Cristiano Ronaldo, cu trofeul european cucerit în 2016 / Foto : Getty Images

Cristiano Ronaldo, gata de un nou record la Euro! Cine sunt golgeterii turneului și care e ”tricolorul” cu cele mai multe reușite

articol scris de Digi Sport
11.06.2021, 07:58
  • SuperLiga: Farul - Sepsi, vineri, 20:00, DGS 1

  • Liga 2, play-off: Șelimbăr - Gloria Buzău, vineri, 17:00, DGS 1

”Nu m-a interesat nimic altceva decât să dau goluri”, este unul din citatele care l-au făcut celebru pe Gary Lineker, cel care acum se pricepe şi să comenteze golurile înscrise de alţii.

Iar Campionatul European de fotbal a scos la rampă mulţi fotbalişti cu un apetit nestăvilit pentru gol. Sunt printre cei mai buni atacanţi din toate timpurile, iar top 10 va demonstra cât de competitiv a fost mereu turneul final.   

10. Nuno Gomes (Portugalia) – 6 goluri

Nuno Gomes rămâne unul din cei mai prolifici atacanţi portughezi, chiar dacă a avut o concurenţă acerbă. El a jucat la 3 turnee finale ale Euro şi a marcat 6 goluri în 14 meciuri.  

9. Zlatan Ibrahimović (Suedia) – 6 goluri

Zlatan Ibrahimovic este unul din marii absenţi ai acestei ediţii. Suedezul a marcat 6 goluri în 13 partide, reprezentându-şi ţara la 4 ediţii, 2004, 2008, 2012 şi 2016.  

8. Thierry Henry (Franţa) – 6 goluri

Thierry Henry a ridicat trofeul în braţe în 2000 şi are 6 goluri înscrise în 11 apariţii pentru reprezentativa cocoşului galic.   

7. Wayne Rooney (Anglia) – 6 goluri

Şi Wayne Rooney se laudă cu 6 goluri la Euro în 10 meciuri, fiind şi golgeterul naţionalei Angliei cu 53 de reuşite în 119 prezențe.

6. Patrick Kluivert (Olanda) – 6 goluri

Patrick Kluivert a fost un atacant de clasă la Ajax şi Barcelona, dar a impresionat şi la Euro - are 6 goluri în 9 meciuri jucate la ediţiile din 1996 şi 2000.

5. Ruud van Nistelrooy (Olanda) – 6 goluri

Un alt olandez letal în careul advers a fost Ruud van Nistelrooy.  

4. Antoine Griezmann (Franţa) – 6 goluri

Antoine Griezmann a fost golgeterul ediţiei trecute, cea din 2016, cu 6 goluri în 7 meciuri. A ratat ocazia să câştige şi titlul European, dar jucătorul Barcelonei o poate face acum, deoarece Franţa porneşte drept mare favorită.  

3. Alan Shearer (Anglia) – 7 goluri

Alan Shearer a înscris 7 goluri în 9 meciuri şi 3 turnee finale, 1992, 1996 şi 2000 - el este şi primul fotbalist care primeşte premiul cuvenit golgeterului unei ediţii, la Euro 96.

2. Cristiano Ronaldo (Portugalia) – 9 goluri

Cristiano Ronaldo poate deveni lider după această ediţie - a marcat 9 goluri, dar în 21 de partide. A cucerit titlul European acum 4 ani, când a înscris de 3 ori.

El este golgeterul absolut dacă s-ar socoti şi reuşitele din preliminarii, cu 40 de goluri. Acesta ar putea fi ultimul său turneu final la Euro.

1. Michel Platini (Franţa) – 9 goluri

Legenda fotbalului francez,  Michel Platini, este încă cel mai bun marcator din istoria Campionatului European. Are 9 goluri în doar 5 meciuri, toate marcate la Euro 1984 când Franţa a devenit şi campioană continentală.

Golgeterii fiecărei ediții a Campionatului European

Până la Platini, onorurile au revenit unor nume mai mult sau mai puţin ilustre. Iată cine au fost golgeterii fiecărei ediţii.

1960: François Heutte (Franţa), Viktor Ponedelnik (URSS), Valentin Ivanov (URSS), Drazan Jerkovic (Iugoslavia), Milan Galic (Iugoslavia) –toţi cu câte 2 goluri.
1964: Jesús María Pereda (Spania), Ferenc Bene (Ungaria), Deszo Novak (Ungaria) - 2 goluri
1968: Dragan Dzajic (Iugoslavia) - 2 goluri
1972: Gerd Müller (Germania) - 4 goluri
1976: Dieter Müller (Germania) - 4 goluri
1980: Klaus Allofs (Germania) - 3 goluri
1984: Michel Platini (Franţa) - 9 goluri
1988: Marco van Basten (Olanda) - 5 goluri
1992: Henrik Larsen (Danemarca), Karl-Heinz Riedle (Germania), Dennis Bergkamp (Olanda), Tomas Brolin (Suedia) - 3 goluri
1996: Alan Shearer (Anglia) - 5 goluri
2000: Patrick Kluivert (Olandas), Savo Milosevic (Iugoslavia) - 5 goluri
2004: Milan Baros (Republica Cehă) - 5 goluri
2008: David Villa (Spania) - 4 goluri
2012: Fernando Torres (Spania), Alan Dzagoev (Rusia), Mario Gomez (Germania), Mario Mandzukic (Croaţia), Mario Balotelli (Italia), Cristiano Ronaldo (Portugalia) - 3 goluri. Torres a fost desemnat golgetrul ediţiei deoarece avea şi un assist şi avea cele mai puţine minute jucate.
2016: Antoine Griezmann (Franţa) - 6 goluri

Bogdan Stancu, golgeterul ”tricolorilor” la Euro

În încheiere, iată şi marcatorii români la un turneu final:

Bogdan Stancu este lider cu 2 goluri, urmat de Ladilslau Boloni, Cristi Chivu, Adrian Mutu, Ionel Ganea, Viorel Moldovan, Florin Răducioiu, Dorinel Munteanu şi Marcel Coraş, toţi cu câte un gol.  

Stancu a marcat ambele goluri din penalty, la ultima ediție a Campionatului European, la care naționala României nu a reușit nicio victorie.

De altfel, ”tricolorii” au 4 turnee în care nu au trecut de faza grupelor fără să câștige vreun meci (1984, 1996, 2008, 2016).

Etichete: cristiano ronaldo , bogdan stancu , michel platini , cristiano ronaldo portugalia


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai joace un bilet și a avut o surpriză neașteptată

O femeie care a câștigat 1 milion de dolari la loterie s-a decis după câteva săptămâni să își mai încerce încă o dată norocul și a mai jucat un bilet. A avut parte de o surpriză de proporții.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

La o lună și jumătate de la moartea fostului ei iubit, Aryna Sabalenka ar avea o nouă relație. Milionarul ar fi căsătorit

Femeia care l-a refuzat pe ”Dumnezeu” e cu 11 ani mai în vârstă decât iubitul ei: ”A renunțat la tot pentru mine”

Foto Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Exclusiv ”Dacă mă cheamă Gigi Becali și-mi dă 35.000 €, aș zice NU”. A câștigat 4 trofee cu FCSB, dar nu vrea să revină

După ce Drăgușin a fost ”uitat” pe bancă 5 meciuri la rând, englezii au răbufnit

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Live Video&Text Farul - Sepsi 0-4, ACUM, Digi Sport 1. Umilință totală pentru Gică Hagi! Farul, cea mai slabă prezență din ”era Regelui”

Reacția lui Adi Popa, după ce FCSB a câștigat titlul în SuperLiga

Exclusiv ”Daniel Niculae, OUT de la Rapid - Șumudică, antrenor”. Mutări spectaculoase în Giulești. Cine va fi președinte

Scandal mare la U Cluj! Șumudică, ofertat! Sabău: ”Știu că s-a luat legătura cu el!”

Citeşte şi

Video Cristiano Ronaldo, reușită candidată la golul anului. Comentatorii au fost în delir. ”Dublă” a lui CR7

Foto "Arată dezgustător". S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: "N-aș face la fel"

PEROZCum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat

FILM NOW"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de la "Red One"

Adrian Șut, poate fi primul transfer de milioane pe care Gigi Becali îl face! Clubul de tradiție din Spania vrea să-l cumpere citeşte ştirea pe Prosport.ro

Fostul antrenor al lui Dinamo a dat lovitura în afaceri! Vinde pantofi scumpi în Franța citeşte ştirea pe ziare.com

Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Digi World

Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”