Galeria CSA Steaua / Foto: Sport Pictures

Lovitură pentru CSA Steaua! Vasile Dîncu a retras inițiativa de modificare a Legii Sportului: ”Acum e foarte clar”

articol scris de Digi Sport
30.05.2023, 13:06
  • SuperLiga: Petrolul - Botoșani, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - Universitatea Craiova, luni, 20:30, DGS 1

La jumătatea lunii aprilie 2023, Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, și alți doi parlamentari PSD au depus un proiect de lege care prevedea modificarea Legii Sportului, astfel încât cluburile de drept public să aibă dreptul de a evolua în ligile profesioniste.

Chiar dacă Vasile Dîncu și cei de la CSA Steaua au susținut răspicat că modificarea nu ar fi urmat să fie făcută ”cu dedicație” pentru formația roș-albastră, ”militarii” ar fi fost marii beneficiari ai schimbării Legii Sportului.

Vasile Dîncu: ”Am solicitat Biroului Permanent al Senatului retragerea propunerii legislative

Totuși, inițiativa respectivă a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social, astfel Dîncu a hotărât s-o retragă. Fostul ministru a transmis cu această ocazie că singura soluție viabilă pentru ca CSA Steaua să poată căpăta dreptul de a promova în SuperLigă este asocierea cu o entitate privată.

Am solicitat Biroului Permanent al Senatului retragerea propunerii legislative pentru modificarea art. 31 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, înregistrată cu numărul L309/2023 pe care am inițiat-o, în luna aprilie, alături de colegii mei Radu Mihai Popa și Bogdan Constantin Matei. Am luat această decizie în urma celor două avize negative primite din partea Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social.

Cele două avize, cu caracter consultativ, nu răspund esenței propunerii noastre legislative, dar din respect pentru democrație le acceptăm.

În spiritul respectului pentru adevăr suntem datori să facem o mențiune: a invoca argumentul conform căruia promovarea sportului poate constitui un obiectiv de interes comun doar în sensul art. 107 alin. (3) lit. (c) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), dar și faptul că un club profesionist este o întreprindere comercială și face obiectul dreptului UE în domeniul concurenței, este neavenită în situația noastră deoarece, în acest moment, cluburile de fotbal sunt cluburi profesioniste, cu sportivi profesioniști, care sunt plătiți din fonduri publice sau având finanțare mixtă.

Este și cazul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, cel care funcționează acum, chiar dacă nu este înscris în așa-zisa ”Ligă Profesionistă de Fotbal”, în regim profesionist, nu amator. Dacă s-ar aplica aceste prevederi invocate, atunci cluburile departamentale de la noi nu ar putea funcționa, iar România ar fi sancționată pentru acest lucru.

Vasile Dîncu: ”Singura soluție pentru CSA Steaua București este aceea de a se asocia cu o entitate privată

Inițiativa noastră nu a vizat înființarea de noi cluburi profesioniste, ci a avut ca scop rezolvarea situației tuturor cluburilor departamentale pentru că, în România, în acest moment, majoritatea sporturilor de performanță sunt finanțate în acest fel: handbal, polo, volei, rugby, înot etc. Fără finanțare publică aceste cluburi românești nu ar putea face performanță, iar un sportiv precum David Popovici, multiplu campion mondial, care primește finanțare din partea Ministerului Afacerilor Interne, prin clubul departamental Dinamo, nu ar mai putea să facă performanță, cel puțin nu în România.

Așadar, dezbaterea privind finanțarea publică versus finanțarea privată este un non-sens, întrucât, în momentul de față, 90% din sportul de performanță din România este susținut din fonduri publice. Cea mai mare parte dintre echipele din Liga Profesionistă de Fotbal beneficiază de finanțare și din fonduri publice, directă sau indirectă, dar aici, spun partizanii FCSB, nu sunt fonduri publice, dacă vin din bugete locale sau județene. Cei care blochează accesul echipei CSA Steaua București în Liga Profesionistă se fac că nu observă situația de fapt din sportul românesc și nici nevoia sprijinului din fonduri publice pentru sportivii de performanță.

Inițiativa noastră, deși ar fi ajutat CSA Steaua București, nu a fost făcută special pentru acest club, așa cum s-a spus în repetate rânduri, ci pentru toate cluburile departamentale din România.

Acum este foarte clar că singura soluție pentru CSA Steaua București, cea care a câștigat promovarea pe teren, este aceea de a se asocia cu o entitate privată. În calitate de ministru al apărării am promovat modificări ale ordinelor interne, astfel încât CSA Steaua București să aibă dreptul să se asocieze și, în acest fel, să aibă drept de promovare, iar în acest sens am dat un ordin de ministru.

Echipa de fotbal și-a câștigat dreptul sportiv de a juca anul viitor în liga superioară, iar clubul și ministerul ar trebui să decidă dacă doresc sprijinirea performanței echipei și rezolvarea unei situații absurde: o echipă să nu aibă posibilitatea să-și valorifice meritul sportiv.

Pentru conducerea Clubului CSA Steaua lucrurile ar putea fi foarte simple: transformarea CSA Steaua în societate de acțiuni, din care un procent semnificativ (90% sau 99%) să fie deținut de MApN, iar restul (10% sau 1%) să fie deținut de entitatea privată cu care clubul se asociază (fie că este vorba despre Romtehnica, companie aflată în subordinea MApN, ori despre fundația suporterilor steliști AS47, ori despre orice altă entitate privată); în acest mod echipa de fotbal ar putea avea drept de promovare în prima ligă imediat.

Ideea că CSA Steaua București ar putea pierde dreptul de proprietate asupra brandului nu se susține, deoarece condițiile asocierii se vor stabili prin statutul noii societăți, care va reflecta voința clubului și a MApN.

Sper ca oamenii care au insistat ani de zile că echipa nu poate promova din cauză că trebuie modificată legea sporturilor, dar în tot acest timp ei nu au încercat să facă nimic pentru modificarea actului normativ, înțeleg acum că singura modalitate de a realiza visul suporterilor și al sportivilor este de a acționa acum. În caz contrar, vor trebui să explice de ce vor să mențină un patronat absurd asupra unui club de fotbal important al României, în condițiile în care prin organizarea actuală se blochează realizarea meritului sportiv”, a scris Vasile Dîncu pe Facebook.

Așadar, unica variantă a celor de la CSA Steaua de a putea obține dreptul de a juca în Liga 1 e asocierea cu o companie privată, opțiune respinsă vehement de Florin Talpan, juristul clubului din Ghencea.

CSA Steaua: "Interpretarea eronată a Legii Sportului de către Federația Română de Fotbal"

Trupa lui Daniel Oprița a încheiat play-off-ul Ligii 2 pe poziția a doua, loc ce i-ar fi permis să promoveze direct în SuperLigă, însă forma de organizare a clubului a împiedicat gruparea bucureșteană să acceadă în elita fotbalului românesc.

Clubul Sportiv al Armatei a emis un comunicat prin care transmite că vrea să conteste interdicția primită de la FRF. “Militarii” vor apela, cel mai probabil, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

"Punct final în sezonul Ligii 2, sezonul 2022-2023. Echipa noastră termină pe poziția secundă, care ne asigură promovarea din punct de vedere sportiv.

Interpretarea eronată a Legii Sportului, de către Federația Română de Fotbal, ne pune în situația de a căuta soluții legale pentru a putea evolua pe prima scenă a fotbalului românesc.

Facem precizarea că un eventual demers al clubului nostru, nu putea fi întreprins, decât după comunicarea oficială a FRF.

Felicităm jucătorii și staff-ul tehnic pentru performanța reușită și mulțumim fanilor pentru suportul necondiționat.

De asemenea, dorim să vă comunicăm că Daniel Oprița va fi antrenorul echipei noastre și în sezonul viitor, iar componența lotului de jucători va fi strict în responsabilitatea lui și a staff-ului tehnic", a anunțat CSA Steaua.

Clasamentul final în play-off-ul din Liga a 2-a

Etichete: vasile dincu , legea sportului , promovare csa steaua


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Prinţul Paul al României a fost prins de poliţişti într-un resort din Malta. România va cere extrădarea acestuia

Prinţul Paul Phillipe al României, unul dintre fugarii celebri de la noi în țară, a fost prins în Malta. Potrivit surselor, era într-un resort, în vacanță, de unde ar fi fost ridicat de polițiști. Era fugit de aproape patru ani din România, unde este condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Exclusiv Cum a reacționat Ilie Dumitrescu după ce a aflat cine l-a umplut de sânge pe Mihai Stoica

Foto Mihai Stoica, umplut de sânge la Arena Națională, după ce FCSB a câștigat titlul!

Exclusiv Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”

Cum a numit-o Gică Hagi pe FCSB, după ce a câștigat titlul chiar după victoria cu Farul

Video FCSB este noua campioană a României! Titlul, asigurat matematic după 2-1 cu Farul

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit

Au luat titlul cu FCSB și acum urmează să semneze contractele + Cine va pleca de la campioană

Exclusiv ”Dacă vine Gigi Becali cu un milion?”. Laszlo Dioszegi a dat răspunsul și și-a anunțat decizia finală

Transferul lui Florinel Coman e ”99% gata”

Citeşte şi

Exclusiv Steaua, răspuns oficial după ce Gigi Becali a cerut ca FCSB să joace în Ghencea. Decizia "militarilor"

Video Exclusiv Ilie Dumitrescu s-a amuzat copios după ce a văzut fotografia cu Adi Popa și iubita sa: "Glumesc!"

PEROZAmal Clooney, într-o rochie mini de peste 20.000 de dolari. Avocata și-a arătat picioarele perfecte la o cină în New York

FILM NOWCum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și decoltată, la 57 de ani, actrița pare că a făcut un pact cu timpul

Gigi Becali a anunțat primul transfer al verii pentru Champions League! Semnează cu FCSB: ”Am vorbit cu el” citeşte ştirea pe Prosport.ro

FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi citeşte ştirea pe ziare.com

Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori

Digi World

O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

Digi Animal World

Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”