Cristiano Bergodi, antrenorul echipei Sepsi Sfântu Gheorghe / Foto: Sport Pictures

Video Exclusiv ”Nu trebuie să știi cât beton să pui”. Nemulțumirea lui Cristiano Bergodi față de Școala de Antrenori

articol scris de Digi Sport
15.01.2023, 15:48
  • SuperLiga: U Cluj - Dinamo, sâmbătă, 20:00, DGS 1

  • SuperLiga: Botoșani - Voluntari, sâmbătă, 14:30, DGS 1

Cristiano Bergodi (58 de ani), antrenorul celor de la Sepsi, a intervenit în scandalul momentului în Liga 1, legat de licența Pro.

Federația Română de Fotbal a declanșat o anchetă în privința licențelor antrenorilor din Liga 1, după cazurile Mihai Pintilii (FCSB) și Marius Croitoru (FC Argeș).

”Nu trebuie să știi cât beton să pui”. Nemulțumirea lui Cristiano Bergodi față de Școala de Antrenori

Italianul nu s-a sfiit să spună ce-l deranjează în acest caz. Tehnicianul nu este de acord cu regulile stricte impuse de Școala de Antrenori la înscrierea pentru Licența Pro.

”Nu este corect un singur lucru, și anume că se cere din partea Școlii de Antrenori diploma de liceu pentru a absolvi. În Italia, de exemplu, nu este așa. Dau acest exemplu pentru că eu sunt italian. Această diplomă de liceu sau diplomă universitară îți aduce doar un punctaj în plus, dar nu e obligatorie. 

Să fim serioși, să nu ne luăm prea în serios, fotbalul e un joc. Nu trebuie să fii un profesor de medicină sau un inginer, care trebuie să știe cât fier, beton trebuie să se pună în fundația unei construcții.

Este un joc. Foștii fotbaliști care au o mulțime de apariții în Liga 1, Seria A, pot primi un punctaj care să ajungă pentru a se înscrie. Trebuie schimbat ceva în acest regulament pentru a te putea înscrie la Licența Pro.

Nu e frumos ca foștii jucători să se ducă în Moldova, cu tot respectul față de cei de acolo. E ciudat că toată lumea alege acea cale”, a spus Bergodi, într-un interviu acordat pentru Digi Sport.

Bergodi: ”Mi-am reînnoit Licența Pro”

Bergodi nu știe de ce numele său a fost implicat în acest scandal legat de antrenorii care nu ar avea ”dreptul” de a activa în Liga 1. 

”Eu am luat carnetul în patru ani. În anii 2000 am terminat cariera de antrenor, la 36 de ani. M-am înscris la licență, apoi în 2002 am luat licența UEFA A. După care în 2004 am luat Masterul, acum Licența Pro. 

Dar, e mult 7 ani ca să ajungi antrenor, e foarte mult, după cum a zis șeful Școlii de Antrenori, Burchel.

Nu știu de ce m-au băgat în asta. Eu, în Italia, după ce am revenit de la Steaua, 2010, am lucrat doi ani la Modena, în Serie B. Apoi, am fost la Brescia, la Pescara - 6 luni, în Serie A, după care am revenit la Modena. Am fost antrenor secund și la Lazio și la Lecce.

Am reînoit licența Pro, care era scadentă la 31 decembrie până pe 30 iunie 2023. Merg la cursuri de perfecționare la vară”, a mai spus Bergodi.

Potrivit FRF, Bergodi n-ar avea voie să semneze contracte cu echipe din Liga 1

Școala de Antrenori din cadrul FRF încearcă să-i oprească pe Mihai Pintilii (38 de ani) și pe Marius Croitoru (42 de ani) să mai pregătească echipele, până când vor obține licența.

Totodată, potrivit FRF, italienii Cristiano Bergodi (Sepsi) și Nicolo Napoli (U Craiova 1948) nu ar avea voie să semneze contracte cu echipe din Liga 1, chiar dacă au licența UEFA Pro. Cei doi nu au antrenat minimum trei ani măcar la nivelul ligii a doua din Anglia, Spania, Italia, Franța, Germania sau Olanda.

În direct la Digi Sport, președintele clubului U Craiova 1948, Marcel Pușcaș, a declarat că regulamentul FRF trebuie motivat, întrucât conține prevederi aberante.

"Nicolo Napoli are licența Pro, e la FRF. Problema e că există acel articol 23, uitat de ani de zile, în care antrenorilor străini le este interzis să antreneze în România dacă nu au și trei ani de practică la nivel inferior, minimum liga a doua.

E tardiv acum, trebuie abrogată litera de regulament. Guardiola n-a antrenat în liga a doua din Spania și n-ar putea antrena în România. Nici Zidane, nici Deschamps. Avem o problemă!

Se discută de ceva timp despre această temă a antrenorilor, de vreo trei ani, dar nu se întâmplă nimic. Legea Sportului îți permite să antrenezi la absolvirea unei școli, poți antrena la orice nivel. La fotbal, există aceste licențe, e singura disciplină, și se încurcă lucrurile.

La IEFS, se fac vreo 3000 de ore în trei ani, cursuri de antrenor. La CNFPA, se fac 2000 de ore. Apoi te cheamă la FRF să-ți dai licențele B, A și Pro, care însumează vreo 500 de ore, adică 20 de zile. Dacă îmi spuneți că un antrenor poate să conducă un grup de orice natură în 20 de zile, eu mă las de fotbal! Nici școala de frizeri nu se face în 20 de zile.

Nimeni n-a înțeles nimic, care e situația cu aceste licențe și carnete de antrenori. Peste studiile pe care le faci, trebuie să ai și cunoștințe. Sunt sute de antrenori cu licență Pro, dar nu antrenează nicio echipă sau nu au rezultate. La copii și juniori sunt mulți antrenori cu licență, dar nu se văd rezultatele. Atunci cui îi folosesc aceste hârtii?

Vânturăm aceste licențe de antrenori! E un subiect fără fond. Soluția este scurtarea duratei dintre licențele B, A și Pro. Lasă-i să antreneze, chiar dacă au semnul prostului pe spate, ca la șoferi. Trebuie modificat regulamentul", a spus Marcel Pușcaș, la Digi Sport Matinal.

VIDEO cu Cristiano Bergodi despre Licența Pro

Etichete: mihai pintilii , cristiano bergodi , scoala de antrenori , licenta pro , bergodi licenta pro


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare

La aproape 60 după comiterea unei crime brutale, poliția l-a găsit și arestat pe autor datorită tehnicilor criminalistice de ultimă generație.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Foto După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Femeia care l-a refuzat pe ”Dumnezeu” e cu 11 ani mai în vârstă decât iubitul ei: ”A renunțat la tot pentru mine”

Exclusiv ”Dacă mă cheamă Gigi Becali și-mi dă 35.000 €, aș zice NU”. A câștigat 4 trofee cu FCSB, dar nu vrea să revină

Exclusiv ”Daniel Niculae, OUT de la Rapid - Șumudică, antrenor”. Mutări spectaculoase în Giulești. Cine va fi președinte

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

După ce suporterii Rapidului au decis să nu facă deplasarea la Cluj, fostul lider de galerie a reacționat

Prime duble la ”U” Cluj! Ce promisiuni li s-au făcut jucătorilor lui Ioan Ovidiu Sabău

Tachtsidis, ironizat după scandalul provocat la CFR Cluj. ”L-am ofertat! Bea bine, cântă grecește perfect”

Lovitura primită de Bayern Munchen înaintea returului cu Real Madrid din Champions League

Citeşte şi

Pintilii a spus care este jucătorul de la FCSB care nu suportă să piardă niciodată: ”Se oftică foarte mult!”

A auzit acuzațiile la adresa lui Cristiano Bergodi și a răbufnit

PEROZCum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat

FILM NOWMike Myers, greu de recunoscut la 60 de ani. Interpretul lui Austin Powers a renunțat să-și mai vopsească părul

Patronul din Superligă care se umple de bani de pe urma transferului uriaș pe care-l va face Gigi Becali! „Iau milioane” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Fostul antrenor al lui Dinamo a dat lovitura în afaceri! Vinde pantofi scumpi în Franța citeşte ştirea pe ziare.com

Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Adele, elegantă, pe tocuri, la un meci din NBA, alături de partenerul ei de viață. „Cât de frumoasă ești!”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Adele, elegantă, pe tocuri, la un meci din NBA, alături de partenerul ei de viață. „Cât de frumoasă ești!”

Digi World

O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”