Adrian Bumbescu, câștigător al Cupei Campionilor Europeni / Foto: Sport Pictures

Exclusiv Bumbescu: "Ghiță e acum peste Chindriș. Îmi aduce aminte de Sameș, are detenta lui Vasile Stângă!"

articol scris de Andru Nenciu
21.07.2020, 16:23
  • SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, duminică, 21:30, DGS 1

  • SuperLiga: Petrolul - Oțelul, duminică, 15:30, DGS 1

Adrian Bumbescu, actual coordonator al Centrului de Copii și Juniori de la Steaua, îi caracterizează pentru Digi Sport pe doi dintre cei mai valoroși stoperi din noul val, Virgil Ghiță de la Viitorul și Andrei Chindriș de la FC Botoșani.

Câștigător al Cupei Campionilor Europeni și al Supercupei Europei cu Steaua, "Colonelul" susține că fotbalistul de la Viitorul are deja un plus și îi scoate în evidență calitățile. 

Adrian Bumbescu: "Ghiță plutește cum o făcea pe vremuri Vasile Stângă"

Dorit de FCSB, Ghiță e căpitanul formației lui Gheorghe Hagi și s-a remarcat și prin aparițiile sale în fazele de atac, unde, în acest sezon, și-a valorificat detenta excepțională.

"Doar Ghiță și Chindriș mi-au sărit în ochi dintre fundașii centrali tineri români. În rest, nu prea mai avem. Sunt doi fotbaliști buni. Ghiță e mai tehnic, mai valoros, dar îl ajută mult și Viitorul. E peste Chindriș acum. Echipa îl pune într-o postură avantajoasă. El vede bine jocul, pasează.

Dar Ghiță are noroc și de oamenii de lângă el, l-aș compara cu Sameș, care a fost un idol pentru mine. Am văzut că-și pune în evidență mult - și la fazele fixe - detenta. O detentă bună ți-o poți dezvolta și datorită unui abdomen bine lucrat. El plutește cum o făcea, pe vremuri, Vasile Stângă", afirmă Bumbescu, pentru Digi Sport. 

Vasile Stângă e liderul marcatorilor în istoria naționalei de handbal, cu 1414 goluri, în timp ce Ștefan Sameș, decedat în urmă cu nouă ani, la vârsta de 59 de ani, a fost căpitanul Stelei și a mai jucat pentru Universitatea Craiova, Farul și Rapid.

Sameș a strâns 47 de selecții în națională și a marcat de trei ori pentru tricolori. În 1976, "Ministrul Apărării" a fost dorit de FC Barcelona, însă din cauza regimului comunist din acea perioadă bucureșteanul nu a putut să plece în Spania.

Adrian Bumbescu: "Nu contează că Andrei Chindriș a făcut penalty-uri, se mai întâmplă"

Sameș i-a fost idol lui Bumbescu, dar l-a inspirat și pe Belodedici, cel ce avea să-l înlouiască la Steaua și să formeze un Bumbescu un cuplu de fundași centrali pe care France Football îl nominaliza drept cel mai valoros al anilor '80, peste duo-ul campioanei mondiale Italia, Gaetano Scirea - Fulvio Collovati.

"La un fundaș central contează cel mai mult să lovești mingea în punctul ei cel mai înalt, asta e o regulă de bază pe care dacă o aplici, devii un fotbalist eficient. Din ce m-am uitat la meciuri, o fac bine amândoi. Și Ghiță, și Chindriș.

Nu contează că Andrei Chindriș a făcut penalty-uri, se mai întâmplă (n.r. - cu referire la meciul Botoșani - Craiova 0-2). Și eu am făcut multe. 

Contează mult și cu cine joacă lângă ei. Dacă e unul slab lângă tine, te dă înapoi. Eu sper să facă amândoi pasul la o echipă mare, că au deja 21-22 de ani. Eu la 18 ani jucam deja contra celor de la Leeds United, cu Universitatea Craiova (n.r. - 1979).

Am jucat alături de mari fundași centrali: Cornel Dinu, Costică Ștefănescu, Ion Cățoi, Constantin Stancu, Iovan, Belodedici...", mai spune Bumbescu, actual coordonator al Centrului de Juniori de la Steaua.

Adrian Bumbescu: "Mi se spunea Schwartzi. Ce-i mai făceam lui Nelu Oblemenco, săracul!"

Supranumit în Ghencea "Colonelul", Adrian Bumbescu (1,87 m) a dezvăluit în urmă cu două luni, pentru Digi Sport, că prima poreclă i-a fost dată la Universitatea Craiova (1978 -1980) după un mare fotbalist german al lui Bayern Munchen.

Blond, cu pletele în vânt și cu un fizic impunător, tânărul Bumbescu avea un client direct, pe legendarul Ion Oblemenco (167 de goluri în 264 de partide pentru Craiova - golgheter de patru ori al Diviziei A).

"Eu am învățat de la Valentin Stănescu și de la Ilie Oană cum să marchez un jucător. Să fac marcaj bun, să-l lovesc. <<Fii aspru!>>, îmi ziceau. Ce-i mai făceam lui Nelu Oblemenco, săracul! Nu mai zicea nimic Nelu, înghițea în sec.

Îmi spuneau Schwartzy, de la Hans-Georg "Katsche" Schwarzenbeck (n.r. - fundaș la Bayern Munchen, cu 44 de partide în naționala Germaniei). Aveam părul lung, eram blond. Am mai învățat foarte multe de la Clement Iordănescu", a mai spus pentru Digi Sport actualul coordonator al grupelor de elită de la CSA Steaua (400 de juniori în total).

Etichete: adrian bumbescu , virgil ghita , andrei chindris


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără o mână

Un român de 36 de ani și-a pierdut un braț în timp ce încerca să fure banii dintr-un bancomat din orașul italian Cattolica, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

OUT de la FCSB, după șapte ani! ”Roș-albaștrii” îi caută deja înlocuitor

Foto Dan Petrescu a reînceput treaba la CFR Cluj, soția, Adriana, a plecat la mii de kilometri. Cine a însoțit-o

Exclusiv A fost dat afară de la FCSB, s-a antrenat singur, iar acum e campion: ”Oamenii nu știu”. Ce urmează pentru fotbalist

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

”A distrus și l-a amenințat”. Anunțul făcut de Florin Manea despre Radu Drăgușin a ajuns în Anglia

Elias Charalambous a numit echipa pentru care ”ar lăsa-o” pe FCSB: ”Atunci aș merge”

Video Exclusiv Suporterii lui Dinamo au mers la jucători la antrenament. Dialogul care a urmat

Dan Petrescu: ”Nu vrem să-l ținem aici!”. CFR așteaptă 7 milioane de euro

Citeşte şi

"Gata, totul are o limită!" Becali scoate artileria grea: "Ştiţi ce făcea Anamaria prin cantonamente? Se văitau nevestele fotbaliştilor"

Jigniri fără precedent şi ameninţări după ce Gigi Becali a dezvăluit "ce făcea Anamaria Prodan prin cantonamente"

PEROZCum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat

FILM NOWAnne Hathaway, superbă în roșu, într-o rochie fără bretele, cu crăpătură lungă pe picior. E trecută de 40 de ani, dar e neschimbată de două decenii

Patronul din Superligă care se umple de bani de pe urma transferului uriaș pe care-l va face Gigi Becali! „Iau milioane” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Au speriat-o de moarte: ce a pățit Iga Swiatek după ce a învins-o pe bielorusa Sabalenka, salvând trei mingi de meci VIDEO citeşte ştirea pe ziare.com

Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM „Lady in red”. Rita Ora, în cei mai scurți pantaloni, pe străzile din New York. A captat toate privirile cu ținuta ei

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

„Lady in red”. Rita Ora, în cei mai scurți pantaloni, pe străzile din New York. A captat toate privirile cu ținuta ei

Digi World

O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”