Un spaniol dă în judecată FIFA și cere despăgubiri de 15 milioane de euro: "VAR-ul este al meu!"

30.06.2018, 14:41
  • SuperLiga: FCU Craiova - ”U” Cluj, sâmbătă, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: FCSB - Farul, sâmbătă, 20:30, DGS 1

CM 2018 | Un spaniol e decis să pornească un "război" împotriva FIFA pentru a obţine despăgubiri uriaşe de la forul internaţional, pentru folosirea sistemului VAR. Madrilenul Francisco López spune că el este inventatorul sistemului de video arbitraj, pe care l-ar fi patentat în urmă cu 19 ani, când a prezentat o lucrare Ministerului Culturii şi Educaţiei din Spania, cu titlul "Fotbalul în secolul 21 (Tehnologia viitorului pentru echipele de arbitri)"

Acesta spune că a avertizat FIFA încă de anul trecut să nu folosească sistemul VAR, iar acum cere compensaţii de 15 milioane de euro, considerând că i-au fost încălcate drepturile de proprietate intelectuală asupra invenţiei sale.

"Voi cere 15 milioane de euro, câte cinci milioane pentru următorii 3 ani, am toate actele pregătite", spune el.

"Atunci (n.r. în 1999) mi l-am imaginat exact cum este acum, iar sistemul folosit este exact acelaşi. Cu ani în urmă era o invenţie pentru binele fotbalului, nu îmi doream nimic, nici măcar un euro, dar acum văd egoismul FIFA şi modul în care au acţionat. Aveau aprobarea mea, dacă mi-ar fi cerut-o.

Nu au răspuns şi nici nu mă aştept să o facă până când nu vor fi chemaţi în faţa justiţiei. Puteau să o rezolve cu o întâlnire şi cu o mulţumire, dar egoul lor e prea mare. Banii câştigaţi vor fi donaţi în scopuri caritabile", mai spune Francisco Lopez.

Sistemul VAR a fost folosit pentru prima dată la Campionatul Mondial al Cluburilor din 2016, iar apoi la Cupa Confederaţiilor din 2017. Din sezonul 2017-2018, mai multe competiţii importante ale Europei, precum Bundesliga, Italia, FA Cup sau prima ligă din Rusia au adoptat această tehnologie.

Sistemul VAR se folosește în prezent la Campionatul Mondial din Rusia, competiție care a ajuns în faza optimilor de finală.

Cum funcționeaza VAR-ul

Analiza tuturor fazelor litigioase se va face într-un sediu special, care va fi situat în Moscova. Vor fi 35 de camere de luat vederi pe fiecare stadion care va găzdui partide de la Campionatul Mondial de Fotbal. 33 vor fi destinate transmisiei tv, din acestea opt vor fi dotate cu tehnologia "super slow motion", şase cu "ultra slow motion" şi două dedicate pentru ofsaid.

Câte persoane lucrează în studioul de analiză

Fiecare echipă de analiză de la Moscova este alcătuită astfel: un arbitru asistent video și trei adjuncți. Obligatoriu, toți au ecuson FIFA de înaltă categorie. Aceștia sunt ajutați de patru tehnicieni video, care stăpânesc foarte bine aparatura și contribuie la selecția celor mai bune imagini.

Decizia finală îi aparține însă centralului de pe teren.

Ce tip de faze sunt supuse VAR-ului

Patru faze intră sub atenta supraveghere a VAR-ului: goluri şi acţiuni care duc la gol, penalty-uri şi acţiuni care duc la penalty, cartonaşele roşii acordate direct şi identificarea unui jucător care urmează a fi sancţionat.

Care este procedura

- arbitrul de centru cere ajutorul VAR la o fază sau VAR recomandă unui arbitru de centru să vadă o fază.

- înregistrarea video este urmărită de arbitrul asistent video, care îi comunică arbitrului de centru ce arată imaginile.

- arbitrul de centru poate accepta informaţia primită şi lua o decizie sau poate cere să revadă el însuşi faza în litigiu pe un monitor plasat pe marginea terenului.

Pentru ca toată lumea să fie informată, arbitrul de centru descrie un dreptungi în aer cu mâinile, arătând astfel că întrerupe jocul şi va recurge la asistenţa video.
Imagini lămuritoare sunt transmise atât la TV, cât şi pe ecranele gigant de pe arene.

CITEȘTE ȘI

Sistemul VAR, folosit de 335 de ori la CM. Câte decizii au fost schimbate cu ajutorul arbitrajului video

Etichete: fifa , proces , cm 2018 , francisco lopez , arbitraj video , var


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a precizat într-un comunicat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece

Dennis Man, OUT din lotul Parmei. Ce se întâmplă cu internaționalul român în Italia

Foto Dinamo ar urma să-și schimbe sigla din sezonul viitor! Cum arată noua emblemă

A renunțat la sportul profesionist și a devenit ”cea mai frumoasă actriță de la Hollywood”

Video Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

S-a aflat de ce Parma l-a exclus din lot pe Dennis Man! Anunțul făcut în Italia

Jucătorul ”cu mai multe goluri decât minute jucate” l-a convins pe Carlo Ancelotti: rămâne la Real Madrid

Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate

Video Exclusiv Ilie Dumitrescu, mesaj în miez de noapte pentru David Miculescu. ”Îi recomand asta. Dacă se uită la emisiune”

Citeşte şi

NU pentru VAR! Un campionat din Europa refuză sistemul

Foto Imaginile care schimbă totul! Tehnologia spaniolilor arată că golul lui Yamal din El Clasico trebuia validat

PEROZPlină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic

FILM NOWLogodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”

Detalii despre ultimul acționar de la Farul Constanța: ”S-ar bate financiar de la egal la egal cu Gigi Becali!” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Adversară de speriat pentru Jaqueline Cristian la Madrid: "Danimal" spulberă tot în ultima vreme citeşte ştirea pe ziare.com

Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit

Digi World

Te pregătești de vacanță în Italia? Principalele zone turistice în care au fost luate măsuri împotriva supraaglomerării. Ce taxe se percep

Digi Animal World

Un cuplu și-a găsit pisica după 5 ani de la dispariție. Felina a călătorit peste 1.930 de kilometri: „Este un miracol”