Sebastian Colţescu / Foto: Captură Digi Sport

Reacţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării după scandalul internaţional declanşat de arbitrii români

articol scris de Digi Sport
09.12.2020, 12:24
  • EHF European League: Skjern - Dinamo, marți, 19:45, DGS 2

  • Champions League: Bayern Munchen - Real Madrid, marți, 22:00, DGS 1

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat pentru Agerpres, că Sebastian Colţescu a greşit când s-a referit la Pierre Webo folosind apelativul negru.

Csaba Asztalos spune însă că nu trebuie ''pusă batista pe ţambal, dar nici nu trebuie răstignit''.

Scandalul cu tentă rasistă declanşat la meciul PSG-Başakşehir a fost tratat pe larg de presa internaţională. Meciul va fi reluat astăzi, de la 19:55, din minutul 14, cu o altă brigadă de arbitri. Jocul va putea fi urmărit pe Digi Sport 3 şi pe digisport.ro. 

E posibil însă ca persoana care a spus "negrul ăla. Nu se poate aşa ceva" să nu fie Sebastian Colţescu, ci Octavian Şovre.

Reacţia preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în cazul Sebastian Colţescu

"Colţescu a greşit, dar nu trebuie pusă batista pe ţambal, nici nu trebuie răstignit. Trebuie să învăţăm din acest incident. Sunt astfel de probleme şi trebuie luate în serios. Nu consider că a fost o greşeală voită, nu cred că a fost cu intenţie, efectiv cred că nu cunoaşte acest aspect.

Deci nu cunoaşte aceste aspecte. Şi a mai făcut o greşeală, din câte ştiu eu limba oficială a unei partide pentru arbitrii este engleza şi trebuia să rămână în engleză. De ce? Pentru că nu a vorbit doar cu arbitrul de centru, e în prezenţa tuturor, e public. Avem nevoie de mai multă cunoaştere, arbitrii cu siguranţă ar trebui pregătiţi în acest sens", a declarat Csaba Asztalos.

Csaba Asztalos consideră că e vorba despre un incident rasist

"Din punctul meu de vedere este un incident rasist. Apelativul folosit de arbitru este unul rasist, nu putem să acceptăm acel argument că în limba română nu ar avea conotaţie rasiste. De ce? Pentru că, chiar dacă societatea din România nu a avut experienţă istorică directă cu sclavia, cu discriminare rasială şi pentru mulţi cetăţeni români nu este evident conţinutul clar rasist al apelativului negru, asta nu înseamnă că nu este rasist.

Noi am avut o experienţă rasistă în ceea ce priveşte discriminarea romilor în perioada de robie şi aceste explicaţii nu stau în picioare pentru arbitru. Pentru cel vizat, care face parte din acea categorie de persoane, are o altă experienţă apelativul negru. A fost şi este cea mai puternică formă de etichetare şi stigmatizarea rasială. Şi acele persoane au o memorie a sclaviei şi a discriminării", a mai spus Csaba Asztalos.

Preşedintele CNCD nu înţelege cum un arbitru poate face o astfel de greşeală la un nivel atât de înalt: "Ceea ce este de neînţeles este cum un arbitru la un asemenea nivel nu cunoaşte acest aspecte în condiţiile în care FIFA, UEFA şi FRF de ani de zile ţin o campanie puternică împotriva rasismului.

Preşedintele CNCD: "Eu cred în buna credinţă a arbitrului. Dar asta nu-l scuză"

Mai ales atunci când avem o campanie de susţinere a luptei împotriva rasismului a jucătorilor. Vedeţi că îngenunchează înaintea meciurilor şi aşa mai departe. Deci nu are relevanţă dacă arbitrul a vrut sau nu să discrimineze. Eu cred în bună credinţă arbitrului. Eu cred că a fost o formă de necunoaştere, dar asta nu îl scuză".

Preşedintelui CNCD a afirmat că în fotbalul românesc există multe cazuri de rasism, pe care a ţinut să le amintească.

"Un alt aspect faţă de care vreau să îl exprimă îngrijorarea este că foarte mulţi formatori de opinie în reacţiile lor neagă existenţa rasismului în fotbalul românesc şi spun că noi nu avem o astfel de problemă.

Ba le recomand să citească interviul dat de Eric de Oliveira acum o lună în care vorbeşte clar despre rasism, să vadă că la Iaşi într-o partidă din Liga I s-au imitat sunete de animale, cazul Wellington de la Concordia, Nicuşor Bancu de la Universitatea Craiova din acest an, scandările rasiste împotriva romilor în cazul Rapid şi elementele care au fost faţă de maghiari. Faceţi o statistică şi vedeţi câte sancţiuni a luat FRF în ultimii ani pentru discriminare sau de câte ori a jucat fără spectatori echipa naţională", a mai spus Csaba Asztalos.

Meciul Paris Saint-Germain - Istanbul Başakşehir, din cadrul Ligii Campionilor, din capitala Franţei a fost întrerupt în urma unui incident considerat rasist în care a fost implicat arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu şi se va relua miercuri seara, de la ora 19:55, în direct pe Digi Sport 3 şi pe siteul digisport.ro.

Staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi de cei ai echipei PSG au luat decizia de a părăsi terenul după eliminarea antrenorului secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, acuzând afirmaţii rasiste din partea arbitrului de rezervă.

Video cu discuţia dinaintea suspendării meciului PSG-Başakşehir

Colţescu i-a cerut în min. 14 arbitrului de centru Ovidiu Haţegan să intervină pentru a-l calma pe Webo, care a fost prea vehement la o decizie a arbitrului de centru, potrivit AFP. Colţescu l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce cu termenul de ''tipul negru'', iar Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă) a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu, reproşându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo, întrebându-l dacă ar fi făcut la fel şi dacă era cazul unei persoane albe, relatează AFP.

Şi jucători de la PSG, printre care Neymar, Mbabbe şi Marquinhos, au venit pentru a cere explicaţii la marginea terenului. După mai multe minute de discuţii cele două echipe au părăsit terenul.

Uniunea Europeană de Fotbal a confirmat, marţi seara, că meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir va fi reluat miercuri, cu alţi arbitri.

Forul continental a anunţat că o anchetă amănunţită va fi demarată imediată în legătură cu incidentul.

Ministrul Sportului din Franţa, Roxana Mărăcineanu a catalogat exprimarea arbitrului român drept rasistă.

"În această seară sportivii au luat o decizie istorică, în faţa unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a rasismului obişnuit. Aşteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolul puternic al gestului şi solidarităţii lor", a scris ministrul Roxana Mărăcineanu, născută în România, pe contul său de Twitter.

Etichete: arbitri , octavian sovre , sebastian coltescu , csaba asztalos , psg-basaksehir


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Țara care își mută capitala pentru că actuala se scufundă în mare. Pentru asta, se construiește un oraș de la zero

Indonezia se pregătește să își mute capitala din Jakarta în Nusantara, aflat încă în construcție. Noul oraș va costa 35 de miliarde de dolari și nu va fi finalizat până în 2045. Decizia a fost luată din cauza crizei climatice, deoarece Jakarta se scufundă ușor-ușor în mare, scrie Business Insider.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Video Cea mai în formă jucătoare din lume, un car de nervi în meciul cu Jaqueline Cristian: ”Vino aici! Mai mult respect”

Exclusiv Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit

Video&Foto Cum s-a comportat Dan Șucu la finalul meciului dintre Rapid și Universitatea Craiova

Barcelona nu mai stă la discuții: îi reziliază contractul fotbalistului pe care a plătit 36.000.000€. Anunțul spaniolilor

”Tatăl meu `a explodat`!” Fiica unui antrenor a spus totul: ”Eram minoră și e o infracțiune”. Cu ce se ocupă tânăra

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Suprinzător! Anunțul lui Gigi Becali despre jucătorul de la FCSB căruia ”îi plătește salariul degeaba de 3 ani”

Video S-a terminat! Cea mai în formă jucătoare din lume a fost învinsă, după o serie de vis

Tragedie! Un campion a anunțat că fiul său în vârstă de 15 luni a murit: ”Prietenul meu e fără viață. Vă rog, ajutați-mă”

După ce FCSB a câștigat titlul, Giani Kiriță a făcut un anunț neașteptat

Citeşte şi

Video Colțescu nu l-a chemat pe Radu Petrescu la VAR pentru faultul la Carnat. Ce l-a salvat pe arbitru

A fost delegat: cine arbitrează CFR Cluj - FCSB. La finalul anului trecut l-a enervat pe Gigi Becali

PEROZAre 77 de ani, dar nu se sfiește să-și arate silueta în rochii mulate: „Sunt criticată zilnic pentru felul în care mă îmbrac”

FILM NOWFiicele lui Nicole Kidman, apariție rară pe covorul roșu alături de mama lor. Puștoaicele au atras toate privirile

Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin citeşte ştirea pe Prosport.ro

Cum vrea Sorana Cîrstea s-o egaleze pe Simona Halep: ”Ea a câștigat deja, m-ar putea lăsa să câștig eu” citeşte ştirea pe ziare.com

O nouă monedă în România, bani noi de la BNR. Ce valoare are, cu ce ocazie s-a lansat citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă

Digi World

O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

Digi Animal World

Cea mai grasă pisică a trecut printr-o transformare uluitoare. A slăbit peste șase kilograme, iar acum se bucură de o viață normală