• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Încă dinaintea jucării meciurilor din ultima etapă a play-off-ului, patronul FCSBGigi Becali a anunţat că echipa sa va adresa la TAS în caz de egalitate de puncte cu Viitorul. Conform interpretării roş-albaştrilor, regulamentul ar prevede că în caz de egalitate de puncte trebuie luate în considerare toate rezultatele directe, nu doar cele din play-off, caz în care bucureştenii ar fi avantajaţi. Până acum însă nu s-a făcut niciun demers, dar totul este determinat de regulile depunerii dosarului şi nu de faptul că oficialii vicecampioanei s-ar fi răzgândit.

Obişnuiţi cu teoria conspiraţiei, a ajuns să se vorbească inclusiv că, de fapt, Becali nici nu ar intenţiona să meargă la TAS, ci ar face tot tam-tam-ul de ochii opiniei publice. Este însă puţin probabil, pentru că miza este enormă, multe milioane de euro, motiv pentru care patronul FCSB a mai demonstrat că "afacerile sunt afaceri şi nu ţin cont de prietenie".

Becali a lăsat senzaţia că a doua zi după meciuri, luni, se va adresa TAS. Încă de duminică a afirmat că au fost contactate două entităţi în Elveţia, o casă de avocatură a unei românce (?) şi un avocat celebru care n-ar fi pierdut nicio speţă până acum. "Ne-au zis că avem dreptate şi că titlul ne va fi dat nouă", a clamat Becali în stilul său caracteristic. Luni a completat şi că "FRF nu va omologa rezultatele cu Viitorul campioană, ci ne va da nouă titlul".

Regulamentul UEFA impune ca până pe 5 iunie federaţiile naţionale să anunţe care sunt echipele care vor juca în cupele europene. Play-out-ul are programată ultima etapă în weekend-ul 3-4 iunie, după care într-un Comitet Executiv s-ar putea omolga rezultatele şi clasamentele din Liga 1. Abia apoi FCSB ar putea merge la TAS, nemulţumită de probabila confirmare a Viitorului drept campioana României. Altfel nu ar avea ce document pe care îl consideră neregulamentar să depună la dosar.

Lumea s-a mai întrebat şi de ce preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat că "pentru a avea un verdict cât mai rapid, Steaua poate merge direct la TAS". Nu era vorba despre vreun gest autoritar al şefului federaţiei. "Ci tocmai pentru că ar contesta o decizie a Comitetului Executiv FCSB poate merge direct la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de Lausanne, fără să se mai adreseze comisiilor federale", aşa cum a precizat pentru Digi Sport un jurist care cunoaşte foarte bine regulamentul.

Marţi seară, într-o intervenţie telefonică la emisiunea "Fotbal Club", Gigi Becali a anunţat, în stilul său caracteristic, că se poate adresa TAS înainte de finalul play-out-ului, pentru că rezultatele din play-off vor fi omologate înainte de către Comitetul Executiv.

Digi Sport a încercat să afle dacă este posibil ca rezultatele sa fie omologate pe "felii", adică play-off-ul acum, iar play-out-ul pe 5 iunie.

"În niciun caz nu există această posibilitate, să omologăm doar rezultatelele din play-off", a explicat o persoană care e la curent cu ceea ce se întâmplă la Ligă.

Singura comparaţie se poate face doar cu sezonul trecut, când am avut pentru prima dată împărţirea campionatului în două după încheierea sezonului regulat, iar atunci toate rezultatele şi implicit clasament au fost omologat în aceeaşi şedinţă a Comitetului Executiv al FRF.

Chiar dacă inclusiv fanii stelişti reuniţi sub denumirea Peluza roş-albastră consideră că "titlul se câștiga pe teren, nu la comisii și tribunale”, iar exemplele date în ultimele zile, despre care puteţi citi AICI şi AICI par să nu-i dea şanse mari lui Becali, acesta insistă că va merge la TAS.