• Liga 1, etapa a 21-a: Dinamo - Voluntari (azi, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Nicolae Nedef, fostul antrenor și director tehnic al echipelor naționale de handbal ale României, care a câștigat șapte titluri mondiale, s-a stins astăzi, 24 iulie 2017, la vârsta de 88 de ani.

Decesul său vine la o lună și 24 de zile după cel al fratelui său, Mihai Nedef (86 de ani), fost baschetbalist și antrenor.

Fost baschetbalist și, mai apoi, handbalist la Clubul Central al Armatei, Nicolae Nedef a ocupat funcția de antrenor federal al loturilor naționale de handbal masculin și feminin, între 1956 și 1965, perioadă în care echipa feminină a devenit de trei ori campioană mondială (1956, 1960, 1962), iar cea masculină, de două ori (1961, 1964).

Apoi, Nedef a rămas doar antrenor al lotului masculin, până în 1989 și a mai adus României încă două campionate mondiale, în 1970 și 1974.

El mai a ocupat și funcțiile de președinte al Colegiului Central pentru Antrenori în două rânduri (1977-1982, 1999-2005), membru în Biroul Federal al FR Handbal, secretar general al FRH (1992), observator internațional al Federației Internaționale de Handbal și membru în Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic Român.

După Revoluție, el a mai antrenat în Franța, la Antibes și în Germania, la Eisenach.

Nedef a fost decorat de cinci foști șefi de stat ai României: Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu.

Personal, îi plâng pe cei care se numesc antrenori acum la echipele naţionale. Au răspunderea rezultatelor, dar timpul de pregătire e nul. La fotbal, de exemplu, ne întâlnim azi, mergem să facem o baie, un control medical, ne urcăm în avion sau autocar, şi mergem la meci. Aceasta este, insist, una dintre marile slăbiciuni ale actualei etape a sportului românesc, lipsa de pregătire comună”, susținea Nedef, într-un interviu acordat pentru Adevărul, sursă citată de Pro Sport.

În cazul fetelor, există posibilitatea antrenorului de a trage de ele fără să crâcnească prea mult. Fetele sunt foarte docile, ascultătoare şi muncesc extraordinar de mult, spre deosebire de băieţi, unde ai mult mai multe probleme. La fete ai probleme de ordin psihologic, relaţional. Se mai întâmplă mici conflicte între ele, dar se poate munci”, mai spunea Nedef.

Înmormântarea va avea loc miercuri, la ora 13:00, la Cimitirul ”Sf. Vineri” din Capitală.

PROGRAMUL TRANSMISIUNILOR DIGI SPORT