contra 2, cu mingea la ei.

O fază care avea să se repete la golul de 2-0, din minutul 84, dar până atunci s-au mai petrecut alte lucruri interesante. Polonia a continuat să facă pressing în jumătatea noastră și să ne oblige să jucăm minge lungă, așa cum s-a întâmplat câteva minute mai târziu. Răzvan Marin dă o pasă pentru Toșca, iar acesta nu are nicio variantă de a pasa în apropiere, pentru că mijlocașii sunt din nou prost poziționați. Lewandowski îi taie stelistului culoarul de pasă spre Hoban, Stanciu și Chipciu aproape că sunt umăr la umăr, blocați de Blaszczykowski și Zielinski, în timp ce Marin e în spatele lui Linetty. Singura variantă, pasa lungă spre Adi Popa, care ajunsese între fundașii centrali polonezi. Șansele lui Popa (1,69) în fața lui Pazdan (1,81) și Glik (1,90)? Zero!

Polonezii au făcut și altceva decât să blocheze culoarele de pasă pe faza noastră de construcție. Ne-au surprins pe joc pozițional, profitând de uluiala și debandada din rândul tricolorilor. La capătul primului sfert de oră, Polonia conducea cu 1-0, iar ai noștri nu puteau duce mingea dincolo de centru, altfel decât cu pasă lungă. În imaginea de mai jos vedem cum pe atacul pozițional al naționalei lui Nawalka, România se apără cu 9 din cei 10 jucători de câmp. Singurul rămas departe este Bogdan Stancu, pieton în prima repriză. Mingea e la Grosicki, ce coșmar!, aflat lângă Adi Popa. Jedrzejczyk e cu Benzar, Linetty e în fața lui Hoban, Lewandowski e cu Toșca, Chipciu îi lasă un spațiu uriaș lui Blaszczykowski, iar Zielinski pleacă din spatele lui Răzvan Marin.

Acela e momentul în care Grosicki îi pasează lui Jedrzejczyk printre Popa și Benzar, scoși din joc instantaneu. Fundașul stânga intră în careu, Hoban e disperat să închidă la Linetty, care intrase în zona lui Grigore, dar îl vede pe Zielinski venit singur și se întoarce spre marginea careului. Lewandowski a atacat prima bară, cu Toșca în spate, făcându-i și mai mult loc lui Blaszczykowski, dar Zielinski, scăpat fără probleme de Marin alege să tragă la poartă. Continuarea firească ar fi fost spre Blaszczykowski, care era singur cu Tătărușanu. Polonezii ne-au iertat. Mijlocașii noștri au fost din nou spectatori.

Combinația dintre Grosicki și Jedrzejczyk s-a repetat câteva minute mai târziu, cu același rezultat. Popa și Benzar au fost, din nou, depășiți, iar rezultatul a fost un nou șut în blocaj. Ne-am apărat mai bine, dar flancul drept a fost făcut ferfeniță.

Superioritatea foarte clară a polonezilor i-a făcut pe unii dintre jucătorii noștri să se ascundă în spatele adversarului sau să renunțe, pur și simplu, la a mai urmări mingea. Așa cum a făcut Stanciu, pe o degajare a lui Tătărușanu. Krychowiak vine de departe și sare în fața unui Stanciu uluit, care nu schițează niciun gest.

Pauza vine, în sfârșit, doar cu avantaj minim pentru Polonia. Daum mută și încearcă să astupe găurile atât de evidente. Popa și Hoban rămân la vestiare, înlocuiți de Andone și Prepeliță. Stancu e mutat în flancul drept și închide mai bine zona decât o făcuse Adi Popa. Prepeliță e mult mai agresiv decât Hoban și începe să bage alunecări, în timp ce Andone face și el ce știe mai bine. Își folosește fizicul pentru a-și domina adversarii. Polonia nu se aștepta la această schimbare de joc și atitudine și, de aici, ies cele mai bune momente ale României în meciul de vineri. Păcat că elanul e risipit de acea întrerupere cauzată de petarda care a explodat lângă Lewandowski. Polonezii își trag sufletul, ai noștri parcă se resemnează cu ideea înfrângerii, numai că scorul ia proporții. După ce Nawalka a mutat cu Teodorczyk, în locul lui Zielinski, trecând la 4-4-2, Daum răspunde cu Keșeru în locul lui Stanciu. Rezultatul e diametral opus. Keșeru pierde o minge la mijlocul terenului, iar Teodorczyk face faza din care iese golul 2. Tras la indigo cu primul.
Lewandowski profită de intrarea lui Teodorczyk și coboară mai mult spre centrul terenului. Mingea e la Piszczek care trimite lung spre vârful proaspăt introdus pe teren. Atacantul lui Anderlecht preia cu Chiricheș și Grigore în spate. Toșca e în margine la Blaszczykowski, pe care îl abandonează când îl vede pe Lewandowski urcând singur în zonă centrală. Prepeliță e departe, iar Marin nici nu intră în cadru.

Teodorczyk îi lasă lui Lewandowski și pleacă înspre dreapta, trâgându-l după el pe Chiricheș. În același timp, din stânga pleacă Grosicki în centru, cu Benzar în spate, și îi face loc atacantului de la Bayern. Prepeliță e departe, parcă într-o alergare ușoară. Polonezii sunt 3 contra 3 și rezolvă meciul.

Benzar își dă seama de unde vine pericolul, dar e prea târziu. E depășit ca Grigore, cu singura diferență că nu cade în fund. Lewandowski atacă zona liberă și intră în careu.

Disperat, Grigore face alunecare, dar Lewandowski face și el ce știe mai bine. Trage necruțător cu stângul și nu-i lasă nicio șansă lui Tătărușanu.

0-2 și meciul e jucat. Ba chiar mai e timp și de al treilea gol, pe care îl marchează tot Lewandowski, dar cu dreptul, dintr-un penalty provocat de Dragoș Grigore. Căpitanul României a avut o prestație groaznică, în care doar autogolul i-a lipsit. Seara se încheie cu o înfrângere clară și dureroasă, în fața unui adversar care a știut ce vrea de la acest meci. Tricolorii pleacă la vestiare cu capetele plecate, în timp ce Daum îl îmbrățișează prelung pe Nawalka, parcă încercând să-l facă să-l ia cu el din România. Cu foarte puține excepții, Polonia a dominat o partidă în care ai noștri au fost reduși la statutul de jaloane. Expuși de jocul foarte slab al liniei de mijloc, fundașii României și-au arătat limitele din plin, iar polonezii au zburdat pe teren.

Favorita grupei a dominat fizic, tactic și valoric o națională a noastră căreia îi mai rămâne doar lupta pentru baraj. Bine că se încheie anul și nu mai avem vreun meci oficial de jucat, deoarece e greu de trecut peste corecția încasată pe Arena Națională.

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Stefanescu
Digi24
Un migrant a zburat trei ore în trenul de aterizare al unui avion. Angajații aeroportului, la destinație: "A supraviețuit"
Un migrant a zburat trei ore în trenul de aterizare al unui avion. Angajații aeroportului, la destinație: "A supraviețuit"

Un migrant care s-a ascuns în compartimentul trenului de aterizare al unui avion al companiei...

Descarcă aplicația Digi24

 • 07:00 Stirile Digi Sport
 • 07:30 Stirile Digi Sport
 • 08:00 Stirile Digi Sport
 • 08:30 Stirile Digi Sport
 • 09:00 Stirile Digi Sport
 • 09:30 Stirile Digi Sport
 • 10:00 Stirile Digi Sport
 • 10:15 Fotbal Club
 • Vezi tot programul
 • FOTBAL:FARUL CONSTANTA-DINAMO BUCURESTI, LIGA 1 CASA PARIURILOR (20.08.2021)

  FOTBAL: Gaz Metan Mediaș – Farul Constanța, 17:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

 • fotbal club

  MEDIA: Fotbal Club, 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

 • Lucas Vazquez, într-un meci Elche - Real Madrid / Foto: Getty Images

  FOTBAL: Osasuna – Elche, 22:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 4

 • sigurjonsson gol

  FOTBAL: CFR Cluj – Academica Clinceni, 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

 • liga digisport

  MEDIA: Liga Digi Sport, 15:15, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

 • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

"Fără alte comentarii!" "Rebela tenisului românesc" a dezvăluit ce reprezintă tatuajul de pe gamba stângă

Andreea Prisăcariu / Foto: Instagram@iamprisacariuandreea

Cristiano Ronaldo a divulgat unul dintre secretele formei sale: e gratis! ”Doar 30 de minute. Altfel, fac riduri”

*EXCLUSIVE* Juventus FC footballer Cristiano Ronaldo and his partner Georgina Rodriguez pictured relaxing with friends on a yacht in Portofino.

Bănel Nicoliță a revenit în România după ”aventura” americană! Fostul fotbalist de la FCSB a jucat din nou pentru Făurei

Bănel Nicoliță, pregătit să execute o lovitură liberă în CS Făurei - Viitorul Ianca / Foto: Captură Youtube@religiasportului

Exclusiv ”Nu l-am văzut niciodată așa!”. Gigi Becali, lăsat fără replică de Florinel Coman

gigi-becali

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digisport.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digisportro, cookie_poll_id_XXX
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Disqus disqus.com Vezi politica de confidenţialitate
mp_17b27902cd9da8972af8a3c43850fa5f_mixpanel, Disqusauth, sessionid,_utmb, disqus_unique, testCookie
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Trimite
Vezi politica de confidenţialitate