• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Argentina caută să pună capăt secetei de trofee sub comanda lui Leo Messi, cel mai bun fotbalist al lumii. Din 1993, când naționala albiceleste a câștigat Copa America în Ecuador, nu a mai câștigat un alt trofeu: 22 de ani de întuneric, pe care, în ultimii zece ani, i-a mai luminat jocul magic al starului blaugrana.

Diseară, de la ora 23:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1 și în format LIVE VIDEO&TEXT pe digisport.ro și m.digisport.ro, se va disputa finala Copa America 2015, între Chile, echipa gazdă, și Argentina, formația lui Leo Messi.

Pentru prima dată în istoria competiției, doi antrenori de aceeași naționalitate își dispută trofeul: argentinienii Jorge Sampaoli și Gerardo ”Tata” Martino. Cel din urmă a mai stabilit un record: a devenit singurul antrenor care ajunge în finala Copa America cu două țări diferite (2011, cu Paraguay, 2015 cu Argentina).

Cheia partidei de diseară, cel puțin pentru argentinieni, e Leo Messi. Decarul naționalei albiceleste joacă a cincea sa finală cu Argentina, de când poartă tricoul alb-albastru. De la Campionatul Mondial U20 la Jocurile Olimpice, de la Copa America la Campionatul Mondial. Messi a câștigat doar două din cele patru finale precedente jucate, în ultimii zece ani, dar cele mai puțin importante.

„Ce bine ar fi să-mi fi păstrat golurile pentru finală”, a declarat Messi după semifinala câștigată categoric, cu 6-1, în fața Paraguayului, meci în care starul Barcelonei nu a marcat, dar a contribuit la toate cele șase reușite și a dat trei assist-uri.

”Jucătorul Meciului” în patru din cele cinci meciuri jucate la această Copa America, Messi vrea să cucerească pentru prima dată un trofeu important cu naționala Argentinei.

Acum zece ani, în 2005, Argentina U20 câștiga Mondialul din Olanda, învingând în finală Nigeria cu 2-1. Messi a marcat ambele goluri din finală, din penalty. În plus, a fos golgheterul competiției, cu șase reușite, și cel mai bun om al turneului. Din acea echipă maai supraviețuiesc astăzi Biglia, Garay, Gago și Zabaleta.

A urmat debutul contra Ungariei, la echipa mare, și participarea la CM 2006. Argentina a câștigat o grupă în care se mai aflau Olanda, Coasta de Fildeș și Serbia. S-a oprit, însă, în ”sferturi”, învinsă de Germania, cu 4-2, după lovituri de departajare.

În 2007, Argentina și Messi ajungeau în finala Copei America, unde aveau să piardă cu un 3-0 categoric în fața rivalei Brazilia.

În 2008, Messi a ajuns din nou într-o finală, de data asta cu naționala olimpică la Beijing, la Jocurile Olimpice. Starul Barcelonei a ajutat Argentina să câștige turneul.

În fine, ultima finală în care a ajuns Messi cu Argentina a fost anul trecut, la CM 2014, din Brazilia, unde naționala albiceleste a pierdut în fața Germaniei. Chiar dacă a fost desemnat jucătorul turneului, o decizie controversată și îndelung contestată, Messi nu a fost la cel mai bun nivel al său. Acum, are șansa de a câștiga primul său trofeu important cu naționala Argentinei.

De cealaltă parte, însă, e Chile, care nu a câștigat niciodată Copa America și acum, pe teren propriu și cu o generație de excepție de jucători, este cel mai aproape să o facă. Lupta e aprigă.

Finalele lui Messi la națională:

2005 - CM U20 din Olanda - câștigată
2007 - Copa America - pierdută
2008 - JO de la Beijing - câștigată
2014 - CM din Brazilia - pierdută