Gabi Balint, în studioul Digi Sport / Foto: Digi Sport

Exclusiv Detaliul neştiut până acum. O monedă găsită în tren a arătat scorul corect al meciului Steaua - Anderlecht din 1986

19.04.2020, 22:19
  • SuperLiga: U Cluj - Dinamo, sâmbătă, 20:00, DGS 1

  • SuperLiga: Botoșani - Voluntari, sâmbătă, 14:30, DGS 1

În urmă cu câteva zile, pe 16 aprilie, s-au împlinit 34 de ani de la acel Steaua - Anderlecht 3-0. Puţină lume ştie însă un detaliu interesant.

Gabi Balint, care a strălucit în acea echipă celebră Steaua 1986, a dezvăluit ce l-a făcut pe tatăl său să spună care va fi scorul corect cu o zi înainte de partida din semifinalele Cupei Campionilor Europeni.

"Ai mei au venit cu trenul la Bucureşti. A găsit tata o monedă pe jos, în tren, i-a arătat-o mamei şi i-a zis că ăsta o să fie scorul de mâine. Şi atât a fost, 3-0", a explicat Gabi Balint a Digi Sport.

Gabi Balint a marcat al doilea gol al meciului, în minutul 23.

Steaua - Anderlecht 3-0, considerat cel mai bun meci făcut vreodată de o echipă românească în cupele europene

Acel meci de pomină s-a jucat pe 16 aprilie 1986, în returul semifinalelor Cupei Campionilor Europeni. În tur, pe 2 aprilie 1986, belgienii au dominat total şi au câștigat cu 1-0 prin golul legendarului Enzo Scifo, în minutul 76.

Returul, jucat în Ghencea, a fost total diferit şi surprinzător, pentru că nimeni nu se aştepta la o asemenea prestaţie din partea Stelei, mai ales că Anderlecht era, la acea vreme, cea mai bogată echipă din Europa şi îl avea antrenor pe celebrul Arie Haan.

De altfel, multă lume spune că steliştii pregătiţi de Emerich Ienei au făcut atunci cel mai bun meci din toată existența lor şi cel mai bun meci al vreunei echipe româneşti în cupele europene.

Victor Pițurcă: ”Nu prea ne stătea nimeni în cale”

La 34 de ani distanţă, Victor Piţurcă a rememorat, emoţionat, acele momente, în direct la Digi Sport. El a marcat primul şi ultimul gol al meciului.

"Când am căzut cu Anderlecht, eram cu Boloni în cameră şi vorbeam că 'acum cred că e capăt de drum'. Era incredibilă echipa de atunci a belgienilor, avea vreo 6 internaţionali, mai mulţi campioni mondiali.

După turul pierdut cu 1-0, la fel vorbeam şi şansele nu erau foarte mari. Totuşi, să baţi cu 2-0 pe Anderlecht nu era uşor. Dar am gândit că nu avem nimic de pierdut. Am făcut cred că cel mai bun meci pe care l-a putut face o echipă românească. Şi nu numai românească.

Am câştigat 3-0, dar puteam să şi luăm gol când a scos Duckadam un şut incredibil. Dar am şi ratat şi eu singur cu portarul şi Lăcă şi Tudorel Stoica, când i-am călcat-o acolo eu. Şi Belo parcă a şutat de la distanţă. Am făcut un meci senzaţional, nu putea să ne stea nimeni în faţă atunci”, a spus Pițurcă, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Fotbal Club”, de la Digi Sport 1.

După ultimul gol al meciului, marcat de Piţurcă, a rămas în memorie imaginea în care eroul Stelei de la acea vreme și-a sărbătorit reușita strângând în brațe, prin plasa porții, un copil de mingi.

La final, un alt moment memorabil a fost când pe tabela de marcaj a apărut mesajul: ”Notre respect Anderlecht”. Povestea acelui mesaj a făcut înconjurul Europei, iar ideea a fost al regretatului Cristian Țopescu.

  • Echipa de start a Stelei în returul cu Anderlecht 1986: Helmuth Duckadam, Ştefan Iovan , Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu, Tudorel Stoica, Ladislau Bölöni , Lucian Bălan, Victor Piţurcă, Marius Lăcătuş, Gavril Balint.
  • Echipe de start a lui Anderlecht în returul cu Steaua, din 1986: Dirk Vekeman, Luka Peruzović, Morten Olsen, Henrik Andersen, Georges Grün, Frank Vercauteren, René Vandereycken , Enzo Scifo, Lozano, Per Frimann, Erwin Vandenbergh.

Drumul Stelei spre trofeul Cupei Campionilor Europeni, câștigat la 7 mai 1986

  • Turul I Vejle BK – Steaua 1-1 si 1-4
  • Turul II Honved Budapesta – Steaua 1-0 si 1-4
  • Sferturi de finala Steaua – Kuusisi Lahti 0-0 si 1-0
  • Semifinala Anderlecht – Steaua 1-0 si 0-3
  • Finala FC Barcelona – Steaua 0-0, 0-2 dupa penalty-uri

Cum arăta echipa Stelei din meciul cu Barcelona, în finala Cupei Campionilor 1986

La acea vreme, Steaua avea o echipă incredibil de bine închegată. Relaţiile între compartimente erau excelente, iar mingea circula extrem de rapid, aşa cum o arată imaginile de arhivă.

În 1986, la finala Cupei Campionilor Europeni, împotriva Barcelonei, Emeric Ienei a folosit următoarea echipei.

Steaua (antrenor Emeric Ienei): Helmuth Duckadam - Ştefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu - Lucian Bălan (Anghel Iordănescu - '75), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu - Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă (Marin Radu II - '107).

Etichete: steaua , victor piturca , anderlecht , gabi balint , steaua 1986 , cupa campionilor europeni


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare

În timpul interviurilor pentru angajare, candidații pot avea parte de întâmplări neplăcute sau umilitoare și de multe ori sunt discriminați fățiș din cauza vârstei, a sexului sau a aspectului fizic. BBC a adunat într-un material cele mai ciudate experiențe avute în timpul interviurilor de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Foto După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Femeia care l-a refuzat pe ”Dumnezeu” e cu 11 ani mai în vârstă decât iubitul ei: ”A renunțat la tot pentru mine”

Exclusiv ”Dacă mă cheamă Gigi Becali și-mi dă 35.000 €, aș zice NU”. A câștigat 4 trofee cu FCSB, dar nu vrea să revină

Exclusiv ”Daniel Niculae, OUT de la Rapid - Șumudică, antrenor”. Mutări spectaculoase în Giulești. Cine va fi președinte

După ce Drăgușin a fost ”uitat” pe bancă 5 meciuri la rând, englezii au răbufnit

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Dani Coman: ”Săptămâna viitoare voi semna!”. A făcut anunțul în direct la TV

Exclusiv ”Te-ai trezit la 0-3 să strigi! O chestie ieftină” Reacție categorică după scandările xenofobe de la Farul - Sepsi

S-a terminat: pleacă de la Real Madrid după 12 ani! Spaniolii au anunțat unde va merge

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Citeşte şi

”Ce părere aveți de antrenorul de la FCSB?” Victor Pițurcă a dat răspunsul în patru cuvinte

500.000€ nu l-au ținut pe loc pe Victor Pițurcă! Antrenorul a spus totul acum: ”Puteam să-mi cer salariul pe trei ani”

PEROZCum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat

FILM NOW"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de la "Red One"

Patronul din Superligă care se umple de bani de pe urma transferului uriaș pe care-l va face Gigi Becali! „Iau milioane” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Fostul antrenor al lui Dinamo a dat lovitura în afaceri! Vinde pantofi scumpi în Franța citeşte ştirea pe ziare.com

Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Misterul e atuul ei. Ipostaza în care s-a lăsat pozată Antonia i-a dat gata pe fani: "A venit iepurașul"

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Misterul e atuul ei. Ipostaza în care s-a lăsat pozată Antonia i-a dat gata pe fani: "A venit iepurașul"

Digi World

Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”