Sergiu Buș a plecat de la FCSB după două goluri marcate în jumătate de sezon / Foto: Sport Pictures

FCSB, ”devoratoarea” de atacanți! Motivele pentru care niciun vârf de careu nu a reușit să se impună în ultimii ani

articol scris de Francisc Oprea
25.01.2021, 08:07
  • Liga 2: CS Mioveni - Csikszereda, joi, 17:00, DGS 1

  • Premier League: Chelsea - Tottenham, joi, 21:30, DGS 1

FCSB are în acest sezon de departe cel mai bun atac din Liga 1, cu 44 de goluri marcate în 18 meciuri, însă doar două reușite au fost semnate de un vârf ”de meserie”, Sergiu Buș.

Atacantul adus de la Gaz Metan în vară a plecat între timp de la FCSB, fiind cedat în Coreea de Sud, la Seongnam, intrând, astfel, pe o listă lungă a vârfurilor de careu care nu au reușit să se impună la formația ”roș-albastră” în ultimii ani. 

FCSB, ”devoratoarea” de atacanți de careu

În precedenții doi ani, Raul Rusescu, la a treia aventură în ”roș-albastru”, Juvhel Tsoumou, Ioan Hora, Harlem Gnohere, în ultimul sezon, Adrian Petre și Sergiu Buș nu au reușit să dea randamentul așteptat, chiar dacă veneau la FCSB după reușite la echipele de la care au fost aduși.

Ultimul vârf clasic care a reușit la FCSB a fost Harlem Gnohere, însă, din nou, în ultimul sezon în care a fost legitimat la echipă, 2019 - 2020, prestațiile sale au scăzut, influențate și de accidentări sau de perioadele lungi în care a fost doar rezervă.

  • 6 goluri a marcat Harlem Gnohere în ultimul sezon la FCSB, cu 13 mai puține decât în stagiunea 2018 - 2019

Unul dintre motivele pentru care, în ultimii ani, niciun atacant central nu a reușit la FCSB este stilul de joc al echipei. Rând pe rând, Hora, Gnohere, Adi Petre sau Sergiu Buș au fost încercați în poziția de ”nouă”, însă jocul FCSB-ului, bazat de multe ori pe combinații rapide în preajma careului advers și mai puțin pe centrări venite din flancuri, care să-i pună în valoare pe jucători tehnici din ofensivă, a făcut ca atacantul de careu să rămână izolat, cu puține mingi folositoare la dispoziție, asta conducând la numărul mic de goluri marcate de vârf.

Strategia clubului, în defavoarea unui atacant central

Un alt motiv pentru care niciun atacant central nu a reușit să se impună la FCSB în ultimii ani este strategia clubului, impusă de Gigi Becali, conform căreia fotbaliștii tineri, pe care s-au plătit sume importante și care au marjă de progres importantă, au întâietate în echipa de start.

În ultimii ani, FCSB a transferat fotbaliști precum Florin Tănase, Dennis Man, Florinel Coman, Olimpiu Moruțan, Darius Olaru sau, cel mai recent, Octavian Popescu, care sunt impuși în primul ”11”.

Cum toți tinerii fotbaliști, de pe urma cărora se pot obține sume importante, trebuie să joace, datorită formei sportive arătate sau doar a potențialului pe care îl au, un vârf de atac clasic primește puține șanse să joace și ajunge, din cauza numărului limitat de minute bifate, să fie afectat moral și sportiv, astfel prestațiile avute în momentul în care intră pe teren sunt sub așteptări.

  • 11 meciuri a jucat Sergiu Buș, vârful de careu al FCSB-ului din prima parte a acestui sezon, dar în șapte dintre ele a bifat doar 45 de minute

Stagiunea precedentă, lipsa unui vârf de atac în formă a fost vizibilă în clasament în dreptul FCSB-ului, atât la numărul de puncte, cât și la cel de goluri marcate, însă în actuala ediție de campionat lucrurile s-au schimbat, Dennis Man și Florin Tănase reușind să puncteze, împreună, de 27 de ori în 18 runde, mai mult decât întreaga echipă de la CFR Cluj, 22 de goluri, și Universitatea Craiova, 21.

Pe lângă cele 27 de goluri semnat de Man și Tănase, FCSB a punctat de alte 17 ori, ajungând la un total de 44 de reușite, dublu față de principale contracandidate în lupta la titlu, statistici care, în cele din urmă, dau dreptate staff-ului tehnic și conducerii în privința eliminării unui vârf clasic de careu din primul ”11”, despre care, totuși, Ilie Dumitrescu a susținut în repetate rânduri că echipa va avea nevoie, în special în duelurile dificile din cupele europene.

Când va lua un 9 autentic și un fundaș central, echipa asta va fi alta. La un moment dat, o să ieși în Europa, acolo ai nevoie de fotbaliști importanți în pozițiile astea două.

Chiar doi fundași centrali trebuie, ai nevoie de soluții acolo, de încă două opțiuni, iar cei mai buni să joace. Dacă vrei să ajungi acolo, la masa bogaților, ai nevoie de doi fundași centrali și de un vârf de atac”, a declarat Ilie Dumitrescu, la Fotbal Club, de la Digi Sport, pe 15 ianuarie.

Etichete: harlem gnohere , ioan hora fcsb , sergiu bus fcsb , adi petre fcsb , atacant central fcsb


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat venit din Cehia la o terasă în România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici

Turiștii care au ajuns în vestul țării, la Băile Felix, s-au bucurat de o baie în piscină, dar și de petrecerea cu spumă. Nu a lipsit nici mâncarea tradițională, gazdele au pregătit un adevărat festin pentru turiștii veniți din toate colțurile țării și chiar de peste hotare.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Vestea primită de Horațiu Moldovan! Decizia luată de Atletico Madrid

Reacția lui Gianluigi Buffon, după ce Man și Mihăilă au promovat cu Parma în Serie A

Daniel Niculae, prima reacție după comunicatul lui Dan Șucu. Ce mesaj a postat

Semnează cu Real Madrid până în 2028! Spaniolii anunță inevitabilul

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

”Nu primesc foarte mulți bani la FCSB”. Ce salariu are campionul României

Mihai Rotaru, propunere suprinză pentru Edi Iordănescu! Pe cine cere la EURO

Ziua Z s-a amânat! Când se rezolvă transferul lui Florinel Coman. Ce oferă qatarezii și ce vrea Gigi Becali

Jose Mourinho și-a ales favoritele pentru câștigarea EURO 2024: ”Ele sunt cele mai puternice echipe!”

Citeşte şi

"Gata, totul are o limită!" Becali scoate artileria grea: "Ştiţi ce făcea Anamaria prin cantonamente? Se văitau nevestele fotbaliştilor"

Jigniri fără precedent şi ameninţări după ce Gigi Becali a dezvăluit "ce făcea Anamaria Prodan prin cantonamente"

PEROZ"Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner, despre partea întunecată a traiului cu milionarul

FILM NOWPierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”

Dat afară de Gică Hagi, Constantin Budescu s-a refugiat în vila de peste 500.000 de euro pe care o are la Ploiești citeşte ştirea pe Prosport.ro

Ronnie O'Sullivan, eliminat! Surprize mari la Campionatul Mondial de snooker, n-a mai rămas niciun jucător din Top 10 citeşte ştirea pe ziare.com

S-a schimbat legea RCA pentru toți șoferii din România, o lovitură fără precedent pentru români citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Digi World

Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci

Digi Animal World

Momentul când o femeie prinde o cobră cu mâinile goale. Șarpele era pe punctul să o atace