Decalogul fotbalului. Prima poruncă

21.06.2016, 00:46
romania f

1-0 cu Insulele Feroe. 0-0 cu Irlanda de Nord. 0-0 cu Ungaria. 0-0 cu Grecia. 1-1 cu Finlanda. 3-0 cu Insulele Feroe. 1-2 cu Franța. 1-1 cu Elveția. 0-1 cu Albania.

Sunt ultimele nouă rezultate înregistrate în partide oficiale de echipa națională a României. Cifrele sunt seci și reci. Singurele succese, două la număr, sunt în partidele cu Insulele Feroe. Da, cei cărora le spuneam pe vremuri „pescari” au progresat, dar selecționata lor nu reprezintă o forță în Europa. Nu face parte nici măcar din categoria echipelor mediocre! În total, în meciurile mai sus menționate, tricolorii au marcat șapte goluri. Dar, atenție, patru dintre ele, contra celor din Insulele Feroe!

Dincolo de aceste statistici, putem să analizăm și să dezbatem zile întregi! Pe marginea stagiului din iarnă din Turcia, pe seama schimbării staff-ului medical și căpitanului, despre selecționer, selecție și alegerea titularilor la turneul final. Dar, până la urmă, să respectăm ceea ar putea fi prima poruncă a unui eventual decalog fotbalistic într-un asemenea moment de criză: să nu ne mințim singuri! De aici, trebuie să plecăm! De la identificarea corectă a marilor probleme! De la bază. O construcție fără o fundație solidă până la urmă tot se dărâmă!

Există o responsabilitate a selecționerului, a conducerii FRF, a jucătorilor, dar trebuie să trecem dincolo de granița analizelor superficiale. Trebuie să căutăm cauzele profunde ale problemelor fotbalului românesc! Trebuie să găsim motivele pentru care naționala s-a devalorizat! Dar ea este doar vârful piramidei! Nu trebuie să ne grăbim să dăm toate răspunsurile înainte de a pune întrebările potrivite celor care trebuie să dea socoteală sau sunt în măsură să schimbe ceva. Asta nu înseamnă că trebuie menajat cineva sau că nu trebuie găsite rapid soluții la chestiunile urgente. Nici pe departe! E nevoie de un nou selecționer? Da, sigur că da! Dar care sunt criteriile în alegerea lui? Să lucreze bine cu tinerii? Să fie capabil să construiască o nouă echipă? Să fie un tip care pune mare preț pe disciplină? Iată câte întrebări se nasc dintr-un răspuns simplu!

Însă dincolo de alegerea noului selecționer, se află marile probleme care așteaptă soluții. Centrele de copii și juniori ale cluburilor. Regulamentele care lasă loc, în multe rânduri, de interpretări. Modul în care sunt organizate cluburile de la noi(la ani lumină de fotbalul adevărat!). Infrastructura deficitară. Finanțarea cluburilor( e clar că e nevoie de o finanțare corectă și pe criterii transparente a cluburilor de fotbal de către autoritățile locale). Și sunt convins că mi-au scăpat anumite aspecte.

Soluții! E nevoie de soluții! Gata cu lamentările! Gata cu atitudinea defetistă! Se poate construi și în România ceea ce alții au făcut! Nu suntem blestemați și nici în calea marilor imperii fotbalistice. Putem ajunge departe, dar pe baza unui plan de dezvoltare! Pe care să-l urmăm cu încăpățânare și fără să ne plângem la început de lipsa rezultatelor. Până la urmă, nici acum nu stăm prea bine! Salvați fotbalul!

De același autor
Citeşte alte articole de George Dobre
Digi24
Doi soți români au fost arestați pentru viol în grup în Italia. Ce au descoperit polițiștii în telefonul femeii
Doi soți români au fost arestați pentru viol în grup în Italia. Ce au descoperit polițiștii în telefonul femeii

Doi soți români au fost arestați în Catania, Italia, fiind acuzați de viol în grup și vătămare...

Descarcă aplicația Digi24

  • 18:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 19:00 LIVE Fotbal Club
  • 20:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 21:00 LIVE Euro Fotbal
  • 21:55 LIVE Champions League: Borussia Dortmund-PSG
  • 22:45 LIVE Euro Fotbal
  • 23:00 LIVE Champions League: Borussia Dortmund-PSG
  • 18:00 Etapa 8 Liga a 2-a: CS Mioveni-Csikszereda
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 17:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Chemnitz, Deutschland 15. November 2023: FIBA Europe Cup - 2023/2024 - Niners Chemnitz vs. Spojnia Stargrad Im Bild: Bas

    BASCHET: Fenerbahce Istanbul - Monaco, ora 20:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 3

  • fotbal european

    MEDIA: Euro Fotbal, ora 21:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Liga Campionilor

    FOTBAL: Borussia Dortmund - PSG, ora 22:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Barcelona nu mai stă la discuții: îi reziliază contractul fotbalistului pe care a plătit 36.000.000€. Anunțul spaniolilor

FC Barcelona, Barca Logo THW Kiel vs. FC Barcelona, Handball, EHF Champions League, Gruppenphase, Spieltag 7, Saison 202

Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”

tote12

Video&Foto Cum s-a comportat Dan Șucu la finalul meciului dintre Rapid și Universitatea Craiova

sucu-14

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media