Colaj rasism și xenofobie în fotbal / Foto: Getty Images

Când rasismul și xenofobia "înving" fotbalul. În Liga 1, Sepsi - U Craiova 1948 a fost întrerupt. Alte cazuri cunoscute

articol scris de Digi Sport
29.01.2023, 17:27
  • SuperLiga: Hermannstadt - Poli Iași, luni, 15:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - FCSB, luni, 21:00, DGS 1

Meciul Sepsi - U Craiova 1948, din etapa a 23-a a Ligii 1, a avut parte de un moment incredibil. În minutul 26, din cauza scandărilor xenofobe, arbitrul Andrei Chivulete a întrerupt jocul și a trimis fotbaliștii la vestiare.

Cazuri cunoscute de rasism și xenofobie pe terenurile de fotbal

Spectatorii veniți de la Craiova nu s-au liniștit nici după revenirea jucătorilor de la vestiare, iar partida a fost suspendată definitiv. Portarul Niczuly susține că arbitrul i-a comunicat că partida va consemna un 3-0 pentru Sepsi "la masa verde".

Rasismul și xenofobia sunt probleme care au apărut de mult timp în lumea fotbalului, iar în ultimii ani s-au implementat măsuri mai drastice pentru echipa ai cărei suporteri sunt vinovați.

Există cazuri foarte cunoscute, chiar la cel mai înalt nivel, în marile ligi europene. În 2013, un meci din Serie A, dintre Milan și Roma, a fost suspendat în repriza a doua, din cauza scandărilor rasiste ale fanilor la adresa lui Mario Balotelli, care juca la Milan la acea vreme.

Cel mai recent caz de rasism din Serie A a fost în ianuarie 2023, când Samuel Umtiti, de la Lecce, a izbucnit în lacrimi la meciul cu Lazio.

Și în Spania au fost probleme. Partida dintre Sporting Gijon și Athletic Bilbao, din august 2016, a fost întreruptă după ce fanii gazdelor l-au luat la țintă pe Inaki Williams, de la basci. Cei de la Giron aveau și antecedente. În 2008, echipa a fost amendată cu 3.000 de euro pentru scandările rasiste la un meci cu Getafe, unde "clientul" fanilor a fost Joffre Guerron, conform Worldsoccer.

În Germania, în decembrie 2021, meciul Duisburg - Osnabruck a fost întrerupt și el în minutul 33, din cauza scandărilor rasiste ale fanilor. Potrivit DW, jucătorul oaspeților, Aaron Opoku, s-a plâns arbitrului Nicolas Winter, iar acesta a pus capăt meciului. În plus, suporterii lui Duisburg au scandat și "Afară cu naziștii!".

Au fost probleme și în Franța, în aprilie 2019, la meciul Dijon - Amiens. Prince Gouano, de la oaspeți, a fost abuzat rasial. Partida a fost atunci întreruptă în minutul 78 și apoi reluată, iar scorul final a fost 0-0. Măsura cea mai dură a fost însă luată cu privire la suporterul cel mai vocal, care a fost arestat.

Sebastian Colțescu, acuzat de rasism de cei de la Basaksehir, la meciul cu PSG

Pe finalul anului 2022, chiar și Vinicius, de la Real Madrid, a fost victima rasismului în partida cu Valladolid. Iar la meciul Brazilia - Tunisia, din septembrie 2022, alt brazilian, Richarlison a fost atacat cu o banană.

Și la meciurile dintre echipe naționale au avut loc incidente de acest fel. De exemplu, la partida Anglia - Bulgaria, din preliminariile pentru Euro 2020, au existat două întreruperi, pentru că fanii bulgari au avut saluturi naziste și scandări rasiale la adresa lui Marcus Rashford și Tyrone Mings.

Chiar și arbitrul român Sebastian Colțescu a fost protagonist într-un scandal-monstru în 2020, la meciul dintre PSG și Basaksehir, din grupap H a Champions League. Partida a fost suspendată în minutul 14, în urma protestelor jucătorilor turci la adresa arbitrului de rezervă, Sebastian Colțescu.

La indicația lui, centralul Ovidiu Hațegan i-a dat cartonaș roșu unui membru al staff-ului celor de la Istanbul Başakşehir, Pierre Webo, un fost atacant camerunez care și-a încheiat cariera în Turcia.

Acesta a susținut că a fost insultat de Colțescu, care i-ar fi indicat lui Hațegan că este vorba despre "cel negru", cu referire la Webo. Meciul a fost reluat a doua zi, din minutul 14, cu altă brigadă de arbitri.

Galerie Foto

Etichete: rasism , sebastian coltescu , xenofobie , sepsi - u craiova 1948


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O regină a frumuseții din Ecuador a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață

O fostă concurentă la Miss Ecuador, Landy Parraga Goyburo a fost împușcată mortal în restaurantul unde lua masa, după o postare în care anunța unde era. Numele ei fusese legat de un traficant de droguri care fusese ucis în închisoare.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

O actriță celebră din SUA a văzut un român și a izbucnit imediat în râs. Ce a urmat

A văzut cum a apărut în public la Miami și a întrebat-o direct: ”Ești bolnavă?”. Răspunsul dat imediat de model

OUT de la FCSB, după șapte ani! ”Roș-albaștrii” îi caută deja înlocuitor

Foto Dan Petrescu a reînceput treaba la CFR Cluj, soția, Adriana, a plecat la mii de kilometri. Cine a însoțit-o

Exclusiv ”Dacă-l luați pe Prunea, v-am distrus!”. Răsturnare de situație! ”Petrescu m-a vrut și înaintea lui Balaj”

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Răsturnare de situație la CFR Cluj! Ioan Varga a făcut anunțul: "Rămâne la noi!"

Dan Petrescu nu s-a abținut și a făcut gluma serii, după ce a revenit cu succes la CFR

45.000€ pe lună! A cerut cel mai mare salariu din SuperLigă ca să se transfere la FCSB

I-a transmis mesajul lui Edi Iordănescu, imediat după CFR - Rapid: ”Aștept să mă cheme!”

Citeşte şi

Video Colțescu nu l-a chemat pe Radu Petrescu la VAR pentru faultul la Carnat. Ce l-a salvat pe arbitru

A fost delegat: cine arbitrează CFR Cluj - FCSB. La finalul anului trecut l-a enervat pe Gigi Becali

PEROZCum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat

FILM NOWAnne Hathaway, superbă în roșu, într-o rochie fără bretele, cu crăpătură lungă pe picior. E trecută de 40 de ani, dar e neschimbată de două decenii

Fotbalistul dorit de Gică Hagi într-un transfer cu schimb de jucători între el și Gigi Becali a luat decizia! citeşte ştirea pe Prosport.ro

Milionarul Arpad Paszkany, cadou de Paște de peste 100.000 de euro pentru noua iubită: ”A venit iepurașul” FOTO citeşte ştirea pe ziare.com

Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei de vârsta mea sunt toți morți!”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei de vârsta mea sunt toți morți!”

Digi World

O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”