240418_RealMadrid_Barcelona_Digi_1060x636
(P) El Clasico pentru titlu! Real Madrid – Barcelona decide campioana din LaLiga
240416_ManCity_RealMadrid_DigiSport_1060x636
(P) Un nou duel epic pentru istorie! Man. City şi Real Madrid luptă pentru semifinalele Champions League
adrian mutu
Video Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”
Digi Sport 1 Live
Acum

(P) Genii la orizont: Guardiola și Bielsa, din nou față în față în Man. City - Leeds! Momentele-cheie ale unei relații unice în fotbal

14.12.2021, 11:45

Manchester City și Leeds se întâlnesc marți, de la ora 22:00, pe Superbet, în ceea ce va fi cel mai așteptat meci al zilei în fotbalul englez. Nu pentru că "cetățenii" vor înfrunta o rivală la titlu, ci pentru că Etihad Stadium va fi martorul unei confruntări așteptate de foarte multă lume: Pep Guardiola vs. Marcelo Bielsa pentru a șasea oară de-a lungul carierelor! O revedere de tipul ucenic vs. maestru, 90 de minute în care doi vechi prieteni vor face, mai mult ca sigur, o reclamă frumoasă fotbalului-spectacol, tacticizat până la extrem și jucat într-un ritm alert.

211213_Marcelo_Bielsa_vs._Big_Four_DigiSport
  • SuperLiga: Dinamo - Voluntari, vineri, 20:00, DGS 1

  • La Liga: Real Sociedad - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 2

Octombrie 2006: cele 11 ore decisive!

Când Pep Guardiola a ajuns un nume imens în fotbalul mondial puțini aveau să înțeleagă de ce catalanul îi are ca modele pe Johan Cruyff și… Marcelo Bielsa. Dacă primul îi fusese mentor în Dream Team-ul istoric al Barcelonei, "El Loco" nu se intersectase prea des cu Pep. Sau lumea fotbalului încă nu știa! În zilele de glorie ale lui Guardiola, puțini aveau cunoștință despre momentul octombrie 2006, considerat de Guardiola punctul de cotitură al drumului său în fotbal.

Aflat pe finalul carierei de fotbalist, Pep juca în Mexic, la Dorados de Sinaloa, dar gândul îi stătea la antrenorat. O meserie pe care nu știa dacă să o îmbrățișeze sau nu. Când Gabriel Batistuta, fost coleg la AS Roma, i-a spus "Dacă vrei să antrenezi, trebuie să îl cunoști pe acest om", spaniolul s-a urcat în avion cu destinația Rosario și, însoțit de regizorul David Trueba, a bătut la ușa lui Marcelo Bielsa.

"Nebunul", așa cum e poreclit antrenorul sud-american, se afla în al doilea an de pauză, după ce condusese Argentina spre aurul olimpic de la Atena, iar întâlnirea dintre el și Guardiola a durat 11 ore. După o perioadă în care Bielsa și Pep au trecut prin fiecare părticică a jocului de fotbal, Guardiola a luat decizia: e timpul să se facă antrenor! Cât de mult a contat întâlnirea cu Bielsa? "Nu voi uita niciodată cât de elegant și bun a fost cu mine când eram un nimeni în antrenorat și nu voi uita cum a împărtășit cu mine cunoștințele sale. Am vorbit despre fotbal, dar nu doar despre el", își amintea Pep, peste ani și ani.

"Îmi cunoaște echipa mai bine decât mine"

La mai puțin de un an de la dialogul-revelație cu Bielsa, Pep a primit pe mână echipa a doua a Barcelonei, iar apoi a rescris în propriile tușe istoria fotbalului catalan. A fost nevoie de cinci ani și o lună pentru ca, pe 6 noiembrie 2011, să viziteze San Mames din Bilbao cu ai săi "extratereștri". Iar echipa cu Messi, Xavi, Iniesta și Busquets avea nevoie de un gol al lui Leo în minutul 90 pentru a egala la 2 și a pleca cu un punct de pe "Catedrala" din Țara Bascilor.


Pentru Pep însă, superioritatea echipei era dată doar de valoarea individuală a jucătorilor care câștigau tot ce se putea câștiga în acea eră. În mai 2012, după un Barcelona - Athletic Bilbao 3-0, pe Camp Nou, Bielsa i-a prezentat lui Pep un raport complex despre jocul catalanilor. Unul care l-a uimit și șocat deopotrivă pe actualul antrenor de la City: "Îmi cunoaște echipa mai bine decât mine!", a exclamat Pep.

Decembrie, luna în care Bielsa înfruntă granzii din Premier League

A fost nevoie de încă opt sezoane de pauză înainte ca Pep și Bielsa să împartă același teren. Episodul al patrulea al rivalității atât de plăcute a avut loc în etapa a patra a sezonului trecut de Premier League, când Leeds, cățărată pe entuziasmul promovării și revenirea în elita fotbalului din Albion, a scos un 1-1 contra lui Manchester City, pe Elland Road. La retur, Marcelo l-a citit și mai bine pe omul pe care în urmă cu 15 ani îl iniția în ale antrenoratului, iar Leeds a plecat de pe Etihad cu o victorie de răsunet, 2-1 în noul fief al lui Pep Guardiola, un succes adus de Stuart Dallas. În minutul 90, la fel cum Messi egala pe San Mames cu zece ani în urmă!

Capabil să o mențină pe Leeds în prima divizie în sezonul post-promovare grație unui fotbal spectaculos, Bielsa e plecat într-o nouă cursă de supraviețuire, iar luna decembrie îi rezervă un adevărat test. Fără golgheterul Bamford, argentinianul a pierdut dramatic pe terenul lui Chelsea (3-2), după un penalty transformat de Jorginho în minutul 90+4, iar țintarul competiției continuă să fie nemilos: după campioana Europei urmează în ordine Manchester City, Arsenal pe teren propriu și Liverpool în deplasare. Aproape că nu se putea mai greu, dar lumea fotbalului, indiferent de partea Atlanticului pe care se află, știe că lui "El Loco" îi plac provocările. Cu cât mai mari, cu atât mai bine!

Etichete: advertorial superbet


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”
Germania avertizează că Rusia produce mai multe arme decât are nevoie în Ucraina: „Ajung în depozite. Putin ar putea avea alte planuri”

Rusia produce deja mai multe arme și echipamente militare decât are nevoie pentru războiul său...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
48
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

Un fotbalist celebru și soția lui s-au lăsat filmați în duș. Imaginile au făcut înconjurul lumii
wanda5
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
csa-steaua-fcsb
”Transferul” nemaiîntâlnit pregătit de Gigi Becali: ”Îi dau 500.000 € pentru 6 meciuri!”
gigi becali
Gigi Becali i-a decis soarta lui Ștefan Târnovanu, după gafa din meciul cu Sepsi: ”Cum să ieși așa? Ai doi metri”
Gigi Becali
Recomandările redacției
adrian mutu
Video Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”

Foto Clasamentul play-off-ului SuperLigii, după etapa a 6-a: cum poate sărbători FCSB titlul în runda următoare
andrei-vlad
Foto Olimpiu Moruțan a rupt tăcerea chiar de ziua lui, după accidentarea horror care îl lasă acasă la EURO
ROU: Romania V Andorra: Group I - UEFA EURO 2024 European Qualifiers, Bucharest - 15 Oct 2023
”17.000.000€”. Marius Șumudică a vorbit despre lovitura reușită într-un an și jumătate
marius

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media