Elnaz Rekabi / Foto: Instagram @ elnaz.rekabi

Galerie Foto O sportivă din Iran a sfidat conducerea statului. Ce a pățit la revenirea în țară

articol scris de Digi Sport
19.10.2022, 19:45
  • Liga 2: Gloria Buzău - Unirea Slobozia, marți, 19:00, DGS 1

  • Champions League: PSG - Borussia Dortmund, marți, 22:00, DGS 1

Elnaz Rekabi (33 de ani) este protagonista unui moment care a ajuns în atenția presei internațională și a organismelor antidiscriminare.

O sportivă din Iran, Elnaz Rekabi, a sfidat conducerea statului. Ce a pățit la revenirea în țară

Iranianca practică escalada și tocmai a revenit în țara sa după ce a participat la o competiție în Coreea de Sud, sub egida Federației Internaționale de specialitate.

Numai că, la finala de duminică a Campionatelor Asiatice, ea nu a purtat acel hijab, care este menit să-i acopere capul, conform obligațiilor pe care le au femeile din Iran. În schimb, ea a purtat doar un fel de bentiță și a avut părul prins.

Rekabi a plecat marți din Coreea de Sud, iar la sosirea în Iran, oficialitățile i-au confiscat telefonul și pașaportul, potrivit publicației The Guardian, care susține că ea a fost întâmpinată de pe aeroport de o mulțime de susținători.

Ulterior, a apărut și o postare care parte să îi aparțină chiar sportivei, în care ea scrie că nu a făcut-o intenționat atunci când a concurat fără hijab, însă nu se știe dacă nu cumva ea a fost pusă să dea acea postare sub presiune.

Sunt cunoscute acțiunile de agest gen ale guvernului iranian, care pune presiune inclusiv pe activiștii care se opun conducerii, atât în țară, cât și în străinătate.

Galerie Foto

Elnaz Rekabi ar urma să ajungă într-o închisoare din Iran

Un site iranian, IranWire, susține că Elnaz Rekabi va fi transferată imediat în închisoarea Evin. Această închisoare a fost scena unor scene grave săptămâna trecută, când 8 prizonieri au murit în urma unui incendiu.

Ambasada iraniană din Corea de Sud, țara în care Elnaz tocmai a concurat, susține, pe Twitter, că "totul este fals și dezinformare". Însă, în loc să posteze o poză cu ea de la această ultimă competiție, Ambasada a ales o fotografie în care ea apare cu capul acoperit, la o competiție anterioară din Moscova.

Din delegația Iranului la Seul au făcut parte 11 persoane, dintre care 8 sunt sportivi și trei sunt antrenori. Toți au spus că nu și-au dat seama că Rekabi nu purta hijab. Ei susțin că evenimentul din Coreea de Sud nu avea asemenea reguli.

Întâmplarea cu Elnaz Rekabi vine în contextul unor proteste, care au început din 16 septembrie, după moartea unei femei de 22 de ani, Mahsa Amini, în detenția poliției. Ulterior, la multe evenimente sportive au apărut bannere de susținere a revoltelor împotriva conducerii țării și a regimului politic, inclusiv la meciul Porto - Leverkusen, din grupele Champions League.

  • Open Stadiums, o mişcare a femeilor iraniene care luptă pentru stoparea discriminării lor şi a accesului pe stadioane, a cerut ca FIFA să excludă Iranul de la Cupa Mondială din Qatar, din cauza tratamentului la care sunt supuse femeile în această ţară.

Elnaz Rekabi a participat prima dată la Cupa Mondială în 2016 și și-a finanțat singură cariera până acum, pentru că în Iran nu există o federație de specialitate.

De-a lungul carierei, Elnaz Rekabi s-a luptat cu discriminările. În plus, ea a și spus, în trecut, că acel hijab pe care este obligată să-l poarte, o încurcă la competiții, îi obturează vederea și îi pune chiar și viața în pericol, iar atunci când e caniculă, devine chiar insuportabil.

Elnaz Rekabi este medaliată cu bronz la Cupa Mondială din 2021.

Etichete: iran , elnaz rekabi , escalada


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"

Un bărbat a fost transportat la spital în urma unei agresiuni grave într-o parcare din localitatea nord-irlandeză Bushmills, în primele ore ale dimineţii de duminică. Tânărul în vârstă de 20 de ani a fost găsit ţintuit de un gard, cu un cui în fiecare mână, relatează BBC.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

O actriță celebră din SUA a văzut un român și a izbucnit imediat în râs. Ce a urmat

45.000€ pe lună! A cerut cel mai mare salariu din SuperLigă ca să se transfere la FCSB

S-a terminat! Își face bagajele și pleacă, după doar 6 meciuri jucate la Tottenham

Foto Radu Drăgușin nu se mai ferește! Cum a fost surprins pe bancă, în timp ce Tottenham pierdea cu Liverpool

Real Madrid a pierdut locul 1! Liverpool, noua favorită la transferul așteptat pe Bernabeu

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Live Video&Text Universitatea Craiova - FCSB 2-0, ACUM, DGS 1. Darius Olaru a ratat un penalty!

Exclusiv Florin Prunea a văzut cum au jucat și ”i-a desființat”: ”Are vagoane în spate, așa aleargă” / ”Ăsta e respect?”

Luis Enrique, replici acide înainte de PSG - Dortmund

Pep Guardiola nu a ezitat nicio secundă, după ce a fost trecut pe lista lui Bayern

Citeşte şi

Video A îmbrățișat o femeie pe teren, dar nici nu-i trecea prin cap ce va păți! ”Sancțiune rușinoasă”

Foto ”Bijuteria” de 10.000.000€ din București prinde contur: în 2024 va fi dată în folosință

PEROZO fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă la comandă. Cine se află în spatele asasinatului

FILM NOWSuri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise și a lui Katie Holmes urmează să plece la facultate în toamnă

Transformarea extraordinară a lui Ioan Neculaie, unul dintre cei mai bogați români, după numeroasele operații estetice! citeşte ştirea pe Prosport.ro

Echipa din Cluj transferă un mijlocaș de valoare. Se vor bate la campionat la anul? citeşte ştirea pe ziare.com

Complet interzis pentru șoferii care fac asta pe drumurile din România, pare un gest nevinovat. Amenda este usturătoare citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Doja Cat a purtat un cearșaf pe post de rochie, pe străzile din NY. Fanii s-au împărțit în două tabere: Ți-a ales Kanye West ținuta?

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Doja Cat a purtat un cearșaf pe post de rochie, pe străzile din NY. Fanii s-au împărțit în două tabere: Ți-a ales Kanye West ținuta?

Digi World

O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”