Screenshot 2024-05-21 112037
Foto A spus ”Da”! Fotbalistul dat afară de FCSB și ”desființat” recent de Gică Hagi a făcut pasul cel mare
mbappe
Au crezut că e noua iubită a lui Mbappe! FOTO Cine este, de fapt, femeia prezentă lângă starul francez la dineul de adio
dragusin
"Absolut ridicol". Scandal în Anglia, după decizia luată de Tottenham față de Drăgușin & Co: "Pură lăcomie!"
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Stirile Digi Sport

Exclusiv Planul în 10 puncte al lui Hagi. "În 4 ani, faci 'bombă nucleară' din jucători"

29.03.2018, 23:47

Într-o emisiune eveniment - Digi Sport Special -, Gheorghe Hagi a vorbit pe larg despre situaţia fotbalului românesc, despre ce trebuie făcut pentru revirimentul sportului "rege" în ţara noastră, dar şi despre subiecte mai puţin cunoscute din viaţa lui: cum i-a venit ideea Academiei, cum arată o zi din viaţa sa sau ce face în timpul liber.

collage hagi
  • Futsal: CFR Timișoara - United Galați, marți, 17:00, DGS 3

  • Media: Digi Sport Special, marți, 21:30, DGS 1

În ultimul deceniu, Hagi s-a transformat din fotbalistul emblematic care a inspirat mii de jucători să se apuce de fotbal într-un manager de succes. Cu un plan excelent, îndreptat în exclusivitate pe descoperirea de talente, fostul internaţional nu doar că a pus bazele unei Academii care produce pe bandă rulantă, dar a câştigat titlul în Liga 1, în faţa FCSB-ului, formaţie cu o putere financiară incomparabilă.

În acest moment, fotbalul românesc pare că a atins un minim istoric, în condiţiile în care nu mai reuşim să ne calificăm la un turneu final de Campionat Mondial de 20 de ani. Hagi rămâne optimist şi consideră că e nevoie de un plan foarte detaliat de restructurare din temelii a fenomenului.

"Am 10 puncte pentru dezvoltarea fotbalului românesc. Toate sunt legate şi de administraţie, şi de finanţare, de tot. De unde pleci şi unde vrei să ajungi, trebuie să ştii exact. Sunt puncte cheie, fundamentale, de dezvoltare. Asta vreau să văd la candidaţii pentru alegerile FRF", şi-a început Hagi discursul, pentru ca apoi să vorbească despre faptul că nu se are grijă de sectorul juvenil deloc: "Să avem o lege a sportului, să fie finanţare ca lumea. La noi nimeni nu dă un leu la Academii. Toate echipele sunt obligate să aibă Centru de copii şi juniori. Dar nu avem un leu finanţare. Eu zic şi nimeni nu mă ascultă. Noi formăm jucătorii, naţionalele doar selectează. Dacă noi producem, dacă formăm bine, naţionalele o să aibă rezultate. Dacă noi nu producem, nu o să fie nici rezultate. E simplu. Tu, ca Federaţie, doar îi alegi pe cei mai buni, prin intermediul selecţionerilor. Aşadar, trebuie să ne ajute pe noi, cluburile, să ne fie mai bine. Eu cred că Ionuţ asta le spune celor care votează. Merge prin ţară şi cred că ăsta e discursul lui: "veniţi lângă mine pentru că o să ne fie mai bine". El, dacă a venit în ţară, asta vrea să facă, sunt convins".

Reducerea numărului de echipe în Liga 1, dar şi în ligile inferioare e o greşeală fundamentală, crede Hagi, care nu crede nici varianta că spectatorul român nu mai e avid după fotbal. Dar condiţiile deplorabile şi lipsa spectacolului din teren l-au îndepărtat de stadion.


"Unde au dispărut spectatorii? Păi noi nu le mai oferim nimic oamenilor. Avem stadioane, să se simtă confortabil? Uitaţi-vă la Craiova, oamenii ăia iubesc echipa şi sunt lângă ea. Şi pentru că au un stadion superb. Eu, la 5 ani, săream gardul şi mă duceam pe stadion la Farul. Era mereu plin. Unde au dispărut oamenii aceia? Nu au dispărut, dar trebuie să le oferi condiţii şi spectacol în teren. În România s-au redus echipele. Nu există finanţare? Păi de ce mai vrem preşedinte? Să se ducă la Guvern, să bată la uşă. Că de aceea e cel mai puternic om în fotbal. Pentru ce ai venit la FRF? Stai toată ziua la Minister, luptă-te pentru noi. Asta înseamnă parte administrativă", a mai spus fostul decar al primei reprezentative.


Hagi, despre viitorul naţionalei

"Se poate face o naţională mare cu jucătorii 94-95-96 (n.r.născuţi în acei an). Dar depinde mult şi de antrenor, de cel care este manager. În patru ani, dacă se doreşte, facem o generaţie mai bună decât a noastră. Dacă eşti organizat, construieşti, selectezi, faci bombă nucleară din jucători. Nu mai e italianul, spaniolul peste tine. Asta e partea tehnică, unde e nevoie de obiective de performanţă. Partea adminsitrativă: aduci banii. Campionul creează campioni: eu în 8 ani am făcut să iasă Viitorul campioană. Nimic nu e întâmplător, totul se construieşte. Dar trebuie să ştii să pui bazele acestui succes. Când toţi dormeau, eu m-am dus pe câmp, mi-am făcut planul, temele. Şi acum culeg ce am semănat. Toţi cei 100 de oameni din Academia mea lucrează pentru aceeaşi idee"

De când a gândit proiectul Academiei

"Eu de când eram puşti mi-am dorit să vin acasă, să dau înapoi ce mi-a oferit fotbalul. De când eram la Galata, mă gândisem la o Academie care să îmi poarte numele. Nu mă gândeam că o să fac performanţele astea, ci voiam să alimentez echipele mari cu fotbalişti"

Hagi, despre un posibil nou investitor la Viitorul

"Eu sunt precaut şi echilibrat. Chiar dacă lucrurile merg foarte bine, în România se poate schimba totul de la o zi la alta. Fotbalul e ca la bursă. Încerc să găsesc parteneri, am un proiect pe cinci ani. Trebuie să terminăm clădirea pe care o avem în bază. Vrem să mărim şi stadionul, în special la loje. Nu stăm pe loc, ne dorim multe lucruri, avem multe obiective. Aştept pe cineva lângă mine, sunt discuţii, dar să vedem dacă se ajunge la un numitor comun. Rămâne de văzut dacă va fi o infuzie de capital şi vom schimba obiectivele sau dacă vom merge tot ca până acum"

Despre selecţia puştilor de la Viitorul

"Eu văd din ce în ce mai puţin jucătorii. Nu sunt balaur cu şapte capete, să aleg eu puştii, să antrenez echipa mare, să fac şi aia, şi aia. Şefii de departamente fac aceste lucruri. Ei se ocupă de selecţie. Am împărţit foarte bine sarcinile, eu sunt capul, care ia deciziile mari, care dictează politica clubului"

Ce face Hagi în timpul liber

"Mă odihnesc, ascult muzica. Muzica mă linişteşte, şi în vestiar îi las pe băieţi să asculte muzică. Îmi place să stau cu familia, să ies în oraş, să mănânc. Scriu foarte mult. Nu lucrez cu computerul, scriu de mână foarte mult. De fotbal, bineînţeles. Eu nici nu am calculator. Îmi place să creez lucruri, pe computer pare totul uşor"

Cum arată o zi din viaţa antrenorului Hagi

"Mă scol la 8:00, produc foarte mult până la 10:00. Imediat cum mă trezesc, am idei şi încep să produc. Apoi mă duc la stadion, pregătesc antrenamentul. Am acelaşi program ca jucătorul. După şedinţa de pregătire, mă odihnesc două ore. Stau singur, mă gândesc la ce am de făcut, mă încarc. Reuşesc să mă conectez şi să mă deconectez foarte bine"

Filosofia lui Hagi

"Filosofia mea e că trebuie să fac ce îmi place. Nu stau foarte mult într-un loc care nu îmi convine. Aţi văzut, când nu mi-a convenit ceva, am plecat. Nu sunt om să mă cert sau să plec cu scandal. Dar mă retrag, când văd că lucrurile nu funcţionează aşa cum îmi doresc. Eu am un rol şi mi-l joc. Fac totul cu plăcere, asta e filosofia mea"

Ce favorită are la Mondial

"Cu cine credeţi că pot să ţin? Cu Spania. Ei sunt primii, am jucat acolo. Îmi plac foarte mult şi Brazilia, şi Argentina. Şi, mai văd, două favorite, dar nu ştiu dacă o să facă şi performanţă: Franţa şi Anglia. Franţa e ceva...am văzut echipa care a jucat acum în Rusia, în amical (n.r.3-1 pentru reprezentativa din Hexagon): tineri de 18-19 ani în primul "11". Şi câţi are...Şi Anglia are un proiect interesant"

Real şi Barcelona, pentru Ligă

"Favorite în Ligă sunt Real şi Barcelona. De ce? Pentru că au doi jucători pe care nu îi are nimeni: Messi şi Ronaldo. Ei fac diferenţa în semifinale, finale. Mai era Neymar, la PSG, dar acolo nu ştiu ce s-a întâmplat. Am văzut că au fost şi scandaluri"

Etichete: hagi , hagi viitorul , interviu hagi , hagi academie , plan hagi , plan hagi fotbal romanesc , hagi investitor , o zi din viata lui hagi , hagi echipe favorite , interviu eveniment hagi


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui Ebrahim Raisi. Răspunsul americanilor
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui Ebrahim Raisi. Răspunsul americanilor

Statele Unite au transmis că le-a fost solicitat ajutorul de către Iran după prăbușirea...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
razvan gigi (1)
Gigi Becali n-a stat prea mult pe gânduri, după ce Răzvan Lucescu a luat titlul cu PAOK

Răzvan Lucescu (55 de ani) a cucerit titlul de campion al Greciei cu PAOK Salonic, după victoria cu...

6.000.000€ pentru Dennis Man!
Ofertă ”de pe altă planetă”: 20.000.000 € la semnătură și 30 de milioane pe an
benjamin-sesko
Patronul lui PAOK a rupt tăcerea! Ce mesaj i-a transmis lui Răzvan Lucescu
UEFA Champions League play-off first leg match Benfica vs PAOK
Pleacă de la CFR Cluj după 6 ani și jumătate și are șanse mici să ajungă la EURO
Romania Liga I: UTA Arad v CFR Cluj Yacoub Aly Abeid and Cristi Manea fight for the ball throughout the heavy rain durin
Recomandările redacției
dragusin
"Absolut ridicol". Scandal în Anglia, după decizia luată de Tottenham față de Drăgușin & Co: "Pură lăcomie!"

Oficial Cristiano Ronaldo va stabili un nou record! Va fi singurul din istorie care reușește acest lucru
Portugal, Estadio do Dragao Porto, 13.10.2023 UEFA EURO, EM, Europameisterschaft,Fussball 2024 Qualifiers Group J Portug
Anunțul celor de la Farul, după ce Gigi Becali a spus că David Kiki va semna cu FCSB
FOTBAL:FCSB-FARUL CONSTANTA, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (17.04.2023)
Exclusiv Surpriză! Cine va fi noul președinte de la Rapid, după ce s-a anunțat oficial plecarea lui Daniel Niculae
diana-sucu
Citește și
”60 de milioane de căutări. E un brand în toată lumea”. Clubul din SuperLiga care a dat lovitura
FOTBAL:FARUL CONSTANTA-FCSB, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (31.03.2024)
Exclusiv Cum a reacționat Anamaria Prodan după gestul făcut de Ronald Gavril imediat după ce a câștigat centura WBC Latino
ana dedicatie
Bella Hadid, cea mai așteptată apariție de la Cannes. Modelul a apărut într-o rochie transparentă, care nu a lăsat loc imaginației
Bella Hadid, cea mai așteptată apariție de la Cannes. Modelul a apărut într-o rochie transparentă, care nu a lăsat loc imaginației
Ce salariu îi plătește Dan Șucu lui Neil Lennon la Rapid
Ce salariu îi plătește Dan Șucu lui Neil Lennon la Rapid
Asalt pentru 3 fotbaliști de la Rapid. Patronul din Superliga care va negocia cu Dan Șucu pentru jucătorii giuleșteni
Asalt pentru 3 fotbaliști de la Rapid. Patronul din Superliga care va negocia cu Dan Șucu pentru jucătorii giuleșteni
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi în timp ce publicul îl ovaționa în picioare
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi în timp ce publicul îl ovaționa în picioare
Iuliana Beregoi, imagini provocatoare în costum de baie, pe un iaht în Dubai. Artista de 19 ani și-a etalat silueta fără inhibiții
Iuliana Beregoi, imagini provocatoare în costum de baie, pe un iaht în Dubai. Artista de 19 ani și-a etalat silueta fără inhibiții
”Halep, exclusă de la French Open? Bine i-au făcut!": americanul Andrew Stutz, necruțător cu Simona
”Halep, exclusă de la French Open? Bine i-au făcut!": americanul Andrew Stutz, necruțător cu Simona
Ce mașini apărute în ultimii 8 ani se strică cel mai des înainte de 150.000 km? Cât de bună e Dacia?
Ce mașini apărute în ultimii 8 ani se strică cel mai des înainte de 150.000 km? Cât de bună e Dacia?
Avertismentul de la Poliția Rutieră pentru șoferii românii, la ce trebuie să fie atenți
Avertismentul de la Poliția Rutieră pentru șoferii românii, la ce trebuie să fie atenți
FCSB poate da peste Răzvan Lucescu în Liga Campionilor! Lista completă a posibililor adversari ai campioanei României
FCSB poate da peste Răzvan Lucescu în Liga Campionilor! Lista completă a posibililor adversari ai campioanei României
Alexandru Tudor a spus adevărul: ”Nu am voie”
alexandru-tudor

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Iuliana Beregoi, imagini provocatoare în costum de baie, pe un iaht în Dubai. Artista de 19 ani și-a etalat silueta fără inhibiții
Iuliana Beregoi, imagini provocatoare în costum de baie, pe un iaht în Dubai. Artista de 19 ani și-a etalat silueta fără inhibiții
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și sănătoasă. Până la 40 de ani de abia putea urca scările
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și sănătoasă. Până la 40 de ani de abia putea urca scările
Digi Animal World
Motivul pentru care un bărbat l-a rugat pe vecinul său să nu-și mai lase pisicile să stea la fereastră: „Îmi e greu să mă concentrez”
Motivul pentru care un bărbat l-a rugat pe vecinul său să nu-și mai lase pisicile să stea la fereastră: „Îmi e greu să mă concentrez”