Dan Serafim avea 79 de ani / Foto: Andru Nenciu

A murit Dan Serafim, "Părintele aruncătorilor" din România, fostul antrenor al Liei Manoliu. "A trăit pentru atletism"

articol scris de Andru Nenciu
14.08.2020, 20:52
  • SuperLiga: Petrolul - Botoșani, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - Universitatea Craiova, luni, 20:30, DGS 1

Dan Serafim, unul dintre cei mai apreciați antrenori din atletismul românesc, a murit vineri seara, la vârsta de 79 de ani, în urma unei insuficiențe renale. 

Profesorul de aruncări, o somitate în atletismul intern, a fost iubit de elevii săi și era genul de tehnician care avea o vorbă bună pentru fiecare. 

A făcut parte din staff-ul lotului de atletism al României la patru ediții ale Jocurilor Olimpice. 

Dan Serafim a fost antrenorul Liei Manoliu

Fost antrenor al celebrei Lia Manoliu și al Florenței Crăciunescu, bucureșteanul a devenit în tinerețe multiplu campion național la aruncarea greutății. 

A fost antrenor federal aproape 20 de ani și conducător al delegației Românei la diverse concursuri internaționale de aruncări.

Dan Serafim, "Nea Dănuț" cum era alintat de colegi și atleți, a făcut parte din conducerea FRA în vremea unor nume importante care au condus forul, precum Iolanda Balaș, Ilie Floroiu sau Sorin Matei. 

A murit Dan Serafim. Cuvintele fiului său, Cristi Serafim 

"A trăit pentru atletism și a iubit atletismul. Și în urmă cu câteva zile îmi spunea că vrea să meargă la stadion, să revină sportul în cursul lui firesc. 

Se uita la toate marile concursuri ale lumii și trăia pentru sport. A fost internat la Spitalul Panduri, apoi azi l-am dus la Spitalul Municipal. A avut o insuficiență renală. Din păcate, medicii n-au putut face nimic și au constatat decesul azi, în jurul orei 18:00. 

Aș vrea ca oamenii din sport și din atletism să și-l amintească cu zâmbetul pe buze, privind cercul de aruncări, lipit de gard sau din tribune, pe Tineretului, pe Dinamo sau în sala din Maior Coravu. 

Cred că a lăsat multe în urmă și lumea și-l va aminti mereu", a declarat, pentru Digi Sport, Cristi Serafim, fiul fostului mare antrenor. 

"Stătea la concursuri și pe cea mai mare căldură"

Printre atleții școliți și de Dan Serafim se află nume importante ale probelor de aruncări, precum Nicoleta Grasu, Costel Grasu, regretatul Gheorghe Gușet, Sergiu Ursu sau Mihai Grasu. 

"A fost un om cu un suflet mare, venea la începutul concursului sau pe cea mai mare căldură, la antrenamente, și nu pleca până la final. Așa era Nea Dănuț", spune pentru Digi Sport unul dintre elevii săi. 

"Era un vizionar. A fost ultimul bastion al probelor de aruncări din România"

"A fost ultimul bastion al probelor de aruncări din România. S-a năruit și acest punct forte al atletismului românesc. A fost un adevărat meseriaș, un om priceput.

Și dacă înainta în vârstă era un vizionar, era la curent cu tot ce se întâmplă și a avut foarte multe conexiuni în lume. Eu îi port un respect deosebit. Dumnezeu să-l odihnească", declară pentru Digi Sport Zsolt Gyongyossy, fost coleg în FRA. 

Și Costel Grasu a lucrat cu Dan Serafim. "A fost mentorul nostru, un om de nota 10. Se duc valorile. Nea Dănuț avea o vorbă bună pentru fiecare", conchide fostul aruncător de disc, locul 4 la JO 1992.

Etichete: atletism , deces , dan serafim , a murit dan serafim


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Această femeie se plânge pe TikTok că nu se poate angaja. Milioane de oameni s-au uitat la clip și i-au spus care-i motivul

Ash Putnam a povestit într-un clip postat pe TikTok că a fost supărată și frustrată după ce un lanț de magazine de îmbrăcăminte nu a angajat-o, presupunând că din cauza tatuajelor pe care le are.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Exclusiv Cum a reacționat Ilie Dumitrescu după ce a aflat cine l-a umplut de sânge pe Mihai Stoica

Exclusiv Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”

Exclusiv Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Gigi Becali: ”Vine!”. A doua mutare a verii confirmată la FCSB

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Fanii lui Tottenham au răbufnit după eșecul cu Arsenal! Îl cer pe Drăgușin în primul 11: ”E cel mai bun”

S-a autopropus la Barcelona și i-a anunțat pe catalani cât trebuie să plătească pentru transferul său: ”De atât e nevoie”

Dan Petrescu vine, jucătorii pleacă! E OUT fotbalistul care nu a mai evoluat de 17 luni pentru CFR

Alertă cu Luca Mihai, jucătorul băgat în spital de Homawoo. ”Este foarte, foarte grav, traversează niște momente...”

Citeşte şi

"Sfidează logica şi bunul simţ!" Spaniolii, revoltaţi când au văzut imaginile din Anglia, în timpul pandemiei de COVID-19

Copilul glonţ! La 9 ani îşi spulberă adversari de până la 18 ani. "Nu vreau să fiu o celebritate"

PEROZAmal Clooney, într-o rochie mini de peste 20.000 de dolari. Avocata și-a arătat picioarele perfecte la o cină în New York

FILM NOWSofia Vergara, selfie-uri doar în body-uri mulate, în oglinda din baie. "Cineva să-mi ridice fața de pe podea", i-a scris Nicole Scherzinger

Horațiu Moldovan dă din lac în puț! Atletico îl vinde pe Oblak, dar Simeone a luat decizia transferului unui alt gigant citeşte ştirea pe Prosport.ro

Neluțu Varga face anunțul mult așteptat: ”Petrescu se va ocupa de mâine ” citeşte ştirea pe ziare.com

Tunelurile și catacombele secrete de sub România: Există peste 500 de astfel de structuri, iar Ceaușescu voia să circule cu mașina pe sub București citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Christina Aguilera, mai slabă ca oricând. Artista a făcut spectacol în Las Vegas într-un body nude și cizme lungi

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Christina Aguilera, mai slabă ca oricând. Artista a făcut spectacol în Las Vegas într-un body nude și cizme lungi

Digi World

O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

Digi Animal World

Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”