Remember CM 1970 Mexic. Unul dintre cele mai spectaculoase turnee din istoria fotbalului

05.06.2018, 10:49
  • Liga 2: CS Mioveni - Csikszereda, joi, 17:00, DGS 1

  • Premier League: Chelsea - Tottenham, joi, 21:30, DGS 1

A IX-a ediţie a Cupei Mondiale s-a desfăşurat în Mexic, între 31 mai şi 21 iunie 1970, potrivit site-ului FIFA, www.fifa.com. CM din Mexic '70 este considerat unul dintre cele mai spectaculoase turnee din istoria fotbalului. A fost o întrecere dominată de fair-play, dovadă stând faptul că niciun jucător nu a fost eliminat de pe teren.

Pentru prima dată în istorie, Cupa Mondială a fost televizată în culori. Şi tot în premieră, au existat cartonaşe galbene şi roşii, precum şi două schimbări permise la fiecare echipă în timpul jocului. Pentru a patra oară în istorie, a participat şi selecţionata României, dar nu a depăşit faza grupelor.

La ediţia din Mexic, Brazilia a câştigat turneul, învingând în finală Italia. RFG s-a mulţumit cu medalia de bronz, iar locul al patrulea a fost ocupat de Uruguay.

Au participat 16 echipe provenite din patru confederaţii: zece din Europa (Anglia, Belgia, Bulgaria, Cehoslovacia, Israel, Italia, RF Germania, România, Suedia şi Uniunea Sovietică), trei din America de Sud (Brazilia, Peru şi Uruguay), două din America de Nord şi Centrală (El Salvador şi Mexic) şi una din Africa (Maroc).

Echipele au fost împărţite în patru grupe. URSS, Mexic, Belgia şi El Salvador au făcut parte din grupa 1. A doua grupă era formată din Italia, Uruguay, Suedia şi Israel. În grupa a treia, alături de România au participat Brazilia, Anglia şi Cehoslovacia. Grupa a patra era compusă din RFG, Peru, Bulgaria şi Maroc.

Cele 32 de partide ale campionatului, conform www.fifa.com, s-au ţinut pe cinci stadioane amplasate în tot atâtea oraşe: Azteca din Ciudad de Mexico, arena Cuauhtemoc din Puebla, stadionul Luis Dosal din Toluca, Jalisco din Guadalajara şi Guanajuato din Leon.

În finala mică, s-au întâlnit două foste campioane mondiale: RFG a învins Uruguayul cu 1-0 în faţa a 104.000 de spectatori.

Finala: Brazilia - Italia 4-1

Ultimul act al competiţiei s-a desfăşurat la 21 iunie 1970, între Brazilia şi Italia, pe stadionul Azteca din Ciudad de Mexico, cu aproape 108.000 de spectatori în tribune. Pelé a deschis scorul în minutul 18, fiind egalat de Roberto Boninsegna. În a doua repriză, brazilienii au luat avânt puternic, marcând încă trei goluri: Gerson (min. 66), Jairzinho (min. 71) şi Carlos Alberto, căpitanul echipei (min. 86), scorul final fiind 4-1. Pelé s-a încununat rege incontestabil al fotbalului odată cu câştigarea finalei, cucerind pentru a treia oară trofeul suprem. La acea ediţie, Brazilia a intrat pentru totdeauna în posesia Cupei Jules Rimet.

România a participat la turneul final, după o absenţă de 32 de ani. Românii au reuşit să se califice la marea întrecere din Mexic după ce au terminat grupa 1 preliminară a Europei pe primul loc, în faţa Greciei, Elveţiei şi Portugaliei. La turneul final, tricolorii au făcut parte din aşa-zisă "groapă cu lei" de la Guadalajara, alături de Brazilia, Anglia şi Cehoslovacia.

Din lotul selecţionatei române au făcut parte 22 de jucători: portari - Necula Răducanu, Stere Adamache şi Gheorghe Gornea, fundaşi - Ludovic Sătmăreanu, Nicolae Lupescu, Mihai Mocanu, Cornel Dinu, Dan Coe, Mihai Ivăncescu, Augustin Deleanu şi Niculae Pescaru, mijlocaşi - Emerich Dembrovschi, Nicolae Dobrin, Radu Nunweiller, Vasile Gherghely, Ion Dumitru şi Alexandru Neagu şi atacanţii Florea Dumitrache, Mircea Lucescu, Gheorghe Tătaru, Marin Tufan şi Flavius Domide. Echipa era antrenată de Angelo Niculescu, cel care o preluase din 1968.

Selecţionata României a obţinut o victorie, 2-1 cu Cehoslovacia, şi a pierdut la limită, 0-1 în faţa Angliei, campioana mondială en titre, şi 2-3 în meciul cu Brazilia. Toate cele trei partide susţinute de România au avut loc pe stadionul Jalisco din Guadalajara şi s-au bucurat de o audienţă crescută: peste 50.000 de spectatori prezenţi în tribune la fiecare meci.

La Cupa Mondială din Mexic, s-au marcat 95 de goluri în cele 32 de partide disputate pe parcursul turneului, menţionează www.fifa.com. Media a fost de 2,8 reuşite pe meci. Golgheterul competiţiei a fost vest-germanul Gerd Muller, cu zece reuşite. El a fost urmat de brazilianul Jairzinho (şapte goluri) şi de peruanul Teofilo Cubillas (cinci goluri). În statistica echipelor, Brazilia s-a distanţat cu 19 goluri marcate la CM 1970, după care au venit RFG (17 goluri) şi Italia (10 reuşite). La meciurile turneului final au asistat în totalitate 1.603.975 de spectatori, media lor fiind de 50.000 de persoane la fiecare partidă.

Agerpres

Etichete: world cup mexic 70 , mexic 70 , romania mexic 70 , remember mexic 70 , campionatul mondial mexic 1970


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat venit din Cehia la o terasă în România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici

Turiștii care au ajuns în vestul țării, la Băile Felix, s-au bucurat de o baie în piscină, dar și de petrecerea cu spumă. Nu a lipsit nici mâncarea tradițională, gazdele au pregătit un adevărat festin pentru turiștii veniți din toate colțurile țării și chiar de peste hotare.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

La o lună și jumătate de la moartea fostului ei iubit, Aryna Sabalenka ar avea o nouă relație. Milionarul ar fi căsătorit

Vestea primită de Horațiu Moldovan! Decizia luată de Atletico Madrid

Reacția lui Gianluigi Buffon, după ce Man și Mihăilă au promovat cu Parma în Serie A

Daniel Niculae, prima reacție după comunicatul lui Dan Șucu. Ce mesaj a postat

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Marius Lăcătuș nu are niciun dubiu, după ce FCSB și-a adjudecat titlul: ”Nu putem omite”

Victor Pițurcă, verdict crunt despre noua vedetă a Universității Craiova: ”Nu se ocupă doar de fotbal”

Lovitura primită de PSG și naționala Franței: Lucas Hernandez, OUT pentru restul sezonului și EURO 2024

Fotbalistul transferat cu 600.000€ de Gigi Becali la FCSB a făcut anunțul despre viitorul său: ”Asta îmi doresc”

Citeşte şi

Punct final al Cupei Mondiale 2018. Franța e noua campioană. Toate rezultatele și statisticile

"Oameni buni, ce face?" / "Jenant". Ce spun croaţii despre comportamentul preşedintei Kolinda Grabar-Kitarovic

PEROZ"Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner, despre partea întunecată a traiului cu milionarul

FILM NOWPierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”

Cât costă atacantul sud-african pe care îl vrea Gigi Becali la FCSB! A dat două goluri și a fost desemnat omul meciului citeşte ştirea pe Prosport.ro

Ronnie O'Sullivan, eliminat! Surprize mari la Campionatul Mondial de snooker, n-a mai rămas niciun jucător din Top 10 citeşte ştirea pe ziare.com

Fotbalistului considerat mai talentat decât Hagi și care nu s-a înțeles niciodată cu Dobrin. 32 de ani de la tragica moarte a lui Bogdan Bănuță citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Digi World

Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci

Digi Animal World

Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”