• La Liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

AS Monaco a fost marea protagonistă a perioadei de transferuri care s-a încheiat ieri. Nu din punct de vedere al achiziţiilor, ci al vânzărilor. După ce Kylian Mbappe a fost cedat la Paris St. Germain, campioana Franţei a ajuns la încasări de aproximativ 350 de milioane de euro în această vară, un adevărat record.

Gruparea din Principat nu face decât să confirme că este o adevărată fabrică de jucători şi de bani. În ultimii trei ani, monegascii au vândut fotbalişti de peste o jumătate de miliard de euro. Printre numele care au plecat de pe Louis II spre cluburi mare ale Europei se află James Rodriguez, Anthony Martial, Yannick Ferreira Carrasco, Bernardo Silva, Benjamin Mendy şi deja amintitul Mbappe.

Vara lui 2014 a fost momentul schimbării de strategie la Monaco. După ce cu un an înainte cheltuise peste 150 de milioane de euro pentru a-i aduce pe James Rodriguez, Radamel Falcao şi Joao Moutinho, patronul Dmitry Rybolovlev a fost forţat de divorţul său şi de sancţiunile UEFA pentru nerespectarea fair-play-ului financiar să reducă dramatic investiţiile.

Astfel, s-a trecut la un model alternativ, care are ca obiectiv creşterea şi promovarea de jucători tineri, care ulterior să fie vânduţi pe sume importante. La trei ani de la momentul respectiv, rezultatele sunt peste aşteptări. Monaco a atins pragul celor 600 de milioane de euro încasaţi din cedarea de fotbalişti, iar Mbappe reprezintă încununarea unui proiect căruia nu mulţi îi dădeau şanse de reuşită.

Schimbarea de strategie a început cu vânzarea lui James Rodriguez după Cupa Mondială din 2014, la care columbianul a cucerit titlul de golgheter. Real Madrid a plătit 75 de milioane de euro, iar Monaco a înregistrat un profit de 30 de milioane într-un singur an, în condiţiile în care achiziţionase jucătorul de la FC Porto pentru "doar" 45 de milioane.

Noul plan a prins contur vara următoare, când în conturile clubului au intrat aproximativ 170 de milioane de euro. Au plecat Anthony Martial (Manchester United, 60 de milioane), Geoffrey Kondogbia (Inter Milano, 36 de milioane), Layvin Kurzawa (PSG, 25 de milioane), Aymen Abdennour (Valencia, 22 de milioane) sau Yannick Ferreira Carrasco (Atletico, 17 milioane). Când s-a tras linie, Monaco a înregistrat un profit de aproape 120 de milioane de euro. Simbolul unei afaceri bine făcută a fost Martial, care a costat doar 5 milioane, când a fost transferat de la Olympique Lyon.

După ce în perioada de mercato de anul trecut a fost linişte, Monaco fiind interesată mai curând să investească (a cumpărat de 50 de milioane, a vândut de 18), vara lui 2017 a adus adevărate focuri de artificii. Manchester City a băgat peste 100 de milioane de euro în conturile monegascilor, prin transferurile lui Bernardo Silva şi Mendy, Chelsea a contribuit la buget cu 40 de milioane, prin achiziţionarea lui Tiemoue Bakayoko, totul culminând cu suma plătită de PSG pentru Mbappe - 180 de milioane.

La acestea se adaugă şi alte vânzări mai puţin spectaculoase, precum Allan Saint-Maximin la Nice (10 milioane) sau Valere Germain la Marseille (8 milioane), ceea ce a dus totul verii la 350 de milioane. Un model cu adevărat de succes, dacă ţinem cont că, în ultimii trei ani, formaţia din Principat a reuşit să se şi menţină la un nivel ridicat din punct de vedere al rezultatelor.