FC Zenit St Petersburg v FC Lokomotiv Moscow - Russian Premier League
Exclusiv Ioan Andone i-a spus lui Mircea Lucescu ce echipă din România să aleagă
Patronul lui Dinamo Kiev a fost întrebat dacă-l readuce pe Mircea Lucescu și a lămurit totul
Alex Chipciu, reacție de șase cuvinte după ce Gigi Becali a anunțat că îl vrea la FCSB
Digi Sport 1 Live
Acum
Fotbal Club

Lucescu a fost comparat cu Sir Alex Ferguson, în "cel mai lung interviu" din cariera românului

21.02.2017, 15:29

Mircea Lucescu a fost protagonistul unui amplu interviu în cotidianul Marca, în care le-a vorbit spaniolilor despre cariera lui de jucător şi cea de antrenor, despre fiul său Răzvan şi pasiunea pentru fotbal moştenită de acesta şi despre marii tehnicieni şi fotbalişti pe care i-a întâlnit.

lucescu marca
  • La Liga: Real Madrid - Alaves, marți, 22:30, DGS 2

  • Premier League: Tottenham - Manchester City, marți, 22:00, DGS 1

"Este cel mai lung interviu din viaţa mea", le-a spus antrenorul lui Zenit St. Petersburg spaniolilor, care l-au numit "Alex Ferguson al Estului".

"Să fii fotbalist este maximum, este fără egal. Ca antrenor, preşedinte, responsabilităţile sunt distincte. Eram foarte dinamic, puteam evolua pe toate posturile din atac. Mi-ar fi plăcut să joc în străinătate. Am avut oferte de la Bordeaux şi de la Rennes, dar era dificil să ieşi dintr-o ţară comunistă.

Am jucat peste 70 de meciuri la echipa naţională în 13 ani. Astăzi, este uşor să faci 150 de selecţii, dar sub Cortina de Fier se jucau numai meciuri oficiale, nu amicale", şi-a amintit Lucescu de perioada în care a fost fotbalist.

Tehnicianul a povestit că a ajuns la Corvinul Hunedoara după ce cutremurul din 1977 i-a distrus casa din Bucureşti.


"Un an mai târziu mi s-a oferit posibilitatea de a fi antrenor-jucător. Am retrogradat în sezonul 1978/1979, dar anul următor am promovat, marcând peste 100 de goluri. Aveam un joc rapid, combinativ, diferit de fotbalul care se juca în est atunci.

Echipele mele, indiferent că au fost din Turcia, Italia, Ucraina, au marcat mai multe goluri decât celelalte. Asta nu înseamnă că nu au avut echilibru: au primit mai puţine goluri în acelaşi timp. Aici este cheia", a precizat antrenorul de 71 de ani.

Lucescu a reuşit să o ducă pe Corvinul până în Cupa UEFA, o performanţă care i-a oferit multe oportunităţi ulterior. Următorul pas al unei cariere de excepţie a fost postul de selecţioner.

"Un an am îndeplinit ambele roluri. Petreceam trei zile acasă şi trei zile la Bucureşti, lucrând pentru federaţie. Ne-am calificat la Euro 1984 dintr-o grupă dificilă, cu Cehoslovacia, Suedia şi Italia care venea din postura de campioană mondială şi pe care am învins-o cu 1-0 acasă. Nu o să uit niciodată", a povestit Il Luce.

Tehnicianul susţine că a fost îndepărtat de pe banca echipei naţionale la ordinul Partidului Comunist, după o victorie cu 4-0 în faţa Austriei, în preliminariile Euro 1988, din cauza popularităţii sale, care era în creştere. Însă dezamăgirea a fost înlocuită de satisfacţia de a reveni la Dinamo şi de a construi o echipă capabilă să oprească hegemonia Stelei şi să câştige titlul şi Cupa României.

Căderea comunismului i-a oferit lui Mircea Lucescu şansa de a antrena în Italia, despre al cărui fotbal spune că "îl ador". "Puţini tehnicieni străini au stat atât timp în calcio", a afirmat tehnicianul, adăugând că nu a fost tentat să lucreze în Spania.

După ce a revenit în fotbalul românesc, la Rapid, căruia i-a adus primul titlu după o pauză de 32 de ani, Lucescu a plecat în Turcia, unde a devenit campion atât cu Galatasaray, cât şi cu Besiktas. "Am păstrat o relaţie bună cu toţi preşedinţii. Când drumurile noastre s-au separat, ne-am dat mâna şi punct", a explicat antrenorul.

A urmat perioada Şahtior Doneţk, unde a rămas mai mult de un deceniu şi a reuşit performanţe extraordinare, inclusiv câştigarea Cupei UEFA.

"Mă gândeam că o să stau un an-doi, dar am rămas 12. A fost o perioadă extraordinară, am câştigat opt titluri, şase cupe, Cupa UEFA... În vară am decis să schimb, deoarece echipa nu a revenit la Doneţk şi doi ani am fost tot timpul în avioane, departe de casă, fără suporteri.

Am mers la Zenit şi m-am trezit fără Hulk, fără Garay, acum fără Witsel şi cu o echipă cu media de vârstă de 29 de ani, cu care s-ar putea câştiga, dar ideea mea este de a crea un proiect de viitor", a spus Lucescu.

În perioada petrecută în Ucraina, Lucescu a fost adversarul fiului său, Răzvan, care i-a călcat pe urme şi a antrenat Rapidul. Giuleştenii au câştigat cu 1-0 pe terenul lui Şahtior, în cel mai de succes sezon european din istoria clubului, 2005/06, încheiat în sferturile de finală ale Cupei UEFA, în urma unei duble cu Steaua.

"Nu s-a mai întâlnit aşa ceva. A fost atât de greu să pregătesc meciul încât i-am spus preşedintelui că nu pot. La conferinţa de presă l-am văzut pe Răzvan în lacrimi şi l-am felicitat în faţa tuturor. În sport, dacă trebuie să te lupţi cu fiul tău, te lupţi şi apoi te îmbrăţişezi. I-a studiat pe Ancelotti, Mourinho, Capello şi face o treabă bună la Xanthi. Poate ajunge să antreneze o echipă mare", a spus Lucescu.

Deşi de multe ori s-a făcut remarcat prin faptul că a criticat arbitrajele, tehnicianul român nu este de acord cu introducerea tehnologiei video în fotbal: "Văd că se testează tehnologia, dar eu nu o voi accepta niciodată. În fotbal cel mai important nu este ce se întâmplă pe teren, ci ce se discută la bar. Asta este ceea ce aduce oamenii pe stadioane. Când lucrurile vor fi mai precise, nu va mai fi la fel, va fi mai plictisitor".

Întrebat despre cel mai bun fotbalist pe care l-a văzut jucând, Lucescu a rămas diplomat. "Di Stefano m-a impresionat la început pentru ideea pe care a dat-o colectivului. Mai târziu, m-a impresionat Beckenbauer, părea că plutea prin modul în care se mişca şi pasa. Apoi a venit Cruyff, care era un geniu. În Italia, m-am confruntat cu Maradona, care avea un nivel incredibil. Apoi i-am antrenat pe Baggio, Ronaldo, Pirlo, Willian...", a spus fostul selecţioner.

Un capitol aparte va rămâne, însă, Gică Hagi: "A debutat la naţională cu mine la 17 ani. Dacă ar fi ajuns la Madrid cu doi ani mai devreme, ar fi avut o carieră uriaşă... Pentru mine era la nivelul lui Maradona".

Firesc, Mircea Lucescu are preferaţii săi şi când vine vorba despre antrenori. Printre ei, şi cel cu care l-au comparat spaniolii, Sir Alex Ferguson, omul care a transformat definitiv Manchester United.

"Cruyff a revoluţionat fotbalul sub aspect tehnic, iar Sacchi fizic şi din punct de vedere al sincronizării tactice, dar cel care a lăsat cea mai mare moştenire este Ferguson. Este dificil să rămâi 30 de ani la acelaşi club. Un om puternic nu este cel care schimbă femeia de 30 de ori, ci cel care îndură cu aceeaşi.

Mourinho şi Guardiola sunt doi mari antrenori, inteligenţi, care şi-au pus amprenta pe fotbalul mondial. Acum, mie îmi place mult Simeone. L-am avut elev la Pisa şi la Inter. Diego era ca azi, un mare profesionist cu o inimă incredibilă. Era sufletul echipei", a spus Lucescu.

În ciuda vârstei, cel mai titrat antrenor român nu se gândeşte la retragere: "Cât timp am entuziasm şi pasiune voi continua. Este incredibil că nu am avut niciun an sabatic, pentru că nu pot sta în casă. Am meritul de a fi fost 40 de ani la acest nivel, în special în fotbalul din Europa de Est, care a început să se dezvolte după 1990".

Etichete: mircea lucescu , sir alex ferguson


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii au invadat Harkovul trecând granița nestingheriți
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii au invadat Harkovul trecând granița nestingheriți

În ultimele zile, forțele ruse au ocupat în jur de 100 de kilometri de teritoriu ucrainean din...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
amp
Anamaria Prodan, toate detaliile despre nunta cu Gavril. Cine va cânta și unde se va organiza

”Cu mine vorbești cu 'domnul Rotaru', Iliuță!”. Mihai Rotaru, reacție arogantă la adresa lui Ilie Dumitrescu
Collage Maker-22-Mar-2023-07-04-PM-3494
E gata: primul transfer al FCSB-ului! Ce salariu va primi jucătorul
FOTBAL:FARUL CONSTANTA-DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET (12.02.2024)
Ce nu s-a văzut la TV! Gigi Becali și-a aruncat telefonul în direct și la scurt timp a rămas fără șapca de 450 € | VIRAL
gigi
"Coșmar! Nu putea fi mai rău pentru Simona Halep!" Presa din SUA, reacție tranșantă
simo
Recomandările redacției
Alex Chipciu, reacție de șase cuvinte după ce Gigi Becali a anunțat că îl vrea la FCSB

Transferul lui Kylian Mbappe a fost anunțat de șeful Ligii!
Paris Saint Germain v RC Strasbourg - Ligue 1 Uber Eats
Exclusiv ”Porecla lui este `Jador`”. Fotbalistul din SuperLigă cu renume de cuceritor, care este ”cu două clase peste Tavi Popescu”
jador
8.300.000€ vrea Gigi Becali: trei echipe din Franța sunt interesate de fotbalistul adus cu 600.000€ la început de sezon
Citește și
Nu! Mircea Lucescu i-a dat răspunsul final lui Dan Șucu și i-a spus pe cine să pună antrenor la Rapid. La mijloc e Dinamo
Exclusiv Răsturnare de situație la Rapid. Lucescu nu a ieșit din cărți! Ce călătorie a făcut Șucu alături de Il Luce
lucescu
Ce a descoperit o fată despre iubitul ei, imediat ce l-a părăsit. "Am realizat că toți prietenii lui și familia știau și mi-au ascuns"
Ce a descoperit o fată despre iubitul ei, imediat ce l-a părăsit. "Am realizat că toți prietenii lui și familia știau și mi-au ascuns"
De ce îl vrea Gigi Becali pe Chipciu la FCSB? Schimbare radicală de strategie pentru Champions League
De ce îl vrea Gigi Becali pe Chipciu la FCSB? Schimbare radicală de strategie pentru Champions League
Nicolae Dică, varianta principală pentru a-i lua locul lui Gică Hagi la Farul Constanța, dacă ”Regele” acceptă oferta!
Nicolae Dică, varianta principală pentru a-i lua locul lui Gică Hagi la Farul Constanța, dacă ”Regele” acceptă oferta!
Cameron Diaz și Keanu Reeves, din nou împreună într-un film, după 28 de ani. Cum au fost surprinși pe platourile de la „Outcome”, pelicula regizată de Jonah Hill
Cameron Diaz și Keanu Reeves, din nou împreună într-un film, după 28 de ani. Cum au fost surprinși pe platourile de la „Outcome”, pelicula regizată de Jonah Hill
Bebe Rexha, într-o zi obișnuită, fără machiaj de scenă. A ieșit la plimbare cu simpaticul ei cățel, pe străzile din Los Angeles
Bebe Rexha, într-o zi obișnuită, fără machiaj de scenă. A ieșit la plimbare cu simpaticul ei cățel, pe străzile din Los Angeles
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Cine sunt românii care au salarii între 6.000 și 10.000 de lei? Uneori nu ai nevoie de facultate
Cine sunt românii care au salarii între 6.000 și 10.000 de lei? Uneori nu ai nevoie de facultate
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape de România
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape de România
WTA Roma: cum s-a terminat disputa dintre Danielle Collins și Irina Begu, după ce românca a salvat cinci mingi de meci
WTA Roma: cum s-a terminat disputa dintre Danielle Collins și Irina Begu, după ce românca a salvat cinci mingi de meci
Foto Mesajul dinamoviștilor pentru Mircea Lucescu, după ce ”Il Luce” a negociat cu Rapid
Mircea Lucescu, vizită în cantonamentul lui Dinamo / Foto: Instagram-@dinamobucurestiofficial

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Bebe Rexha, într-o zi obișnuită, fără machiaj de scenă. A ieșit la plimbare cu simpaticul ei cățel, pe străzile din Los Angeles
Bebe Rexha, într-o zi obișnuită, fără machiaj de scenă. A ieșit la plimbare cu simpaticul ei cățel, pe străzile din Los Angeles
Digi World
Misterul locului în care a fost pictată Mona Lisa a fost rezolvat. Indiciile care au dus la poziționarea exactă a capodoperei lui Da Vinci
Misterul locului în care a fost pictată Mona Lisa a fost rezolvat. Indiciile care au dus la poziționarea exactă a capodoperei lui Da Vinci
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”