• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Cătălina Ponor a devenit pentru a cincea oară în carieră campioană europeană la bârnă (record al competiţiei) şi nu şi-a ascuns satisfacţia pentru câştigarea unei medalii pe care o aşteaptă de doi ani.

"A fost bine azi, câteva emoţii am avut, dar constructive. Am reuşit să trec peste ele şi acest lucru mi-a adus medalia de aur. Sunt foarte emoţionată şi fericită, am muncit mult pentru această medalie. Din 2015 tot muncesc în continuare pentru ea. La Olimpiadă au fost emoţiile, dar acum am reuşit în sfârşit să urc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Mi-am dorit din tot sufletul să mai cânte încă o dată imnul aici pentru noi, românii. Şi mă bucur că am reuşit. Dedic medalia de aur tuturor românilor, dar în mod special părinţilor mei care au fost mereu alături de mine.

Aurul acesta intră la medaliile speciale din palmaresul meu. Cele de la Jocurile Olimpice de la Atena rămân cele mai importante, normal, dar şi aceasta va rămâne cu siguranţă una specială", a declarat sportiva de 29 de ani.

Odată cu medalia câştigată la Cluj-Napoca, Ponor a depăşit-o pe Nadia Comăneci la numărul de podiumuri la Campionatele Europene - 13, faţă de cele 12 ale "Zeiţei de la Montreal".

"Nu ştiu dacă am depăşit-o pe Nadia la numărul de medalii europene, pentru că nu am stat să număr. Pentru mine era important să obţin rezultatul dorit. Am încercat să mă adun, să trec peste durerile pe care le am şi să fac un exerciţiu aşa cum ştiu eu să fac", a spus tripla campioană olimpică din 2004, de la Atena.

După dezamăgirea de la JO de anul trecut, de la Rio, Cătălina Ponor nu exclude să revină la cea mai importantă competiţie a planetei, la Tokyo, în 2020.

"Cu siguranţă merg mai departe. Când o să auziţi din gura mea că mă retrag, atunci probabil că o voi face. Dar deocamdată nu am spus şi nici nu voi spune. Tokyo? Haideţi să o luăm pas cu pas, e cel mai bine. Vin Mondialele acum, bucuria de aici atât a fost, cât am fost pe podium şi m-au aplaudat românii. De acum trebuie să ne întoarcem în sală şi să o luăm de la capăt", a precizat Ponor.

Cu 14,566 puncte, Cătălina Ponor le-a învins în finala de la bârnă pe olandeza Eythora Thorsdottir (14,066) şi pe o altă reprezentantă a României, Larisa Iordache (13,966).

Calificată în finală cu cel mai bun rezultat, Iordache a ratat ieşirea de pe aparat, iar această eroare a costat-o clasarea pe o poziţie mai bună.

"Am doar medalia de bronz. Mă bucur însă că am ajuns pe podium la Campionatele Europene, având în vedere cele întâmplate în ultimele două luni, pentru că am avut doar o lună de pregătire. Am ajuns pe podium, dar am pierdut fix pe greşeala mea şi asta nu mi-o port ierta. Sunt într-un fel dezamăgită de mine, pentru că puteam face o coborâre foarte, foarte bună şi atunci puteam să fiu mai sus. Dar asta este, a fost doar vina mea. Nu m-am relaxat, m-am dus însă cu foarte mare viteză şi atunci nu am putut să controlez coborârea. Mă bucur însă că m-am ţinut pe picioare", a declarat Iordache.

La rândul său, gimnasta de 20 de ani a egalat-o pe Nadia Comăneci la numărul de medalii la Campionatele Europene.

"Nadia este oricum un fenomen pentru mine şi aşa va rămâne. Este un nou început pentru mine, sper ca de acum încolo să progresez din ce în ce mai mult. Larisa merge însă mai departe. Sper ca atunci când voi ajunge la Mondiale să fiu 100% în formă", a declarat Iordache.