1600x960x_Vizual Comunicat DIGI Days_13.05.2024
“DIGI Days” răsplătește loialitatea clienților existenți cu 50% reducere, în primele 6 luni
colaj reghecampf anamaria prodan
Exclusiv Unde se află bunurile de peste 500.000€ declarate dispărute de Laurențiu Reghecampf: ”E de râsul tuturor”
Nu! Mircea Lucescu s-a întâlnit cu Dan Șucu, i-a dat răspunsul final și i-a spus pe cine să pună antrenor la Rapid
Digi Sport 1 Live
Acum
Fotbal Club

Exclusiv O campioană a României ajută pacienții cu COVID-19 din Ohio. Atleta din SUA urmează un master în Sănătate publică și țintește JO

articol scris de Andru Nenciu
20.04.2020, 09:50

Petronela Simiuc Pănică  (26 de ani), campioană națională la atletism în proba de 1.500 m, e un caz emblematic pentru grupul restrâns al sportivilor români care aleg să studieze în străinătate și să-și continue, în paralel, drumul spre marea performanță.

petronela
Petronela Simiuc / Foto: arhiva personală
  • La Liga: Real Madrid - Alaves, marți, 22:30, DGS 2

  • Premier League: Tottenham - Manchester City, marți, 22:00, DGS 1

Galerie Foto

Sportiva din Bacău lansată de antrenoarea Carmina Gorgan-Vorovenci a dărâmat două popice dintr-o lovitură optând pentru o universitate renumită din Statele Unite: și-a realizat un vis, absolvind Facultatea de Studii Interdisciplinare după ce s-a transferat de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, dar și-a îmbunătățit și timpii din probele de semifond în tentativa sa de calificare la Jocurile Olimpice.

Pandemia care macină omenirea a prins-o în Toledo, un oraș cunoscut prin industria de sticlă și supranumit "Glass City" (orașul de sticlă), cu o populație de aproape 300.000 de locuitori. 

Pandemia de COVID-19 în Toledo, Ohio. "Mi-am improvizat o sală de forță acasă, iar alergările le fac prin parcurile din împrejurimi"

"Acum sunt tot în Toledo și, deși toate competițiile s-au anulat, viața de sportivă a rămas neschimbată. Respect regulile distanței sociale, dar îmi respect și programul de antrenament. Mi-am improvizat o sală de forță acasă, iar alergările le fac prin parcurile din împrejurimi. Toledo are foarte multe parcuri și locuri unde poți alerga. Din acest punct de vedere sunt foarte norocoasă", transmite Petronela din Toledo aerul omului a cărui muncă a fost eficientă. 


Împlinită din punct de vedere educațional și întărită mental într-un mediu competițional exigent, plin de bătălii între universitățile care propulsează sportivi până pe podiumurile CM sau JO, Petronela Simiuc se redescoperă pe sine într-o vreme în care pandemia de COVID-19  bulversează întreaga lume și dictează parcă un time-out interminabil sportului mondial. 

"Acum doi ani am terminat Facultatea de Studii Interdisciplinare la Universitatea din Toledo, Ohio. În acest moment mă aflu la câteva săptămâni distanță de a deveni absolventă a masterului în Sănătate publică, specializarea în Educare, Promovare și Epidemiologie. În decembrie, am primit titlul de “Mac Distingueshed Scholar-Athelte” cu un GPA de 3.734 echivalentul a 9,50", spune, pentru Digi Sport, atleta tricoloră. 

Petronela Simiuc Pănică
Atleta de 26 de ani studiază la Sănătate Publică, Universitatea din Toledo FOTO arhivă personală

"O parte din mine aleargă pentru a nu intra în contact cu cineva, cealaltă parte contribuie la eforturile de stopare a răspândirii virusului"

Petronela face o pauză. Pare că reflectează. Are punți de legătură către țară și se gândește neîncetat la cei dragi de acasă. Urmărește pe net tot ce se întâmplă în România, dar tresare și i se deschid ochii minții la fiecare "Hello" pe care-l aude la celălalt capăt al firului, când vorbește cu pacienții din Ohio, infectați cu COVID-19. 

"Trăim momente dificile, ce vor face parte din paginile de istorie. În timp ce partea mea sportivă aleargă de una singură pentru a nu intra în contact cu cineva, cealaltă parte a mea, cea specializată în Sănătate Publică, participă la eforturile de stopare a răspândirii virusului COVID-19", mai spune, cu voce înceată, atleta cu diplomă în Sănătate. 

Ca parte a internshipului pentru master, Petronela comunică prin telefon cu persoanele infectate din statul Ohio. Le ia datele, le oferă un set de instrucțiuni, le ascultă ofurile și le înregistrează într-o bază de date. "Am învățat la cursurile de epidemiologie despre pandemii, dar nu am crezut vreodată că voi și aplica ceea ce am învățat", mai dezvăluie campioana balcanică. 

400 de decese în Ohio din cauza virusului COVID-19

În Ohio, un stat  cu 11 milioane de locuitori, situat în Nord-Estul Statelor Unite, se înregistraseră până sâmbătă aproape 9.000 de cazuri de îmbolnăviri de coronavirus, iar moartea anulase peste 400 de destine. "Pe parcursul acestui master am avut ocazia să lucrez cu proiecte mărețe care au schimbat legislații în statul Ohio. Ador ceea ce fac și, chiar dacă prioritatea mea e să fiu o sportivă excelentă, nu las mai prejos nici activitățile care mă dezvoltă pe plan academic și prin care ajut oamenii.

Simt că aceste două lucruri se întrepătrund. În scoală învăț metodele care duc la educarea si promovarea sănătății la scară largă, dar metodele sunt puse în practică prin propriul meu exemplu". 

"Chiar dacă mă aflu la câțiva mii de kilometri de casă, trăiesc aceleași frici, aceeași teamă provocată de acest virus"

Dincolo de competiția de pe portativul de atletism, o româncă arată tărie de caracter și spirit de inițiativă. Nu e genul de fată care să accepte înfrângerea cu una, cu două. Se înarmează cu hotărâre și optimism, își găsește resursele în visul de a ajunge la Tokyo 2021 și se cufundă în cursuri stufoase despre sănătate. 

"Chiar dacă mă aflu la câțiva mii de kilometri de casă, trăiesc aceleași frici, aceeași teamă provocată de acest virus. Toate țările au fost afectate, toți vom avea aceeași poveste. Asta ne demonstrează ca doar împreună vom reuși să depășim momentul. Fiecare persoană poate ajuta la stoparea acestui virus", e mesajul sportivei din Toledo, universitate la care antrenează românul Adrian Ghioroaie, fost atlet la Steaua. 

Se spune că pentru exponenții sporturilor individuale perioada de pauză forțată e depășită mai facil. Izolarea ar apăsa mai greu pe cei din sporturile de echipă, învățați să se pregătească alături de colegi. Atleta din Ohio crede că pandemia are efecte asupra tuturor sportivilor, în egală măsură, indiferent de disciplina din care provin. 

Petronela Simiuc
Petronela Simiuc are ca obiectiv calificarea la JO 2021 FOTO arhivă personală

Pandemia de COVID-19 a blocat sportul universitar american când românca se pregătea de finala NCAA

Se opresc din goana după palpitații, victorii și trofee, iar shimbarea brutală și lipsa unor perspective le poate inhiba elanul. Și, pentru a oferi un exemplu grăitor despre felul în care pandemia i-a influențat starea de spirit într-un moment de vârf al activității sportive, Petronela Simiuc povestește, pe finalul discuției cu Digi Sport, momentul care a debusolat-o.

Era săptămâna trepidantă de dinaintea unui concurs important între universități, finala NCAA, unul la care și-ar fi putut stabili un nou personal best și, poate, un barem de calificare la CE de anul viitor.  Simiuc deținea a cincea performanță dintre miile de sportivi-studenți în proba de o milă și doar Top 16 din toată America (334 de universități cu program de atletism) aveau acces la întrecerea din New Mexico. 

"Am plecat in Albuquerque cu o săptămână înainte de începerea concursului pentru că statul New Mexico se află la altitudine și am vrut să ne asigurăm că organismul meu are timp să se acomodeze. Totul a mers conform planului. Echipa a venit acolo să mă susțină, eu eram în forma vieții, ce ne mai lipsea era doar cursa în sine", suspină atleta. 

Lovitura din New Mexico. "Am izbucnit în plâns"

Cu două zile înainte de începerea competiției a început  valul de panică provocat de virusul COVID-19. În timp ce foarte multe competiții se anulau în plină desfășurare, NCAA a decis ca probele de atletism să aibă loc fără spectatori.

"Era o veste tristă pentru toți cei care au venit să urmărească acea competiție, dar totuși eram fericiți că se va ține concursul. Gândul ăsta m-a ținut în starea de concurs până în ultimul moment când, cu mai puțin de 24 de ore înaintea probei, am mers la sala de atletism să fac ultimul antrenament oficial.

Eu și alți sportivi am primit vestea la intrarea în sală. Concursul se anulase. Nu sunt o persoană emotivă, dar în momentul acela am izbucnit în plâns", grăbește Petronela ritmul povestirii. 

Petronela Simiuc studentă
Petronela Simiuc, după absolvire FOTO arhivă personală

Petronela Simiuc Pănică: "Din momentul acela, totul a început să semene a haos"

Euforia dată de apropierea unui concurs se transformase deja în deznădejde. Bulgărele pornise. Și tot avea să crească. 

"Un șiroi de lacrimi vorbeau pentru mine fără cuvinte. Am putut vizualiza totul, ar fi trebuit să fie un moment unic, un moment care să mă urce în topul celor mai bune atlete în NCAA. N-am avut șansa să văd de ce eram capabilă. De acum toate poveștile despre această experiență vor începe cu „dacă..” În următoarele ore eram deja în avion înapoi spre Toledo. Din momentul acela totul a început să semene a haos", mai face atleta o ultimă întoarcere în trecut. 

Simiuc a simțit că s-a rupt în ea ceva de neînlocuit. La fel ca ea sunt și mulți alți sportivi români care așteaptă să-și demonstreze calitățile, așteaptă să se exprime pe teren. 

Până atunci însă, românca din Ohio luptă pe două fronturi. Pe cel în care poartă compleul de atletism și adoptă privirea dură către linia de finiș, dar și pe cel în care discută pe un ton cald cu cei aflați în suferință. 

Etichete: atletism , statele unite , toledo , covid-19 , coronavirus covid-19 , pandemie , petronela simiuc , ohio


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii au invadat Harkovul trecând granița nestingheriți
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii au invadat Harkovul trecând granița nestingheriți

În ultimele zile, forțele ruse au ocupat în jur de 100 de kilometri de teritoriu ucrainean din...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
liga 2
Se știu meciurile de baraj! Când se vor disputa partidele de menținere/promovare

Anamaria Prodan, toate detaliile despre nunta cu Gavril. Cine va cânta și unde se va organiza
amp
”Cu mine vorbești cu 'domnul Rotaru', Iliuță!”. Mihai Rotaru, reacție arogantă la adresa lui Ilie Dumitrescu
Collage Maker-22-Mar-2023-07-04-PM-3494
E gata: primul transfer al FCSB-ului! Ce salariu va primi jucătorul
FOTBAL:FARUL CONSTANTA-DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET (12.02.2024)
Adrian Mititelu s-a dus ”glonț” în vestiar după ce FCU Craiova a retrogradat! Anunțul făcut de patronul oltenilor
mititelu
Recomandările redacției
Nu! Mircea Lucescu s-a întâlnit cu Dan Șucu, i-a dat răspunsul final și i-a spus pe cine să pună antrenor la Rapid

Constantin Budescu are interzis la un club din SuperLiga: declarația patronului echipei
CFR Cluj v Farul Constanta - SuperLiga, Cluj-Napoca, Romania - 30 Oct 2023
Echipa etapei a 9-a din play-off/play-out: Tony da Silva, antrenorul rundei
”Mă retrag într-o peșteră”. Cine este, de fapt, cel care îl ”desființează” pe Istvan Kovacs cu fiecare ocazie
Screenshot 2024-05-14 103800
Citește și
Cristi Tănase nu a stat pe gânduri, după ce soția a obținut ordin de restricție împotriva sa pentru 12 luni
tanase-sotie
Foto Alexia Căruțașu, pe urmele lui Gică Hagi. ”A semnat pe 2 ani”
alexia carutasu3
Irina Shayk, apariție surprinzătoare după ce a făcut furori la MET Gala 2024. Cum a fost fotografiată pe străzile din New York
Irina Shayk, apariție surprinzătoare după ce a făcut furori la MET Gala 2024. Cum a fost fotografiată pe străzile din New York
Se pregătește un Dinamo uriaș: planul pus la cale de Nicolae Badea! „S-a bătut palma cu Țiriac, Borcea și Niro"
Se pregătește un Dinamo uriaș: planul pus la cale de Nicolae Badea! „S-a bătut palma cu Țiriac, Borcea și Niro"
Nicolae Dică, varianta principală pentru a-i lua locul lui Gică Hagi la Farul Constanța, dacă ”Regele” acceptă oferta!
Nicolae Dică, varianta principală pentru a-i lua locul lui Gică Hagi la Farul Constanța, dacă ”Regele” acceptă oferta!
Cameron Diaz și Keanu Reeves, din nou împreună într-un film, după 28 de ani. Cum au fost surprinși pe platourile de la „Outcome”, pelicula regizată de Jonah Hill
Cameron Diaz și Keanu Reeves, din nou împreună într-un film, după 28 de ani. Cum au fost surprinși pe platourile de la „Outcome”, pelicula regizată de Jonah Hill
Fosta lui Dorian Popa, fana ținutelor care-i arată formele voluptoase și bronzul. Babs, în fustă minusculă sau rochie cu spatele gol
Fosta lui Dorian Popa, fana ținutelor care-i arată formele voluptoase și bronzul. Babs, în fustă minusculă sau rochie cu spatele gol
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Cine sunt românii care au salarii între 6.000 și 10.000 de lei? Uneori nu ai nevoie de facultate
Cine sunt românii care au salarii între 6.000 și 10.000 de lei? Uneori nu ai nevoie de facultate
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape de România
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape de România
WTA Roma: cum s-a terminat disputa dintre Danielle Collins și Irina Begu, după ce românca a salvat cinci mingi de meci
WTA Roma: cum s-a terminat disputa dintre Danielle Collins și Irina Begu, după ce românca a salvat cinci mingi de meci
Exclusiv Răsturnare de situație la Rapid. Lucescu nu a ieșit din cărți! Ce călătorie a făcut Șucu alături de Il Luce
lucescu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Fosta lui Dorian Popa, fana ținutelor care-i arată formele voluptoase și bronzul. Babs, în fustă minusculă sau rochie cu spatele gol
Fosta lui Dorian Popa, fana ținutelor care-i arată formele voluptoase și bronzul. Babs, în fustă minusculă sau rochie cu spatele gol
Digi World
Misterul locului în care a fost pictată Mona Lisa a fost rezolvat. Indiciile care au dus la poziționarea exactă a capodoperei lui Da Vinci
Misterul locului în care a fost pictată Mona Lisa a fost rezolvat. Indiciile care au dus la poziționarea exactă a capodoperei lui Da Vinci
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”