featured image
(P) Bayern - Real Madrid și Borussia Dortmund - PSG sunt partidele săptămânii în Champions League
vizual digisport
(P) Exclusiv pe Superbet: SuperCote de până la 15.00 pentru jucătorii care prind lotul pentru Europeanul din Germania!
meci
Live Video&Score Borussia Dortmund - PSG 0-0, ACUM, Digi Sport 1. Parizienii nu au câștigat niciodată în fața ”zidului galben”
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Champions League: Borussia Dortmund-PSG
Semifinale

(P) Leipzig, aproape de intrarea într-un cerc select

05.05.2022, 12:30

Puține cluburi în istoria fotbalului au avut o ascensiune europeană mai fulminantă ca RB Leipzig. Pe 19 mai, „taurii” vor împlini 13 ani de la înființare și ar putea sărbători chiar cu un trofeu continental, finala Europa League fiind programată cu doar o zi înainte.

220505_Rangers_Leipzig_DigiSport
  • BASCHET: Fenerbahce - Monaco, miercuri, 20:45, DGS 3

  • Champions League: Borussia Dortmund - PSG, miercuri, 22:00, DGS 1

Până la accederea în ultimul act, Leipzig mai are de trecut un singur obstacol: returul de la Glasgow, cu Rangers. În prima manșă a semifinalelor, echipa lui Domenico Tedesco a câștigat cu 1-0 și este favorită să ajungă, pentru prima oară în istorie, în ultimul act al unei competiții continentale. Doar 3 cluburi au reușit mai rapid această performanță.

Recordul lui Magdeburg

Fosta Germanie de Est a dat fotbalului cea mai rapidă finalistă de cupă europeană. Înființată în 1965, FC Magdeburg a avut un prim deceniu în care s-a numărat printre protagonistele „DDR-Oberliga”, câștigând 3 titluri de campioană și dezvoltând o rivalitate acerbă cu Dynamo Dresda. Sezonul 1973/74 a fost însă unul de referință pentru „Der Club”. Nu doar că alb-albaștrii s-au impus în competiția internă, dar au uimit și Europa. Participând în Cupa Cupelor, est-germanii au trecut de NAC Breda, Banik Ostrava, Beroe Stara Zagora și Sporting Lisabona, calificându-se în finala de la Rotterdam, unde au întâlnit Milanul lui Trapattoni.

Magdeburg a încheiat cu stil acel parcurs european, învingându-i pe „rossoneri” cu 2-0. La doar 9 ani de la înființare, FCM devenea prima și singura echipă din fosta Germanie de Est care cucerea un trofeu european.

Twente, un deceniu pentru o finală

 La fel ca Magdeburg, Twente a fost înființată tot în 1965. Într-un deceniu în care fotbalul olandez era dominat de Ajax și Feyenoord, echipa din Enschede a reușit în scurt timp să le pună probleme granzilor din Eredivisie. În 1974, „The Reds” au terminat campionatul pe locul 2, la doar două puncte în spatele lui Feyenoord și s-au calificat în Cupa UEFA.


Urma ceea ce avea să rămână cel mai bun sezon continental din istoria clubului. Sub comanda luxemburghezului Antoine „Spitz” Kohn, Twente le-a eliminat pe Ipswich Town, Molenbeek, Dukla Praga și Velez Mostar, ajungând în semifinale, unde a avut un oponent redutabil, Juventus. Olandezii nu au fost însă impresionați de valoarea italienilor, pe care i-au învins cu 3-1 acasă și cu 1-0 în Italia, calificându-se în finala cu Borussia Monchengladbach.

Disputat în dublă manșă, ultimul act al competiției nu a adus și trofeul în palmaresul echipei din Enschede. După 0-0 în Germania, Twente a fost învinsă în Olanda cu 5-1, trei dintre golurile nemților fiind reușite de marele Jupp Heynckes.

Cea mai mare comunitate de SuperJucători te așteaptă în SuperSocial. Alătură-te celor peste 500.000 de pasionați!

"Buletin” european pentru Alkmaar

Tot o echipă din Olanda ocupă locul 3 în topul cluburilor care au ajuns cel mai rapid într-o finală europeană. Alkmaar este echipa pe care Leipzig speră să o depășească în această ierarhie. Înființată în 1967, AZ a așteptat 14 ani pentru a disputa o competiție continentală cu trofeul pe masă.

Sezonul 1980/81 a fost unul de referință în istoria clubului. Echipa antrenată pe atunci de Georg Kessler spărgea „monopolul” titlurilor cucerite de tripleta Ajax, Feyenoord și PSV și devenea campioana Olandei. De altfel, până în 2009, când a repetat performanța, AZ a fost singura echipă în afara celor trei granzi ai fotbalului olandez care a devenit campioană în Eredivisie.

Parcursul intern excelent a fost dublat și de unul continental de excepție. În Cupa UEFA, Alkmaar le-a eliminat pe Differdange, Levski Sofia, Radnicki, Lokeren, pentru ca în semifinale să joace împotriva lui Sochaux. A fost o dublă manșă extrem de echilibrată. După o remiză, 1-1, în Franța, AZ a câștigat cu 3-2 pe propriul teren și, la doar 14 ani de la înființare, ajungea în premieră într-o finală continentală. Nu a urmat însă și un trofeu, olandezii fiind învinși de Ipswich Town cu scorul general de 5-4.

A doua încercare pentru Leipzig

 Pentru RB Leipzig, este a doua tentativă de a atinge o finală europeană. În sezonul 2019/20, antrenați de Julian Nagelsmann, „taurii” se opreau în penultimul act al Ligii Campionilor, după o semifinală disputată într-o singură manșă împotriva lui PSG. Parizienii se impuneau cu 3-0 la Lisabona și spulberau visul nemților de a urca în Top 3 cele mai tinere finaliste europene.

Reușesc „taurii” să joace cu trofeul pe masă, într-o competiție continentală, la mai puțin de 13 ani de la înființarea clubului? Descoperă oferta completă pentru duelul Rangers – Leipzig și alege cele mai bune cote!

Etichete: advertorial , superbet


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Doi soți români au fost arestați pentru viol în grup în Italia. Ce au descoperit polițiștii în telefonul femeii
Doi soți români au fost arestați pentru viol în grup în Italia. Ce au descoperit polițiștii în telefonul femeii

Doi soți români au fost arestați în Catania, Italia, fiind acuzați de viol în grup și vătămare...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”
gracie1
Au mers la teatru, dar comportamentul lor a fost inacceptabil! Spectatorii au cerut să fie dați afară: ”Erau chiar lângă noi”
tote12
FCSB revine în Ghencea! ”E semnat contractul cu CSA. Sper să nu se supere MM”
FOTBAL:FCSB-CFR CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (6.08.2023)
”A semnat”. Dan Șucu și Victor Angelescu au rezolvat prima ”mutare” pentru sezonul următor
FOTBAL:ROMANIA-MUNTENEGRU, LIGA NATIUNILOR (14.06.2022)
Recomandările redacției
meci
Live Video&Score Borussia Dortmund - PSG 0-0, ACUM, Digi Sport 1. Parizienii nu au câștigat niciodată în fața ”zidului galben”

Exclusiv Mihai Rotaru l-a descris în trei cuvinte pe Costel Gâlcă și a spus cu cine a discutat înainte de a-l numi la Craiova
rotaru
Vestea primită de Horațiu Moldovan! Decizia luată de Atletico Madrid
Parma a promovat în Serie A! Echipa lui Pușcaș nu a putut să amâne sărbătoarea lui Dennis Man și Valentin Mihăilă

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media