Real Madrid Celebrate Winning The La Liga EA Sports Title 2023/2024 MADRID, SPAIN - MAY 12: The open top bus with the Re
După Kylian Mbappe, Real Madrid vrea să transfere starul dorit și de Hansi Flick la Barcelona
real madrid fan
Mister deslușit! Când va fi anunțat oficial transferul lui Kylian Mbappe la Real Madrid
Como, Italy. 10th May, 2024. Cesc Fabregas Assistant Coach of Como 1907 reacts as his team secure promotion to Serie A following the Serie B match at Stadio Giuseppe Sinigaglia, Como. Picture credit should read: Jonathan Moscrop/Sportimage Credit: Sportim
Foto Cesc Fabregas a prezis scorul final la Dortmund - Real Madrid: ”Sună mai bine așa”
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

REMEMBER: Cupa Mondială din 1974, din Germania. Trofeul a fost adjudecat de țara organizatoare. România, absentă de la turneu

articol scris de Digi Sport
28.10.2022, 13:38

La cea de-a zecea ediţie a Cupei Mondiale de fotbal, în 1974, Republica Federală Germania (RFG) a fost încoronată pe propriul teren drept cea mai bună echipă a lumii. A fost un nou triumf pentru ţara organizatoare, după ediţiile din 1930, 1934 şi 1966 ale Cupei Mondiale, când au câştigat gazdele.

cupa mondiala 1974 (1)
Cupa Mondială din 1974 / Foto: Profimedia
  • Finala Champions League: Dortmund - Real Madrid, sâmbătă, 22:00, DGS 1

  • Minifotbal: Romania - Polonia, duminică, 21:40, DGS 1

Galerie Foto

Cupa Mondială din 1974

La turneul final, desfăşurat în perioada 13 iunie - 7 iulie 1974, au participat 16 echipe naţionale, conform www.footballhistory.org. Dintre acestea, nouă proveneau din Europa (Bulgaria, Italia, Iugoslavia, Ţările de Jos, Polonia, RDG, RFG, Scoţia şi Suedia), patru din America de Sud (Argentina, Brazilia, Chile şi Uruguay), una din America de Nord şi Centrală (Haiti), una din Africa (Zair), cărora li s-a adăugat Australia, reprezentanta Asiei şi a Oceaniei.

România nu s-a calificat la turneul final, după ce în preliminarii a terminat grupa pe locul secund, în urma Republicii Democrate Germane (RDG). De altfel, echipa naţională a RDG, antrenată de Georg Buschner, a participat în premieră la o ediţie a Cupei Mondiale, ca de altfel şi Haiti, Australia şi Zair.

Această ediţie a marcat începutul unei noi ere în istoria competiţiei: echipa câştigătoare a fost premiată cu un alt trofeu, din moment ce Cupa "Jules Rimet" dispăruse. Noua cupă a fost numită simplu - FIFA World Cup Trophy, la fel ca şi competiţia în sine.


Era o statuetă înaltă de 36,5 cm, conţinea 6.175 kg de aur pur (18 karate). Ea înfăţişa globul pământesc stilizat, simbol al universalităţii fotbalului, susţinut de un lujer aurit, din care se detaşează trupul unui tânăr cu braţele întinse, într-un elan ce ar vrea să sugereze bucuria vieţii şi a sportului. Tânărul se desprinde de pe glob, făcând un salt precum dansatorii sau portarii de fotbal, notează Agerpres.

Trofeul a fost creat de un sculptor italian pe nume Silvio Gazzaniga, notează www.silviogazzaniga.com. De atunci, Cupa FIFA nu a mai fost transmisibilă. A rămas în posesia forului fotbalistic internaţional, iar la fiecare ediţie, pe soclul statuii este înscris pe o plăcuţă numele echipei câştigătoare.

Joao Havelange, ales președinte FIFA în 1970

Tot în 1974, un nou preşedinte a fost ales în fruntea FIFA, cu puţin timp înaintea începerii Campionatului Mondial. Sir Stanley Rous, aflat de 13 ani în fruntea organismului internaţional, i-a cedat locul brazilianului Joao Havelange, primul preşedinte FIFA din afara Europei.

Partidele Cupei Mondiale din 1974 s-au disputat pe nouă stadioane amplasate în tot atâtea oraşe: Olympiastadion din München (80.000), Olympiastadion din Berlinul de Vest (86.000), Volksparkstadion din Hamburg (62.000), Waldtstadion din Frankfurt-Main (61.000), Westfalenstadion din Dortmund (54.000), Parkstadion din Gelsenkirchen (72.000), Rheinstadion din Düsseldorf (67.000), Niedersachsenstadion din Hanovra (65.000) şi Neckartstadion din Stuttgart (71.000).

Din prima fază a celor patru grupe de câte patru echipe s-au calificat cele două state germane, RFG şi RDG, Iugoslavia, Brazilia, Ţările de Jos, Suedia, Polonia şi Argentina. În runda a doua, au fost organizate două grupe a câte patru echipe, din care s-au calificat Ţările de Jos, Brazilia, RFG şi Polonia.

Finala mică a adus o surpriză: echipa Poloniei, antrenată de Kazimierz Gorski, a învins Brazilia lui Mario Zagallo cu 1-0, prin golul lui Lato, şi a completat podiumul Cupei Mondiale din '74.

Marea finală a celei de-a zecea ediţii jubiliare a Cupei Mondiale s-a disputat la 7 iulie pe Olympiastadion din München, unde cu doi ani înainte avuseseră loc întrecerile Olimpiadei de vară. Pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale, finala nu a fost organizată în capitala ţării gazdă.

Au asistat 75.200 de spectatori, iar partida a fost arbitrată de englezul John Taylor, ajutat de tuşierii Alfonso Gonzalez Archundia din Mexic şi Ramon Barreto Ruiz din Uruguay.

Germania - Țările de Jos, în finala Cupei Mondiale din 1974

Ultimul act a adus faţă în faţă Germania lui Franz Beckenbauer şi Ţările de Jos cu Johan Cruyff în prim-plan. Nemţii erau antrenaţi de acelaşi Helmut Schön, iar olandezii îl avea pe bancă pe Rinus Michels.

După doar două minute de la fluierul de start, olandezul Johan Neeskens a transformat un penalty, iar batavii au intrat rapid în avantaj. Tot din penalty a fost marcat şi golul egalizator al germanilor: Paul Breitner în minutul 25, după ce Bernd Hoelzenbein a fost faultat în careu de Wim Jansen.

La finalul primei reprize, legendarul atacant Gerd Müller a închis, practic, tabela de marcaj, tranşând scorul finalei printr-un şut impecabil plasat în poarta apărată de Jan Jongbloed. 2-1 pentru RFG şi încoronarea pentru a doua oară ca regină supremă a fotbalului.

Ţările de Jos nu mai participaseră la un turneu final din anul 1938.

În cele 38 de partide disputate la CM din 1974, s-au marcat 97 de goluri, notează www.fifa.com. Media acestora a fost de 2,55 reuşite pe meci, echivalentă cu cea mai slabă medie de goluri înregistrată până atunci la CM de fotbal. Au existat şi două scoruri "fluvii": Iugoslavia - Zair 9-0 şi Haiti - Polonia 0-7.

Golgheterul competiţiei a fost atacantul polonez Grzegorz Lato, care a înscris de şapte ori, fiind urmat de conaţionalul său Andrzej Szarmach şi de olandezul Johan Neeskens (câte cinci goluri). În clasamentul pe echipe, tot polonezii s-au aflat pe primul loc, cu 16 goluri la turneul final, iar după ei s-au situat olandezii (15 goluri) şi vest-germanii (13 goluri), menţionează www.sport-histoire.fr.

La polul opus, s-au aflat selecţionatele din Australia şi Zair, care au plecat acasă fără niciun gol marcat. De altfel, Zair a fost campioană şi la capitolul goluri primite: 14 în doar trei meciuri, la fel ca reprezentativa din Haiti. Ambele au înregistrat numai înfrângeri.

Argentinianul Carlos Babington a încasat trei cartonaşe galbene la CM 1974, iar chilianul Carlos Caszely şi australianul Ray Richards au primit câte un cartonaş roşu şi unul galben.

Numărul total de spectatori prezenţi pe arenele Cupei Mondiale s-a ridicat la peste 1,7 milioane de oameni, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare partidă a fost asistată în tribune de 46.500 de suporteri.

Etichete: cupa mondiala 1974 , germania cupa mondiala 1974 , romania cupa mondiala 1974


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
FOTO Descoperire înfiorătoare făcută într-o școală veche din Bistrița-Năsăud, în timpul renovării
FOTO Descoperire înfiorătoare făcută într-o școală veche din Bistrița-Năsăud, în timpul renovării

Firma care lucrează la reabilitarea clădirii în care a funcţionat vechea şcoală din comuna...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Reacția lui David Popovici după ce a aflat că recordul mondial i-a fost doborât: ”Mâncam un burger când am aflat”

Câți bani au încasat cele două femei lovite cu pumnii și picioarele de un bărbat, în ”lupta rușinii” de la București
rxf
"Vi se pare normal ca un bărbat să lovească femeile cu pumnii?" Prima reacție, după scenele greu de privit de la București
Screenshot 2024-05-30 at 15.54.27
Ce scrie presa străină despre imaginile greu de privit surprinse în Sala Polivalentă din București
bataie
Neașteptat! FOTO Cum arată cele două femei după ce au încasat zeci de pumni de la un bărbat în Capitală: ”A lovit cu ură”
perversu
Recomandările redacției
Como, Italy. 10th May, 2024. Cesc Fabregas Assistant Coach of Como 1907 reacts as his team secure promotion to Serie A following the Serie B match at Stadio Giuseppe Sinigaglia, Como. Picture credit should read: Jonathan Moscrop/Sportimage Credit: Sportim
Foto Cesc Fabregas a prezis scorul final la Dortmund - Real Madrid: ”Sună mai bine așa”

Foto Cum au fost surprinși Luka Modric și Toni Kroos cu o zi înainte de finala Champions League
Trening Realu Madryt przed finalem Ligi Mistrzow
Video Cristiano Ronaldo, devastat după un nou eșec cu Al-Nassr: nu a mai rezistat și a izbucnit în lacrimi
ronaldo cristiano
Roxana Țuțu a reacționat imediat după ce s-a aflat câți bani a câștigat pentru lupta cu "Perversul de pe Târgu Ocna"
rox
Citește și
MERCATO 2024 | Toate transferurile verii sunt AICI. Mutările oficializate până la data de 1 iunie
Barcelona and Real Madrid in an international friendly match in the United States
Dramatism total cu Ronaldo pe teren! 3 cartonașe roșii, gol neașteptat și trofeul a fost cucerit după ”loteria penalty-urilor”
ronaldo
Dylan, fiul lui Catherine Zeta-Jones, prima apriție cu iubita. Reacția celebrei lui mame atunci când a văzut ce a postat pe Instagram
Dylan, fiul lui Catherine Zeta-Jones, prima apriție cu iubita. Reacția celebrei lui mame atunci când a văzut ce a postat pe Instagram
Suporterii CSA Steaua contestă în instanță Legea Sportului! Au contactat o firmă de avocatură
Suporterii CSA Steaua contestă în instanță Legea Sportului! Au contactat o firmă de avocatură
Răzvan Zăvăleanu iese la atac și îl pune la punct pe Ricardo Grigore: „A fost membru de sindicat, purtător de cuvânt!”
Răzvan Zăvăleanu iese la atac și îl pune la punct pe Ricardo Grigore: „A fost membru de sindicat, purtător de cuvânt!”
Dakota Johnson, surprinsă în timp ce își schimba hainele într-o mașină. Cum a reacționat Chris Evans
Dakota Johnson, surprinsă în timp ce își schimba hainele într-o mașină. Cum a reacționat Chris Evans
Antonia, în costum de baie în Grecia, într-o escapadă fără Alex Velea. Pozată pe iaht și în timp ce "se împrietenește" cu marea
Antonia, în costum de baie în Grecia, într-o escapadă fără Alex Velea. Pozată pe iaht și în timp ce "se împrietenește" cu marea
Patimile pământului românesc. Cum a rămas țara noastră fără o treime din teritoriu
Patimile pământului românesc. Cum a rămas țara noastră fără o treime din teritoriu
Amenzi până la 100.000 lei pentru românii care stau la bloc. Ce este total interzis?
Amenzi până la 100.000 lei pentru românii care stau la bloc. Ce este total interzis?
Trucuri pentru a-ți recupera banii pe recipientele de plastic: De ce sticlele goale returnabile sunt respinse de aparat
Trucuri pentru a-ți recupera banii pe recipientele de plastic: De ce sticlele goale returnabile sunt respinse de aparat
Fotbalistul care a venit pe tocuri la reunirea lotului Franței: “E un nenorocit, eu l-aș fi dat afară pentru eternitate" FOTO
Fotbalistul care a venit pe tocuri la reunirea lotului Franței: “E un nenorocit, eu l-aș fi dat afară pentru eternitate" FOTO
OUT! Jucătorul care și-a dat autogol la 13 secunde de la debutul la FCSB își caută echipă
artur-jorge15

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Antonia, în costum de baie în Grecia, într-o escapadă fără Alex Velea. Pozată pe iaht și în timp ce
Antonia, în costum de baie în Grecia, într-o escapadă fără Alex Velea. Pozată pe iaht și în timp ce "se împrietenește" cu marea
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă folosești produse de înfrumusețare expirate. Lucrurile la care să fii atent, pe lângă termen
Ce se poate întâmpla dacă folosești produse de înfrumusețare expirate. Lucrurile la care să fii atent, pe lângă termen
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”