3 IN, 3 OUT! Barcelona pregătește ”revoluția” în mercato de vară
Fussball Champions League Final - Juventus Turin - Real Madrid CF
Cu 18 trofee și 360 de meciuri la Real Madrid, a cerut să revină pe Bernabeu! Decizia campioanei
Posibilii adversari ai Corvinului în preliminariile Europa League, după câștigarea Cupei României
Digi Sport 1 Live
Acum

Cel mai mediatizat transfer poate deveni "țeapa deceniului": Fabregas și Messi, relație imposibilă?

08.09.2012, 23:20

Cesc Fabregas joacă la Barcelona de mai bine de un an de zile. De atunci, Cesc se chinuie să se impună în primul "11" al Barcei, dar sistemul tactic și incompatibilitatea cu Messi îl transformă pe iberic într-un surplus inutil al echipei.

fabregas-messi-suparat
  • La Liga: Las Palmas - Real Betis, joi, 20:30, DGS 4

  • La Liga: Almeria - Barcelona, joi, 22:30, DGS 1

Transferul lui Fabregas pe "Camp Nou" a ținut mai mult cont de pasiuni și sentimente arzătoare, decât de rațiuni tactice. Cu un mijloc blindat de triumviratul Xavi - Busquets - Iniesta, Barcelona l-a adus pe Fabregas după trei ani de tatonări și tratative intense.

Rezultatul? Cesc nu s-a integrat deloc în sistemul 4-3-3 inventat de Guardiola și continuat de Vilanova, iar cifrele fostului "tunar" au scăzut dramatic în ultimele 13 luni.

"Mi-a fost greu cu noua filosofie"

La începtul toamnei lui 2012, peisajul general la Barcelona se prezintă destul de întunecat pentru Fabregas. Jucătorul nu se simte în largul său în constelația de vedete de pe "Camp Nou", iar calitățile sale nu sunt deloc puse în valoare de antrenor și de colegi. Lucru admis chiar de fotbalist:

"Sub comanda lui Pep (n.r. Guardiola) nu am devenit una cu sistemul, așa cum și-ar fi dorit el. Eu am jucat un cu totul alt stil de fotbal în ultimii ani și mi-a fost greu să fac trecerea imediată la această nouă filosofie. Toată lumea era deja angrenată în sistem când eu am ajuns. Mulți oameni au spus că mi-a lipsit ceva în sezonul trecut, inclusiv antrenorul. Dar mie mi se pare firesc ce s-a întâmplat", explica Fabregas în luna iulie, aminteste Goal.com.


Cifre mai slabe în 2012

Și totuși, începutul lui Cesc la Barca nu a fost deloc rău. Înaintea Crăciunului din 2011, el strânsese deja 11 goluri, mai multe decât a marcat Iniesta pe tot parcursul sezonului! Astfel, calitățile lui Fabregas de a juca pe postul de al doilea atacant s-au făcut simțite imediat, dar, curios, acesta a prins din ce în ce mai rar echipa începând cu ianuarie 2012. Revenirile lui Xavi și Iniesta în linia mediană au coincis cu o cădere a ibericului, care în ultimele 8 luni nu a mai reușit decât șase pase decisive (dintre care trei cu modesta Hospitalet) și un singur gol. La națională în schimb a punctat de trei ori și este o piesă esențială în echipa gândită de Vicente del Bosque.

Dezobișnuit de stilul promovat de "La Masia" de pe vremea când el era doar un puști, Fabregas încă mai învață sistemul echipei sale de suflet, în care pare că va deveni titular de drept abia după retragerea lui Xavi sau a "geamănului" Iniesta.

Dar chiar și atunci, el va avea o provocare foarte grea de îndeplinit: aceea de a se dezobișnui de stilul "laser-Arsenal", pentru a se adapta la jocul de posesie prelungită al Barcelonei. Iar diferențele între cele două grupuri sunt imense.

La Arsenal liber, la Barcelona prizonier

La Arsenal, Cesc ocupa postul de play-maker, în care avea libertate totală de mișcare. El primea balonul de la milocașii defensivi, construind astfel faze pentru vârful Van Persie și aripile Walcott sau (uneori) Arșavin. În urmă cu câțiva ani, Fabregas avea voie să dribleze, să șuteze, să paseze oriunde și să ia jocul pe cont propriu. În Catalunia, acest lucru nu mai îi este permis.

La Barcelona face parte dintr-un grup omogen de trei mijlocași, unde are de acoperit o arie fixă, din care spaniolul este obișnuit să evadeze deseori. După caz, el mai poate fi trimis și în sistemul de 3 din atac, lucru care, din păcate, doar îi maschează calitățile de "regizor" veritabil pe care le deține.

Complicațiile tactice au ajuns să-l afecteze pe fotbalist, care recunoștea la începutul sezonului: "Este vina mea că încerc să joc ceva ce nu mă caracterizează. Eu nu sunt Xavi, Iniesta sau Thiago, de aceea iau uneori decizii greșite pe teren".

Messi îl încurcă

Un alt aspect foarte important care încurcă ascensiunea lui Fabregas este chiar prezența "extraterestrului" Messi pe teren.

Obișnuit să coboare des pentru a culege baloane pe care le transformă de unul singur în gol, argentinianul interferează cu jocul lui Fabregas, a cărui urcare în ofensivă devine automat inutilă, de vreme ce mingea ajunge mereu la piciorul "Puricelui". De altfel, cu timpul, sudamericanul a devenit un fals număr 9 (care poate ajunge chiar și în preajma liniei de mijloc), dominând întreg axul central - de la cercul terenului până la linia porții.

Omniprezent pe teren, Messi îndeplinește cu exactitate rolul pe care Cesc îl avea la Arsenal. Cesc, care acum este redus doar la statutul de "pion" pe tabla de șah, fiind unul dintre oamenii care plimbă mingea pe linia de 30 de metri, în loc să dea pasa decisivă sau să declanșeze sprintul letal. Fabregas nu poate face însă niciunul din aceste lucruri din motive foarte simple: prima este exclusiv sarcina lui Iniesta/Xavi, iar a doua este misiunea lui Messi.

Exact așa s-au derulat ostilitățile și contra Valenciei (1-0), la ultimul meci de campionat. Fabregas a început meciul bine, a ratat și o ocazie bună de gol, iar apoi a dispărut treptat din joc, cedând inițiativa mai experimentaților săi colegi și terminând meciul pe banca de rezerve.

Iar declarațiile date după partidă nu au făcut decât să alimenteze o teorie din ce în ce mai stabilă: aceea că Fabregas era un bun de care Barcelona se putea dispensa, iar fotbalistul mai mult regresează în noul său periplul pe "Camp Nou".

"Doar printr-un blocaj mental îmi pot explica forma din acest moment. Chiar dacă trebuie să plec mereu supărat acasă, niciodată nu o să las asta să se vadă în fața managerului sau a colegilor. Este un campionat total împotriva mea", s-a plâns deunăzi Fabregas.

Degeaba a încercat fotbalistul să dreagă busuiocul pe Twitter, la 24 de ore distanță, spunând că este foarte fericit și mulțumit cu rolul său în echipă. Primul semn al schismei din relația Cesc - Barcelona a ieșit deja la iveală.


CIFRE

10
minute a jucat Fabregas în cele două manșe ale Supercupei Spaniei, trofeu pierdut de Barcelona în fața lui Real Madrid

3
meciuri din trei a jucat ca titular Fabregas în noul sezon de "Primera". A dezamăgit de fiecare dată, fiind înlocuit mereu după pauză

9
goluri și 10 pase decisive în La Liga a dat Cesc la primul său sezon cu Barcelona, în 28 de apariții. Fotbalistul a costat 35 de milioane de euro

2
februarie 2012 este data la care Fabregas a marcat ultimul gol în Primera Division

4
trofee a câștigat deja cu echipa catalană: Cupa (2012), Supercupa Spaniei (2011), Supercupa Europei (2011) și CM al Cluburilor (2011)

Etichete: cesc fabregas , fabregas messi , fabregas arsenal , fabregas barcelona , fabregas unhappy , fabregas leo messi goal


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul Crângași a încercat să apere două fete
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul Crângași a încercat să apere două fete

Bărbatul de 46 de ani care a fost omorât de doi tineri, de 16 și 20 de ani, lângă Parcul Crângași...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Tottenham Hotspur v Manchester City, Premier League, Football, Tottenham Hotspur Stadium, London, UK - 14 May 2024
Nota primită de Radu Drăgușin, după ce a jucat peste 100 de minute cu Manchester City

Nu mai există dubii: Tottenham i-a decis viitorul lui Radu Drăgușin!
Radu Dragusin la meciul amical de fotbal dintre Romania si Irlanda de Nord, desfasurat pe Arena Nationala, vineri 22 mar
Ce a spus Ange Postecoglou despre Radu Drăgușin chiar pe gazon, imediat după meciul cu Manchester City
Screenshot 2024-05-15 092336
Radu Drăgușin i-a făcut pe spanioli să exclame ”Incredibil! Inexplicabil!” în meciul cu City. Reacția lui spune totul
Tottenham Hotspur v Manchester City, Premier League, Football, Tottenham Hotspur Stadium, London, UK - 14 May 2024
Ianis Hagi, lovit în față de Vinicius Junior! Gestul făcut imediat apoi de starul lui Real Madrid
21
Recomandările redacției
Posibilii adversari ai Corvinului în preliminariile Europa League, după câștigarea Cupei României

Exclusiv Mircea Lucescu a reacționat, după ce Corvinul a câștigat Cupa României: ”În primul rând, e mulțumită lui”
FOTBAL: CS CORVINUL 1921 HUNEDOARA - FC CFR 1907 CLUJ, CUPA ROMANIEI BETANO - SEFRTURI DE FINALA (02.04.2024)
Fiorentina i-a stabilit un preț uriaș lui Louis Munteanu: atacantul, dorit de Gigi Becali la FCSB
FOTBAL:FARUL CONSTANTA-FCSB, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (31.03.2024)
Ce le-a spus Răzvan Lucescu grecilor, după ce a umilit-o pe Panathinaikos și a ajuns la 90 de minute de titlu
rzv
Citește și
Borna atinsă de Jude Bellingham la meciul Bayern Munchen - Real Madrid. Doar Cesc Fabregas a mai atins numărul
Foto Jude Bellingham, postare cu Ianis Hagi de 2.000.000 de aprecieri, după Real Madrid - Alaves 5-0
Real Madrid v Deportivo Alaves, La Liga 2023-2024, date 36. Football, Santiago Bernabeu Stadium, Madrid, Spain - 14 May 2024
Kim Kardashian, cu părul blond și îmbrăcată într-o rochie mulată, un look în stilul Pamela Anderson, anii '90: „Babewatch”
Kim Kardashian, cu părul blond și îmbrăcată într-o rochie mulată, un look în stilul Pamela Anderson, anii '90: „Babewatch”
A venit motivarea deciziei! Lovitură dură primită de FCSB și Gigi Becali: nu poate emite drepturi asupra palmaresului
A venit motivarea deciziei! Lovitură dură primită de FCSB și Gigi Becali: nu poate emite drepturi asupra palmaresului
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona Halep! Ce zice de relație
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona Halep! Ce zice de relație
Cum arată Eva Green la 18 ani de când a fost fată Bond. A făcut furori în două apariții în aceeași zi la Cannes
Cum arată Eva Green la 18 ani de când a fost fată Bond. A făcut furori în două apariții în aceeași zi la Cannes
Fosta iubită a lui Dorian Popa, super distracție în Dubai. Bruneta de 41 de ani și-a luat la ea numai ținute scurte, decupate și mulate
Fosta iubită a lui Dorian Popa, super distracție în Dubai. Bruneta de 41 de ani și-a luat la ea numai ținute scurte, decupate și mulate
Corvinul Hunedoara, opera unui antrenor despre care se vorbește prea puțin
Corvinul Hunedoara, opera unui antrenor despre care se vorbește prea puțin
De ce a fost Puiu Călinescu condamnat la moarte? Actorul fără facultate și-a văzut fiica murind
De ce a fost Puiu Călinescu condamnat la moarte? Actorul fără facultate și-a văzut fiica murind
Adevărul despre aflarea locației unui contact din WhatsApp, fără să știe
Adevărul despre aflarea locației unui contact din WhatsApp, fără să știe
Simona Halep a vorbit despre finalul carierei: ”Vreau să mă retrag de pe teren” VIDEO
Simona Halep a vorbit despre finalul carierei: ”Vreau să mă retrag de pe teren” VIDEO
Video Exclusiv ”Campionatul din Spania este potrivit pentru Ianis?” Experții Digi Sport au oferit răspunsul pe loc
Real Madrid v Deportivo Alaves, La Liga 2023-2024, date 36. Football, Santiago Bernabeu Stadium, Madrid, Spain - 14 May 2024

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Fosta iubită a lui Dorian Popa, super distracție în Dubai. Bruneta de 41 de ani și-a luat la ea numai ținute scurte, decupate și mulate
Fosta iubită a lui Dorian Popa, super distracție în Dubai. Bruneta de 41 de ani și-a luat la ea numai ținute scurte, decupate și mulate
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când un câine prinde o sticlă de apă precum un om. Stăpânul său a rămas șocat
Momentul când un câine prinde o sticlă de apă precum un om. Stăpânul său a rămas șocat