loredana toma

Încă trei medalii de aur pentru România la Europenele de haltere

Final de carieră pentru un medaliat la JO de la Rio. Suspendare drastică pentru român

2387

"Racheta" Ronnie O'Sullivan, out de la Campionatul Mondial! Ce spune de breakul de 146 reuşit cu Ding

sincraian rio

Final de carieră pentru un medaliat la JO de la Rio. Suspendare drastică pentru român

26.04.2017, 12:11
  • Cupa Spaniei, sferturi: Espanyol-Barcelona (miercuri, 22:00, Digi Sport 1) și Leganes - Real Madrid (joi, 22:30, Digi Sport 1)
  • Cupa Angliei, turul 3: Chelsea-Norwich (miercuri, 21:45 Digi Sport 2)

Gabriel Sîncrăian, a cărui medalie de bronz la JO de la Rio a fost anulată de către TAS pentru încălcarea regulilor antidoping, a primit o suspendare-record din partea Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF). Românul a fost sancţionat pentru o perioadă de opt ani, de la data ”infracţiunii”.

IWF a anunţat că perioada de suspendare a sportivului este dictată pentru intervalul 12 august 2016 – 12 august 2024 şi a specificat că substanţa la care a fost găsit pozitiv, în timpul Jocurilor Olimpice din 2016, este testosteron.

În urma anunţului IWF ar urma ca medalia olimpică a lui Sîncrăian să fie retrasă oficial. CIO nu a luat încă această măsură. Pe site-ul oficial al forului mondial România apare, deocamdată, tot cu cinci medalii câştigate la Rio, între care se numără şi bronzul lui Sîncrăian, alături de celelalte patru: aur prin echipa feminină de spadă, argint la tenis prin Horia Tecău şi Florin Mergea, bronz la canotaj 8+1, bronz la lupte (Albert Saritov).

Sîncrăian a cucerit, în 12 august 2016, medalia de bronz la haltere, la categoria 85 de kilograme, la Jocurile Olimpice de la Rio. Românul a avut atunci un total de 390 de kilograme, la fel ca Denis Ulanov (Kazahstan). Kazahul s-a clasat pe locul 4 deoarece Sîncrăian avea o greutate corporală mai mică decât el, iar acum va obţine, cel mai probabil, medalia de bronz a categoriei.

Imediat după concurs, românul a efectuat testul antidoping, dar în 48 de ore, cum prevede regulamentul, nu a fost anunţat că ar avea probleme.

După o săptămână însă, i s-a cerut acordul pentru proba B, existând o notificare în acest sens către COSR şi forul internaţional de haltere.

Halterofilul şi-a dat acordul, iar până la începutul lunii octombrie nu a existat vreo comunicare oficială din partea CIO, WADA sau a Federaţiei Internaţionale de Haltere privind situaţia lui Gabriel Sîncrăian.

Între timp, medaliatul cu bronz la JO de la Rio nu a beneficiat de premierea conform legii, de 42 000 de euro, de alte premieri din partea autorităţilor din Bistriţa, cifrate la 100 000 de lei (sportivul este legitimat la CSM Bistriţa – n.r.), şi nici de o decoraţie din partea şefului statutului, precum ceilalţi medaliaţi olimpici "tricolori". După anunţul TAS, aceste recompense nu au mai existat pentru Sîncrăian.

La mijlocul lunii octombrie, federaţia Internaţională de Haltere (IWF) anunţa că patru halterofili, între care şi Gabriel Sîncrăian, au încălcat regulile antidoping la Jocurile Olimpice, astfel că au fost descalificaţi, iar rezultele lor au fost anulate. După câteva ore însă, forul internaţional a ”nuanţat” comunicatul, adăugând detalii privind substanţele interzise folosite de trei din sportivi, în timp ce în privinţa lui Gabriel Sîncrăian a precizat: ”Nu există o decizie definitivă în privinţa măsurilor/sancţiunilor pentru Gabriel Sîncrăian (testosteron, agent anabolic)”.

Gabriel Sîncrăian era deja suspendat provizoriu, din 30 septembrie, în urma unei adrese trimise de către IWF la Federaţia Română de Haltere.

În decembrie 2016, Sîncrăian (28 de ani) a anunţat că îşi va încheia cariera de performanţă şi va trebui să-şi găsească o altă ocupaţie, având în vedere că i-au fost ”tăiate” veniturile ca sportiv de performanţă, cifrate la 5 000-6 000 de lei lunar, după scandalul de dopaj.

În 2013, Gabriel Sâncrăian a fost depistat pozitiv cu stanozolol şi a fost suspendat doi ani, până în 23 septembrie 2015.

News.ro

VEZI AICI PROGRAMUL COMPLET AL CANALELOR DIGI SPORT

Citește și:
GAFĂ uriașă a Vioricăi Dăncilă: „Avem un interviu absolut ridicol”

GAFĂ uriașă a Vioricăi Dăncilă: „Avem un interviu absolut ridicol”

Gafă a europarlamentarului Viorica Dancilă, propusă de PSD pentru funcţia de premier.

digi24.ro
Citeşte şi

News Alert Federaţia Internaţională de Haltere a revenit cu precizări în cazul lui Sîncrăian

S ncr ian

O fotografie surprinsă la -60 de grade Celsius a devenit virală

O fotografie surprinsă la -60 de grade Celsius a devenit virală

"Dacă se dovedește, cariera lui s-a încheiat". Primele reacţii după detaliile din cazul Sîncrăian

reactii sincraian

Sîncrăian, aproape de retragere: "N-am avut niciodată câștig de cauză la proba B"

sancraian
Comentarii

Cross

ProFM
S-a aflat de ce Nicole Scherzinger s-a despărţit de Lewis Hamilton! Pilotul avea anumite fantezii

S-a aflat de ce Nicole Scherzinger s-a despărţit de Lewis Hamilton! Pilotul avea anumite fantezii

ProFM
Glamour sau kitsch? Ce a făcut o moldoveancă cu un Lamborghini de 200.000 de euro | VIDEO

Glamour sau kitsch? Ce a făcut o moldoveancă cu un Lamborghini de 200.000 de euro | VIDEO

Digi Film
Cum arata Sansa din GoT, blonda si plina de tatuaje. Transformare wow pentru vedeta

Cum arata Sansa din GoT, blonda si plina de tatuaje. Transformare wow pentru vedeta

Digi Film
A aparut prima poza oficiala cu Tom Hardy din filmul

A aparut prima poza oficiala cu Tom Hardy din filmul "Venom": FOTO cu actorul