Eduard Novak a tras concluzii după rezultatele României de la Jocurile Olimpice: ”Trebuie să tragem o linie pragmatică”
articol scris de Digi Sport10.08.2021, 19:07
Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a făcut o scurtă analiză după cele patru medalii, una de aur şi trei de argint, obţinute de România la Jocurile Olimpice de la Tokyo, şi a precizat, într-un mesaj postat pe un site de socializare, că trebuie trasă "o linie pragmatică" pentru a identifica problemele cu care se confruntă sportul românesc.
Liga 2: Steaua - Corvinul, vineri, 18:00, DGS 1
SuperLiga: Gloria Buzău - CFR Cluj, vineri, 21:00, DGS 1
"Scurtă analiză a rezultatelor României la această ediţie a Jocurilor Olimpice. În primul rând, aş dori să-i felicit din suflet pe toţi cei care s-au sacrificat timp de patru ani, pentru a se pregăti şi califica la această ediţie. Sportivi, antrenori, staff şi toţi cei care au fost lângă aceşti sportivi minunaţi.
Însă trebuie să tragem o linie pragmatică, să analizăm, să identificăm problemele care ne blochează şi nu reuşim unde alţii reuşesc. S-au încheiat aceste Jocuri Olimpice cu rezultate care erau de aşteptat. De aşteptat, pentru că, din 2016 până la sfârşitul ciclului olimpic, nu s-a schimbat absolut nimic. Mă refer la organizarea sportului românesc, la o direcţie clară, la o strategie asumată de toţi cei implicaţi", a notat ministrul pe pagina personală de Facebook.
Eduard Novak a identificat 11 mari probleme cu care se confruntă sportul românesc:
- "1. Dezorganizarea sportului. Toţi factorii implicaţi, toate ministerele finanţatoare îşi au propriile interese, fără un interes comun, naţional.
- 2. Cheltuirea banilor pe proiecte care nu sunt sustenabile şi, mai mult decât atât, sunt nepotrivite pentru performanţă.
- 3. Finanţarea exclusivă de proiecte pe termen scurt, fără a avea un scop olimpic clar.
- 4. Nivelul de profesionalism şi de pregătire a antrenorilor şi a staff-ului tehnic.
- 5. Sistemul de perfecţionare a antrenorilor.
- 6. Activitatea cluburilor sportive, foarte slabă din toate punctele de vedere.
- 7. Lipsa de proiecte olimpice multianuale sustenabile ale federaţiilor, centrate pe performanţă.
- 8. Sistemul de salarizare a antrenorilor, care nu este diferenţiat pe niveluri de performanţă.
- 9. Lipsa personalului cu competenţă pe sport în cadrul MTS.
- 10. Lipsa unei strategii clare a sportului românesc, care să dea direcţia tuturor factorilor implicaţi în sport.
- 11. Lipsa infrastructurii specifice pentru sporturile care ne pot aduce rezultate olimpice".
În opinia sa rezolvarea este reprezentată de noua strategie a sportului.
"Elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport 2021-2032 va corecta toate aceste lipsuri enunţate mai sus. Cu toate că există probleme şi că rezolvarea lor integrală este un proces de durată, am cea mai mare încredere că avem şansa de a readuce sportul românesc pe o cale de performanţă si competitivitate la nivel internaţional! Sportul este important pentru România", a afirmat Novak.
România s-a clasat pe locul 46 în clasamentul medaliilor obţinute la Jocurile Olimpice. La Tokyo, România a avut un bilanţ de patru medalii, una de aur, la dublu vâsle feminin (Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş), şi trei medalii de argint, la spadă feminin (Ana-Maria Popescu), dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari).
Agerpres.
Etichete: romania , eduard novak , jo 2020 , jocurile olimpice de la tokyo
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Candidatul pro-rus la prezidențialele din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a ajuns să fie...