Do you speak spanglish?

28.01.2013, 14:44

Spania domină lumea fotbalului! Pentru unii, expresia a devenit un truism. Pentru alţii, încă mai este nevoie de argumente. Furnizez, pentru început, doar două. "Furia Roja" a câştigat al treilea turneu final consecutiv (performanţă unică). Iar în sezonul trecut al cupelor europene 5 dintre cele 8 semifinaliste au fost din Primera Division. Remarcabil, nu?

Dincolo de aceste aspecte, găsim însă şi alte faţete ale dominaţiei spaniole! Una dintre ele, în Premier League, cel mai bogat campionat din lume din toate punctele de vedere!

Englezii au renunţat de multă vreme la tradiţionalism din nevoia de a ţine pasul cu echipele tari de pe continent, dar şi pentru a face mult mai competitivă întrecerea internă. Şi-au deschis astfel graniţele şi pungile cu bani pentru a aduce jucători de top din întreaga lume. Inclusiv din Spania, chiar dacă această piaţă nu a fost totdeauna una foarte interesantă pentru echipele din Anglia. O bună bucată de vreme au ajuns în Premier League fie jucători aflaţi aproape de finalul carierei(cazurile lui Michel Salgado, Hierro sau Ivan Campo), fie fotbalişti foarte tineri(Fabregas şi Pique, printre alţii), fie oameni aflaţi în ascensiune, dar care în momentul transferului nu aveau statutul de certitudini(Luque sau Reyes).

În ultimii ani, treptat, lucrurile s-au schimbat. Performanţele spaniole obţinute pe toate planurile au adus un import masiv de jucători din Peninsula Iberică. Era nevoie de mai multă fantezie în Premier League, era nevoie de oameni care să schimbe stilul de joc al anumitor echipe, era nevoie de fotbalişti care să aibă un impact imediat!  

Astfel, situaţia din sezonul 2012-2013 al Premier League este una cu totul şi cu totul specială. O imagine uşor difuză în ultimii ani a căpătat claritate în actualul campionat!

Pentru că în Premier League se vorbeşte din ce în ce mai mult......spanglish! Şi nu doar datorită numărului de jucători spanioli, ci, mai ales, datorită impactului pe care îl au asupra echipelor la care evoluează. Iată dovezile! Alex Ferguson s-a decis. Nu mai oscilează între De Gea şi Lindegaard şi merge pe mâinile spaniolului. David Silva e "Vrăjitorul" lui Manchester City, iar Javi Garcia are toate şansele să devină şi el om de bază în trupa lui Mancini.

La câteva săptămâni după mutarea la Arsenal, Cazorla era lăudat de Wenger:"E transferul perfect! Parcă stilul acestei echipe a fost făcut pentru el!". Iar fostul jucător al lui Malaga nu este singurul spaniol dintre titularii tunarilor: îl are alături pe Arteta. Chelsea şi Liverpool sunt şi ele spaniolizate!

Rafa Benitez conduce o echipă unde se află Torres, Mata, Azpilicueta şi Romeu, iar pe Anfield Road sunt Reina, Jose Enrique, Suso şi Dani Pacheco.

Dar, cazurile cele mai interesante sunt cele ale formaţiilor Swansea şi Wigan. Galezii au păstrat stilul combinativ şi spectaculos şi după plecarea lui Rodgers. Michael Laudrup, şcolit în Spania, a făcut afacerea anului în Premier League când l-a adus pe Michu de la Rayo Vallecano cu doar 2 milioane de euro. La Swansea, a ajuns în vara lui 2012 şi Chico, un fundaş care parcă joacă de când lumea în Anglia. Tot la această formaţie îi găsim pe Rangel şi Pablo.

Cea mai consistentă colonie spaniolă este însă cea de la Wigan. Roberto Martinez are 6 compatrioţi în lot(ultimul venit este Joel, împrumutat de la Atletico), iar alţi 3 sunt la formaţia secundă.

În total, sunt peste 30 de jucători spanioli în Premier League punându-i la socoteală şi pe cei de la echipele secunde ale grupărilor din Anglia. Iar transferurile dinspre ţara campioanei mondiale şi europene către Insulă vor continua. (Villa, Thiago Alcantara şi Isco sunt tentanţi pentru multe echipe, iar Raul Albiol a fost aproape de o mutare la Tottenham).

Concluzia este că spaniolii se adaptează acum excelent în Anglia. Au trecut vremurile când Premier League era un campionat prea dur pentru gleznele fine ale ibericilor. Aşa cum şi spaniolii sunt mai puţin capricioşi decât în urmă cu 10-15 ani. Acum pe lângă fantezie aduc şi know-how-ul necesar marilor performanţe în condiţiile în care au dovedit că au pedigree-ul campionilor! 

De același autor
Citeşte alte articole de George Dobre
Digi24
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul Crângași a încercat să apere două fete
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul Crângași a încercat să apere două fete

Bărbatul de 46 de ani care a fost omorât de doi tineri, de 16 și 20 de ani, lângă Parcul Crângași...

Descarcă aplicația Digi24

  • 21:15 LIVE Fotbal Club
  • 21:30 LIVE Cupa Romaniei: Corvinul Hunedoara-Otelul Galati
  • 22:30 LIVE Fotbal Club
  • 23:45 Stirile Digi Sport
  • 21:00 LIVE Digi Sport Special
  • 22:30 LIVE La Liga: Almeria-Barcelona
  • 23:15 Stirile Digi Sport
  • 23:30 LIVE La Liga: Almeria-Barcelona
  • Vezi tot programul
  • Screenshot 2024-04-27 at 21.31.30

    LIGA DE TINERET, Cupa României, finala: U Cluj - Farul, 12:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Arsenal v Chelsea - Premier League - Emirates Stadium

    Premier League: Brighton - Chelsea, 23:59, Premieră, Digi Sport 2

  • FOTBAL: CS CORVINUL 1921 HUNEDOARA - FC VOLUNTARI, CUPA ROMANIEI BETANO - SEMIFINALA (17.04.2024)

    Cupa României, finala: Corvinul - Oțelul, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Sevilla FC v RC Lens, UEFA Champions League match, Group B, Football, Ramon Sanchez Pizjuan Stadium, Sevilla, Spain - 20 Sept 2023

    La Liga: Sevilla - Cadiz, 20:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • Premier League: Manchester United - Newcastle, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Antoine Griezmann of Atletico de Madrid celebrating his goal with his teammates during the LaLiga EA Sports match betwee

    La Liga: Getafe - Atletico Madrid, 23:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Nu mai există dubii: Tottenham i-a decis viitorul lui Radu Drăgușin!

Radu Dragusin la meciul amical de fotbal dintre Romania si Irlanda de Nord, desfasurat pe Arena Nationala, vineri 22 mar

Exclusiv ”Cu mine vorbești cu 'domnul Rotaru', Iliuță!”. Mihai Rotaru, reacție arogantă la adresa lui Ilie Dumitrescu

Collage Maker-22-Mar-2023-07-04-PM-3494

Cristi Tănase nu a stat pe gânduri, după ce soția a obținut ordin de restricție împotriva sa pentru 12 luni

tanase-sotie

8.300.000€ vrea Gigi Becali: trei echipe din Franța sunt interesate de fotbalistul adus cu 600.000€ la început de sezon

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media