Interviu Şumudică: Îi are pe arabi la picioare, dar nu mai ia vreun român. Fotbalistul "bombă" şi sumele ameţitoare din Golf

07.01.2019, 23:29
  • SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, duminică, 21:30, DGS 1

  • SuperLiga: Petrolul - Oțelul, duminică, 15:30, DGS 1

Marius Şumudică, antrenorul român al momentului, a vorbit deschis, la Digi Sport Special, despre cele mai fierbinţi subiecte din fotbalul autohton, dar şi despre modul în care a reuşit să devină unul dintre cei mai respectaţi antrenori din Arabia Saudită.

Tehnicianul de 47 de ani a făcut minuni în Arabia Saudită şi a fost la un pas să fie declarat antrenorul turului de campionat. În vară, când l-au instalat pe banca lui Al Shabab pentru un salariul de 1,2 milioane de dolari, oficialii clubului ţinteau un sezon mai bun decât precedentul, când la finalul celor 26 de etape echipa încheia sezonul pe locul 10.

Şumi a câştigat rapid vestiarul şi şi-a impus ideile tactice, astfel că rezultatele au fost mult mai bune decât se spera. După 15 etape, la jumătatea campionatului, echipa tehnicianului care a câştigat un titlu istoric în Liga 1, cu Astra, se află pe ultima treaptă a podiumului. Al Shabab este peste formaţii cu bugete incomparabile, precum Al Ahli sau Al Ittifaq.

Cu cea mai bună defensivă din campionat (doar 10 goluri primite), Şumudică este pe val, iar arabii îi recunosc meritele. El a fost nominalizat pentru antrenorul turului, dar a pierdut la mustaţă trofeul.

Asta nu îl face să aibă ambiţii mari pentru a doua parte a campionatului, mai ales că şefii i-au adus un fotbalist de mare calitate, pe Mbark Boussoufa, fotbalist crescut de Ajax şi Chelsea.

Mai jos îţi prezentăm răspunsurile date de Şumi la Digi Sport Special. În stilu-i caracteristic, tehnicianul a fost extrem de tonic, răspunzând deschis la toate întrebările.

Cum vă simţiţi în Arabia Saudită?
Eu, când am semnat, era un alt președinte. Apoi a venit un alt președinte, care făcuse acum câțiva ani din Al Shabab o formaţie care să se bată la titlu. Toată lumea se aștepta să mă înlocuiască și pe mine, dar rezultatele sunt de partea mea. Avem o relație extraordinară. Am pierdut la două procente titlul de antrenorul turului, dar asta datorită fanilor care sunt mult mai numeroși la Hilal. Sunt foarte, foarte respectat, nu am niciun fel de problemă.

În presa din Arabia Saudită s-a scris că l-aţi dori pe Romario Benzar. E adevărat?
Nu îl vreau pe Romario Benzar. Nu se pune problema. Am 8 străini, de fapt 9. Trebuie să joace 7. Un brazilian s-a accidentat și va fi înlocuit. Noi săptămâna asta l-am legitimat pe Boussoufa. Aici nu se caută jucători străini de bandă dreaptă sau stângă pentru că se folosesc jucătorii locali. În general localnicii sunt în benzi. Îl am pe Somalia în banda dreaptă, un brazilian care joacă foarte bine acolo. Se vor jucători cu o anumită cotă, vă spun sincer, să antrenez un jucător precum Boussoufa...cred că și carirea mea a luat o turnură și se duce într-o direcție bună. Mă simt antrenor.

Şumudică şi Alibec au câştigat împreună, la Astra, un titlu şi o Supercupă

Alibec, blocat în Liga 1

Când aţi plecat, spuneaţi că îl veţi lua pe Alibec. Vă mai gândiţi la el?
Am încercat foarte mult să-l iau pe Alibec. Eu tot am vrut să-l iau când era la FCSB. Le-am explicat că ar fi un câștig dacă ar juca cu Budescu, dar am în atac un jucător care mai are de marcat 10 goluri ca să ajungă cel mai bun jucător din istoria Arabiei Saudide. E un factor de decizie în vestiar. Îmi este foarte greu să-l iau pe Denis. Se discută despre anumiți atacanți, dar unii cu o valoare de piață de 7-8-10 milioane de euro. În momentul în care s-ar face un efort financiar, nu cred că există vreun atacant în România care să valoreze această sumă. Așa, că vine Gigi și spune că vrea 20-30 de milioane pe jucători, asta e altceva. Vin aici jucători care fac diferența, ăsta e nivelul. A venit Aleksandar Prijovic (n.r. golgheterul lui PAOK) pentru 10 milioane, Garry Rodrigues, care e o bombă de jucător, tot așa, pe 10 milioane. Sunt jucători care driblează 3-4 jucători perpendicular pe poartă. Acesta e nivelul, așa crește nivelul fotbalului în Arabia Saudită. Pentru unii e fotbal la cămile, deșert, dar prin fotbalul acesta sunt niște antrenori care după ce dau mâna cu ei, nu mă spăl pe mâini două zile.

Alibec nu se încadra nici în trecut în acest peisaj?
Alibec făcea și el banii aceștia la un moment dat, la Astra. Dar asta nu înseamnă că sunt eu singurul care poate face ceva cu el. Sunt ferm convins că joacă ușor în campionatul acesta Denis. Dar lumea se uită la ce ai făcut în ultileme 6 luni, 1 an. Cifrele nu-l ajută, din păcate.

Deci nu urmăriţi niciun jucător român pentru un transfer.
În momentul de față mi-e greu să mai iau un român. Puteam să-l iau pe Bogdan Stancu, vă spun sincer. Am zis că face şi bandă, dar cei de aici vor ceva mai mult. Vor să plătească 4-5 milioane, dar pe jucători de 26-27 de ani. Îmi e greu să mai iau vreun român.

Teja, alegerea potrivită 

Ce spuneţi despre numirea lui Teja la FCSB?
E machedon, există o relaţie de prietenie cu patronul, se cunosc. E o alegere bună, după ce s-a întâmplat la Gaz Metan. Mediaş e o echipă care juca, o formaţie care ţinea mingea. Pe final, au mai pierdut din turaţie, dar cred că e normal. Au fost şi discuţiile cu plecarea lui Teja, s-a vorbit şi de plecarea lui Cristea, era greu să ţii echipa în condiţiile astea.

Lui Teja i s-a promis că 6 luni nu se bagă patronul...
Nu mă puneţi să vorbesc despre chestiile astea. Eu nici nu am mai vorbit cu Gigi în ultimul timp.

Cum vedeţi numirea lui Edi Iordănescu la Gaz Metan?
Edi Iordănescu a apărut iar în prim plan, e un antrenor căruia îi place să conducă tot, să construiască. Am văzut că e şi manager, probabil că e în beneficiul fotbalului românesc. Ne îndreptăm spre Anglia.

Ce planuri de viitor aveţi?
Eu mai am contract aici un an şi jumătate, rezultatele sunt de partea mea. Sunt foarte mulţumit de condiţiile de aici şi de ce am realizat. Să mă ajute Dumnezeu să rămân aici, să îmi meargă ca şi până acum.

Etichete: sumudica , interviu sumudica , sumudica alibec , sumudica al shabab


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare

La aproape 60 după comiterea unei crime brutale, poliția l-a găsit și arestat pe autor datorită tehnicilor criminalistice de ultimă generație.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Foto După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Exclusiv ”Daniel Niculae, OUT de la Rapid - Șumudică, antrenor”. Mutări spectaculoase în Giulești. Cine va fi președinte

NE-BU-NI-E! O echipă din liga secundă a marcat în minutul 90+9, a câștigat Cupa și va juca în Europa League

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Ioan Ovidiu Sabău a spus lucrurilor pe nume, după ”U” Cluj - Dinamo

Daniel Popa a explicat gestul ciudat după golul marcat cu Dinamo

Reacția lui Zeljko Kopic, după ce Dinamo a ratat victoria cu ”U” Cluj: ”Aceeași poveste în fiecare săptămână”

Foto Clasamentul din play-out, după ”U” Cluj - Dinamo: ”Câinii roșii” au urcat pe loc de baraj. Programul meciurilor rămase

Citeşte şi

"Gata, totul are o limită!" Becali scoate artileria grea: "Ştiţi ce făcea Anamaria prin cantonamente? Se văitau nevestele fotbaliştilor"

Jigniri fără precedent şi ameninţări după ce Gigi Becali a dezvăluit "ce făcea Anamaria Prodan prin cantonamente"

PEROZCum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat

FILM NOWMike Myers, greu de recunoscut la 60 de ani. Interpretul lui Austin Powers a renunțat să-și mai vopsească părul

Patronul din Superligă care se umple de bani de pe urma transferului uriaș pe care-l va face Gigi Becali! „Iau milioane” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Fostul antrenor al lui Dinamo a dat lovitura în afaceri! Vinde pantofi scumpi în Franța citeşte ştirea pe ziare.com

Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Adele, elegantă, pe tocuri, la un meci din NBA, alături de partenerul ei de viață. „Cât de frumoasă ești!”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Adele, elegantă, pe tocuri, la un meci din NBA, alături de partenerul ei de viață. „Cât de frumoasă ești!”

Digi World

O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”