Joan Laporta și Florentino Perez / Foto: Colaj Profimedia

Scandal uriaș în Spania! Real Madrid, răspuns pentru Joan Laporta, după ce a fost numită "echipa sistemului"

articol scris de Digi Sport
18.04.2023, 10:27
  • SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, duminică, 21:30, DGS 1

  • SuperLiga: Petrolul - Oțelul, duminică, 15:30, DGS 1

Tensiunile din Spania au crescut după ce Joan Laporta i-a atacat pe cei de la Real Madrid.

Președintele Barcelonei, club aflat în mijlocul unui scandal de corupție, a încercat să-și apere gruparea și să facă acuzații la adresa rivalei din capitală.

Răspunsul celor de la Real Madrid la acuzațiile lui Joan Laporta

  • Francisco Franco a fost dictatorul Spaniei între 1939 și 1975.

Laporta a spus, printre altele, că fostul dictator al Spaniei, Francisco Franco, i-a ajutat pe cei de la Real Madrid în trecut, și că trupa de pe Santiago Bernabeu nu ar trebui să vorbească de corupție, fiindcă gruparea a beneficiat mereu de ajutor din partea arbitrilor de-a lungul timpului, fiind "echipa sistemului".

Răspunsul a venit imediat, într-un videoclip postat de "Galactici", în care erau prezentate următoarele contraargumente.

  1. Stadionul Camp Nou a fost inaugurat de Jose Solis Ruiz, ministru al regimului Franco.
  2. Franco a fost premiat cu mai multe medalii de onoare de clubul Barcelona
  3. În 1965, Franco a fost numit membru onorific al Barcelonei
  4. Franco a salvat-o pe Barcelona în trei rânduri prin 'reconversie industrială' (n.r. o situație comparabilă cu insolvența zilelor noastre, care ajută la evitarea falimentului).
  5. Barcelona a câștigat de 8 ori La Liga și de 9 ori Copa del Franco (actuala Copa del Rey) în timpul regimului acestuia.
  6. Pe timpul lui Franco, Real Madrid a stat 15 ani fără să câștige campionatul
  7. Real Madrid a fost decimată de războiul civil. Jucătorii au fost uciși, capturați sau exilați, lucru dovedit în documentarul Santiago Bernabeu

FC Barcelona se apăra în scandalul Negreira

FC Barcelona, afectat de două luni de "scandalul Negreira", nu "a făcut niciodată nimic pentru a obţine un avantaj sportiv", a asigurat, luni, preşedintele clubului catalan de fotbal Joan Laporta, denunţând o "campanie de denigrare" la adresa acestuia, informează AFP.

"Barca nu a avut niciodată drept obiectiv final sau intenţie de a truca competiţia", a declarat conducătorul catalan la o conferinţă de presă dedicată rolului Barcelonei în afacerea plăţii către un fost responsabil arbitral.

"Clubul nu avea capacitatea de a desemna arbitri şi nu era în măsură să modifice rezultatele sportive", a insistat Laporta.

Conform Parchetului, "Barcelona a încheiat şi menţinut un acord verbal strict confidenţial cu Negreira în calitatea sa de vicepreşedinte al CTA şi în schimbul banilor, acesta a condus acţiuni care au avut tendinţa de a favoriza FCB şi deci rezultatele competiţiilor". Dar aceste acuzaţii au fost respinse luni de Joan Laporta, care a afirmat că "Parchetul nu a fost capabil să demonstreze că plăţile efectuate societăţilor deţinute de Negreira ar fi influenţat arbitrii sau rezultatul vreunui meci".

"Nu au putut demonstra"

"Ei nu au putut demonstra pentru că nu era posibil", a insistat preşedintele Barcei, asigurând că serviciile pentru care clubul a efectuat plăţi erau legale şi documentate. Nu a existat delictul de corupţie", a insistat acesta.

Joan Laporta anunţase săptămâna trecută că va oferi versiunea oficială a grupării catalane referitor la "cazul Negreira" pe data de 17 aprilie.

După ce la începutul lunii februarie a izbucnit scandalul privind plata de mai multe milioane de euro făcută de FC Barcelona către fostul vicepreşedinte al Comisiei Tehnice a Arbitrilor din Spania (CTA), Jose María Enriquez Negreira, clubul a ordonat o anchetă externă pentru a lămuri faptele care s-au întins pe durata a 17 ani (2001-2018).

Din acest motiv, clubul l-a contactat pe avocatul expert în audit Andreu van den Eynde, care şi-a finalizat raportul pentru ca Joan Laporta să ofere versiunea sa cu ocazia primei conferinţe de presă a preşedintelui.

Sesizat de fisc cu privire la posibile nereguli în plata impozitelor de către o companie aparţinând lui Negreira, parchetul a deschis o anchetă preliminară în primăvara anului 2022 pentru a verifica motivul şi cadrul acestor plăţi.

Plăţile, efectuate de Barca s-au încheiat în 2018, când Negreira a încetat să fie numărul 2 în arbitrajul spaniol, iar CTA a fost restructurată.

Barcelona nu riscă nimic pe plan sportiv

Potrivit FC Barcelona, care neagă orice nereguli, Dasnil 95 a fost plătită pentru a consilia clubul în probleme de arbitraj, însă justiţia spaniolă consideră că acele sume ar fi putut fi folosite pentru coruperea arbitrilor.

Pe plan sportiv, FC Barcelona nu riscă nimic în Spania, întrucât faptele, vechi de mai bine de cinci ani, sunt considerate prescrise, potrivit preşedintelui Ligii spaniole de fotbal (La Liga), Javier Tebas.

Pe plan penal, oficialii implicaţi riscă pedepse de la şase luni până la patru ani de închisoare, notează agerpres.

Potrivit presei spaniole, UEFA ar putea exclude echipa FC Barcelona din toate competiţiile europene, în sezonul viitor, în urma afacerii Negreira.

Clubul catalan, ar putea fi declarat "ineligibil pentru a participa la competiţiile europene pentru sezonul viitor", conform El Confidencial, care precizează totodată că forul fotbalistic continental a trimis o scrisoare Federaţiei spaniole pentru a solicita informaţii mai complete în acest sens.

Etichete: real madrid , barcelona , negreira


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără o mână

Un român de 36 de ani și-a pierdut un braț în timp ce încerca să fure banii dintr-un bancomat din orașul italian Cattolica, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

OUT de la FCSB, după șapte ani! ”Roș-albaștrii” îi caută deja înlocuitor

Foto Dan Petrescu a reînceput treaba la CFR Cluj, soția, Adriana, a plecat la mii de kilometri. Cine a însoțit-o

Exclusiv A fost dat afară de la FCSB, s-a antrenat singur, iar acum e campion: ”Oamenii nu știu”. Ce urmează pentru fotbalist

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

”A distrus și l-a amenințat”. Anunțul făcut de Florin Manea despre Radu Drăgușin a ajuns în Anglia

Elias Charalambous a numit echipa pentru care ”ar lăsa-o” pe FCSB: ”Atunci aș merge”

Video Exclusiv Suporterii lui Dinamo au mers la jucători la antrenament. Dialogul care a urmat

Dan Petrescu: ”Nu vrem să-l ținem aici!”. CFR așteaptă 7 milioane de euro

Citeşte şi

Ce a spus Xavi, după ce ”a făcut-o” campioană pe Real Madrid

Reacția Barcelonei, după ce Real Madrid a câștigat titlul de campioană în La Liga

PEROZCum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat

FILM NOWAnne Hathaway, superbă în roșu, într-o rochie fără bretele, cu crăpătură lungă pe picior. E trecută de 40 de ani, dar e neschimbată de două decenii

Patronul din Superligă care se umple de bani de pe urma transferului uriaș pe care-l va face Gigi Becali! „Iau milioane” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Au speriat-o de moarte: ce a pățit Iga Swiatek după ce a învins-o pe bielorusa Sabalenka, salvând trei mingi de meci VIDEO citeşte ştirea pe ziare.com

Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM „Lady in red”. Rita Ora, în cei mai scurți pantaloni, pe străzile din New York. A captat toate privirile cu ținuta ei

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

„Lady in red”. Rita Ora, în cei mai scurți pantaloni, pe străzile din New York. A captat toate privirile cu ținuta ei

Digi World

O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”