profimedia-0864186572
"Femeia din umbră" în timpul ocupaţiei Franţei de către Germania nazistă are 102 ani. Ce urmează să facă
Wales v England, FIFA World Cup 2022, Group B, Football, Ahmad Bin Ali Stadium, Ar-Rayyan, Qatar - 29 Nov 2022
Gareth Bale, înlocuit la pauză în duelul dintre Anglia și Țara Galilor. Explicația selecționerului
Florinel Coman / Foto: Sport Pictures
Video De ce vor arabii să-și ”tragă” bani din clauza lui Coman. Gigi Becali a dezvăluit care sunt semnele de întrebare
Digi Sport 1 Live
Acum
Liga Digi Sport

Lungul drum către succes al Croaţiei şi şansa unei revanşe aşteptate de 20 de ani

12.07.2018, 23:54

"Dintre toate lucrurile neimportante din lume, fotbalul este cel mai important. Farmecul său este că o ţară mică poate bate una mare. Noi am dovedit-o şi, de atunci, lumea ne respectă". Declaraţia îi aparţine lui Davor Suker, liderul naţionalei Croaţiei care, acum 20 de ani, termina pe locul 3 la Cupa Mondială din Franţa. Chiar ţara gazdă a pus capăt visului croaţilor de a juca finala. Două decenii mai târziu, urmaşii acelei echipe au şansa revanşei şi a unui triumf istoric.

England v Croatia: Semi Final - 2018 FIFA World Cup Russia
Getty Images
  • Media: Liga Digisport, joi, 15:30, DGS 1

  • Media: Fotbal Club, joi, 19:30, DGS 1

Duminică, la Moscova, Luka Modric, Ivan Rakitic, Ivan Perisic, Mario Mandzukic şi colegii lor vor juca finala Cupei Mondiale. O oportunitate pe care generaţia lui Suker, a lui Zvonimir Boban şi Robert Prosinecki nu a avut-o, deşi i se prevedea un viitor frumos. Deşi nu pentru Croaţia, ci pentru Iugoslavia. Într-un fel, povestea performanţei realizate de naţionala lui Zlatko Dalic în Rusia începe cu 31 de ani în urmă, în Chile.

De la Iugoslavia la Croaţia

În 1987, Iugoslavia a devenit în premieră campioană mondială Under 20, la capătul unui turneu final în care Prosinecki a fost desemnat cel mai bun jucător, iar Suker a terminat pe 2 în clasamentul golgheterilor. În afară de ei, din lot mai făceau parte alţi trei croaţi care, ulterior, au avut cariere importante. Este vorba despre deja amintitul Boban, Igor Stimac și Robert Jarni. Era un grup de la care se aştepta să facă pasul următor şi să ajute naţionala mare să obţină un rezultat asemănător.

iugoslavia 1987
Iugoslavia, campioană mondială U20

La Cupa Mondială din 1990, doar Suker, Jarni şi Prosinecki au făcut parte din lot, iar Iugoslavia a părăsit competiţia în sferturile de finală, eliminată în urma loviturilor de la 11 metri de Argentina lui Diego Maradona. Boban a lipsit din cauza celebrului incident de la meciul Dinamo Zagreb - Steaua Roşie Belgrad, de pe 13 mai 1990, când a lovit un poliţist care a agresat un fan al lui Dinamo. Un gest care i-a adus suspendarea, dar care l-a transformat imediat într-un idol al naţionaliştilor croaţi şi într-un simbol al cauzei pentru independenţă.

Deşi momentul de pe stadionul Maksimir este considerat de mulţi începutul sfârşitului pentru fotbalul iugoslav, naţionala acestei ţări, care se baza inclusiv pe jucătorii croaţi, a continuat să existe şi a obţinut o calificare entuziasmantă la Euro 1992. A pierdut un singur meci în preliminarii şi a primit doar patru goluri. Cu toate acestea, din cauza situaţiei politice, Iugoslavia a fost exclusă de la turneul final, iar locul său a fost luat de următoarea clasată din grupă, Danemarca. Nordicii au profitat la maximum şi au cucerit suprinzător titlul în Suedia, lăsându-i pe cei care îşi câştigaseră pe teren dreptul de a participa la Euro să se întrebe "ce ar fi fost dacă...".

Epopeea din 1998


Lucrurile s-au schimbat repede. În 1991, Croaţia a devenit independentă. În iulie 1992, a fost readmisă la FIFA, iar în 1996 a fost prezentă la Euro. Încălzirea pentru ce avea să urmeze doi ani mai târziu. În Anglia, croaţii s-au oprit în sferturi, eliminaţi de viitoarea câştigătoare, Germania. Însă înainte au bătut clar Danemarca, scor 3-0, în faza grupelor. Suker a marcat un gol antologic şi mulţi au văzut în acel succes o revanşă pentru ceea ce se întâmplase cu patru ani mai devreme.

suker danemarca 1996
Momentul în care Suker a înscris contra Danemarcei, la Euro 1996

Condusă de pe bancă de Miroslav Blazevic şi avându-i în teren pe Suker, Boban, Prosinecki, Jarni şi Stimac, Croaţia a fost revelaţia Mondialului din Franţa, desfăşurat în 1998. A terminat pe 2 în grupa cu Argentina, Japonia şi Jamaica, apoi a învins România în optimi, scor 1-0 (ultimul meci al "tricolorilor" la CM), şi a trecut senzaţional de Germania în sferturi. A fost 3-0, o adevărată demonstraţie de forţă, a cărei imagine rămâne golul marcat de Suker, care s-a distrat cu apărarea germană, înainte de a trimite în poartă cu dreptul, piciorul său mai slab.

"Jucam pentru ţara noastră la prima Cupă Mondială din istoria ei şi eram determinaţi să facem o impresie bună. În multe feluri, Franţa 1998 a fost realizarea unui vis pentru mine. Am jucat cel mai bun fotbal al carierei mele, iar echipa era de asemenea într-un moment special. Aveam jucători fantastici, care jucau pentru cluburi mari din Europa. Boban era la Milan, Slaven Bilic şi Igor Stimac jucau în Anglia, eu jucam la Real Madrid. Aveam o apărare grozavă, cu Robert Jarni, iar linia noastră de mijloc era fantastică", şi-a amintit Suker, într-un interviu mai vechi pentru Four Four Two.

Iar când acelaşi Suker a deschis scorul în semifinala cu Franţa, de pe Stade de France, în primul minut al reprizei a doua, se părea că destinul generaţiei care cu 11 ani înainte devenea campioană mondială de tineret se va împlini. Nu a fost de acord Lilian Thuram. Fundaşul care pe atunci evolua la Parma, vinovat la golul croaţilor, a egalat un minut mai târziu, apoi a făcut dubla şi adus victoria gazdelor (2-1). Au fost primele şi singurele goluri ale sale la naţională.

thuram croatia 1998
Thuram, eroul Franţei în semifinala CM 1998

"De obicei, nu înscriu nici măcar la antrenamente. Când ajung în faţa porţii, văd roşu şi mă panichez", povestea eroul Franţei, imediat după meci. Peste ani a dezvăluit că "nu îmi aminteam ce s-a întâmplat. Chiar dacă încercam, nu puteam pune lucrurile cap la cap. Am avut nevoie ca antrenorul şi colegii să-mi spună că am câştigat şi că suntem în finala Cupei Mondiale".

Croaţia s-a mulţumit cu locul 3, după ce a câştigat cu 2-1 finala mică în faţa Olandei, iar Suker a plecat acasă cu Gheata de Aur a turneului final, datorită celor 6 goluri marcate. Un rezultat oricum imens pentru o ţară care trecuse printr-un război teribil şi redevenise independentă cu mai puţin de un deceniu în urmă. "Pentru noi a fost uimitor să terminăm înaintea Angliei, a Argentinei, a Olandei, a Spaniei, a Germaniei şi a Italiei. A fost extraordinar pentru o ţară atât de mică", spunea Suker.

Generaţia care şi-a depăşit eroii

După eliminarea Rusiei în sferturile de finală ale actualei ediţii, Ivan Rakitic îi numea pe jucătorii de acum 20 de ani "nişte eroi". Cu toate acestea, mijlocaşul Barcelonei spunea că "sper că vom putea să-i depăşim. Ceea au făcut a fost cu adevărat impresionant, dar vrem să scriem propria noastră istorie". Prin calificarea în finală, obiectivul a fost îndeplinit. Dar nu ar fi fost posibil fără ca echipa din prezent să-i aibă alături pe idolii din copilărie. Nu e nicio exagerare. Portarul din 1998, Drazen Ladic, este antrenorul cu portarii al naţionalei. Stimac şi Bilic au fost selecţioneri, iar Prosinecki şi Aliosha Asanovic s-au aflat la un moment dat în staff. Boban reprezintă Croaţia la FIFA, în timp ce starul absolut de acum două decenii, Davor Suker, e preşedintele federaţiei. Lui Suker i se datorează în mare măsură şi acest rezultat. A avut curajul de a schimba antrenorul înaintea barajului cu Grecia şi de a-l numi pe Dalic. Acum, Croaţia e la un singur meci de răsplata supremă.

Ar fi însă greşit să comparăm cele două echipe. Generaţia 1998 a crescut şi s-a format în vechea Iugoslavie, într-un sistem centralizat comunist, care a produs rezultate nu doar în fotbal, ci şi în alte sporturi de echipă, cum ar fi polo, handbal sau baschet. Actuala naţională este produsul unei Croaţii independente şi a unei educaţii fotbalistice completată în vestul Europei, în Germania, Italia, Belgia sau Elveţia.

Dar, la fel ca acum 20 de ani, o ţară cu doar ceva mai mult de 4 milioane de locuitori a lăsat în urmă Anglia, Argentina, Olanda, Spania, Germania şi Italia. Plus Brazilia. Acum, poate completa această listă şi cu Franţa. Pentru o naţională care a arătat deja că nu rămâne datoare ar fi cea mai bună revanşă. Şi modul perfect de a închide cercul.

Etichete: franta , croatia , cm 2018 , lilian thuram , davor suker


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia până în 2027
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia până în 2027

Un oraș liniștit de coastă din statul indian Gujarat a atras mai multă atenție în luna martie decât...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
ioana-nastase
”Cea mai frumoasă femeie din lume”, gata să spună totul despre Ilie Năstase: ”Nu mai pot să trăiesc în minciună. E dureros”

Scandal uriaș după Real Madrid - Bayern: nemții au egalat în minutul 90+13, dar degeaba! Eroare gravă de arbitraj
Real Madrid v FC Bayern München: Semi-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
Qatarul trece la fapte după eșecul din Champions League: transfer de 100.000.000€ la PSG!
FRA: PSG : Nasser AL-KHELAIFI
Al-Khelaifi a răbufnit după eliminarea PSG-ului din semifinalele UEFA Champions League!
profimedia-0870853365
De nicăieri! S-a retras la 32 de ani și a luat pe neașteptate întreaga lume a tenisului
Tennis: US Open
Recomandările redacției
Florinel Coman / Foto: Sport Pictures
Video De ce vor arabii să-și ”tragă” bani din clauza lui Coman. Gigi Becali a dezvăluit care sunt semnele de întrebare

Cadoul pe care Real Madrid i l-a pregătit eroului Joselu
UEFA Champions League: Real Madrid vs Bayern Munich
Video ”Ce? Sunt idiot?”. Gigi Becali anunță că schimbă radical strategia la FCSB
Carlo Ancelotti n-are dubii: știe cine e favorit să ia Balonul de Aur și nu e Jude Bellingham
Zurich, Switzerland. 11th Jan, 2016. Lionel MESSI, ARG NEYMAR, BRA Christiano RONALDO, POR Trophaee TrophyPressconference Nominees World Player of the Year FIFA-WeltfussballerFootballer of the Year 2015, FIFA Ballon dOr in the Kongresshaus Zuerich, Swi
Citește și
Lovitura primită de PSG și naționala Franței: Lucas Hernandez, OUT pentru restul sezonului și EURO 2024
Lovitura primită de Franța, cu o lună și jumătate înainte de EURO 2024
Alina Pușcău, toată o sclipire, într-o rochie decoltată și paietată, la o petrecere ținută după Met Gala. E senzualitatea în persoană
Alina Pușcău, toată o sclipire, într-o rochie decoltată și paietată, la o petrecere ținută după Met Gala. E senzualitatea în persoană
Problemă majoră pe Arena Națională înainte de FCSB - CFR Cluj!
Problemă majoră pe Arena Națională înainte de FCSB - CFR Cluj!
Gigi Becali, dezvăluire tare: a băgat 500.000 de euro în campania finei sale! „Nu am nevoie de DNA, o fac publică”
Gigi Becali, dezvăluire tare: a băgat 500.000 de euro în campania finei sale! „Nu am nevoie de DNA, o fac publică”
Una dintre marile dorințe ale Sandrei Bullock are legătură cu Keanu Reeves: Vreau să fac asta înainte de a muri, înainte de a părăsi această planetă
Una dintre marile dorințe ale Sandrei Bullock are legătură cu Keanu Reeves: Vreau să fac asta înainte de a muri, înainte de a părăsi această planetă
Beyonce, în cei mai scurți blugi și o ținută în culorile drapelului SUA. A pozat într-un hangar și a arătat cât e de sigură pe ea
Beyonce, în cei mai scurți blugi și o ținută în culorile drapelului SUA. A pozat într-un hangar și a arătat cât e de sigură pe ea
Titi Aur, supărat pe instructorii auto: Școlile de șoferi, sursa carnagiului de pe șosele
Titi Aur, supărat pe instructorii auto: Școlile de șoferi, sursa carnagiului de pe șosele
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Cine le poate intra în casă?
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Cine le poate intra în casă?
Copilul care și-a falsificat certificatul de naștere din dragoste pentru Steaua. Cum a ajuns Abăluță să joace în Ghencea
Copilul care și-a falsificat certificatul de naștere din dragoste pentru Steaua. Cum a ajuns Abăluță să joace în Ghencea
Înjurături de nedescris la Roma: campioana de Grand Slam care i-a făcut zob pe italieni VIDEO
Înjurături de nedescris la Roma: campioana de Grand Slam care i-a făcut zob pe italieni VIDEO
Paris Saint-Germain a câștigat Ligue 1! Ultimul titlu pentru Kylian Mbappe în Franța
psg

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Beyonce, în cei mai scurți blugi și o ținută în culorile drapelului SUA. A pozat într-un hangar și a arătat cât e de sigură pe ea
Beyonce, în cei mai scurți blugi și o ținută în culorile drapelului SUA. A pozat într-un hangar și a arătat cât e de sigură pe ea
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și sănătoasă. Până la 40 de ani de abia putea urca scările
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și sănătoasă. Până la 40 de ani de abia putea urca scările
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit virale
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit virale