Ministrul Sportului, Eduard Novak / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Exclusiv Ministrul Sportului, singur împotriva tuturor! CNCD susține FRF și cluburile: “O atitudine irațională”

articol scris de Digi Sport
31.01.2023, 20:49
  • SuperLiga: Petrolul - Botoșani, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - Universitatea Craiova, luni, 20:30, DGS 1

Din 1 februarie, ministrul Sportului, Eduard Novak, vrea să aplice "la sânge" noile prevederi din Legea Sportului și să sancţioneze cluburile care folosesc într-un meci un procent mai mare de 60% de sportivi străini.

În ciuda reacțiilor negative venite din toate părțile, ministrul Sportului, Eduard Novak, susține în continuare aplicarea Ordinului de Ministru 500/2022. 

Csaba Asztalos, avertisment pentru Eduard Novak: “Actul va fi atacat în instanță”

Eduard Novak a menţionat că amenzile au fost majorate de la 3.000 de lei la 30.000 de lei pe meci.

Reprezentanţii Ministerului Sportului au strâns date privind echipele care folosesc în prezent mai mulţi jucători străini decât prevede ordinul de ministru, adică peste 40%.

  • Sancțiunile ar putea viza mai multe echipe de fotbal din Liga 1, care au mulți străini în lot (CFR Cluj, U Craiova 1948, FC Botoșani, FC Voluntari), dar și echipe de handbal (CSM București, la feminin, Dinamo, la masculin) și de baschet.

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat că ordinul de ministru este populist și discriminatoriu. Șeful Federației anunță că toate cluburile sancționate sunt îndreptățite să acționeze în instanță Ministerul Sportului.

În direct la Digi Sport, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a anunțat că susține FRF și cluburile sportive pentru a contesta ordinul de ministru.

"Acest demers se opune dreptului Uniunii Europene și încalcă principiul liberei circulații a lucrătorilor. În Spania, Federația de Baschet a vrut să introducă astfel de reguli, în Franța s-a încercat în volei, dar Comisia Europeană a intervenit.

De mâine intră în vigoare un act administrativ, nu o lege. Acest act poate fi atacat în instanță. Ce ar însemna să fie îngrădită libertatea de mișcare a sportivilor români în statele Uniunii Europene? Dacă s-ar introduce astfel de reguli, unde am mai transfera jucători? Și așa avem dificultăți să transferăm în cele mai importante campionate.

Vor fi contestate în instanță aceste contravenții. Ministerul Sportului nu poate să ia puncte echipelor. Federația Română de Fotbal intenționează să atace în instanță acest ordin. Există suficiente argumente, nu înțeleg această atitudine irațională (n.r. - a ministrului Sportului, Eduard Novak).

Nu am fost consultați înainte de către minister. Juriștii de la Ministerul Sportului ne-au spus la un moment dat că sunt într-o mare eroare, că aceste contracte nu sunt incluse în câmpul muncii", a spus Csaba Asztalos, la emisiunea Fotbal Club.

Reacția ministrului Eduard Novak

"Am trăit cu toții emoțiile momentelor de glorie din gimnastică, handbal, fotbal, canotaj și alte sporturi cu echipe de aur, o tradiție pe care vrem să o transmitem mai departe către generațiile viitoare. Pentru asta avem nevoie în primul rând de un cadru adecvat, așa cum este și Ordinul 500/2022 privind ponderea de minimum 40% jucători români pe teren, în timpul competițiilor oficiale. Este o inițiativă intens dezbătută în ultimul timp, dar care poate reprezenta o gură de aer pentru sport.

Cred într-un sistem în care să promovăm mai mult sportivii români și să creștem baza de selecție pentru înalta performanță. Poate că pe pereții din camerele lor tinerii noștri sportivi au idoli precum Hagi, Popescu, Neagu, Huțupan, Pîrv, Mureșan sau altă legendă a României, dar pentru a călca pe urmele lor ei au nevoie de spațiu de afirmare în echipele în care evoluează.

Vedem că în gimnastică, atletism, canotaj și alte discipline se pot obține rezultate mari și cu sportivi români. Chiar și în handbal sau fotbal unele echipe deja respectau proporția de 40% jucători autohtoni pe teren, înainte ca ordinul să intre în vigoare.

Iar 40% reprezintă un nivel de bun simț, pentru că nu putem avea echipe formate doar din jucători străini dacă vrem să creștem sportul, naționalele de seniori și să avem un proiect pe termen lung. ...

În plus, contrar unor opinii din spațiul public, ordinul 500/2022 nu aduce atingere normelor europene, nu încalcă libera circulație prevăzută la art. 45 TFUE și prin urmare nu este una discriminatorie! Putem vedea și exemple din Franța, Italia și alte țări care au aplicat măsuri similare, iar acolo nu a spus nimeni că e discriminare.

Cred că tocmai în baza valorilor europene putem avea echipe solide, în care să le facem loc și celor care poate că vor fi legendele zilei de mâine. ...", a scris ministrul Sportului pe Facebook.

Etichete: liga 1 , frf , eduard novak , cncd , ministrul sportului , ministerul sportului , consiliul national pentru combaterea discriminarii , csaba asztalos


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un italian și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate de-a lungul vieții și a calculat câți bani a pierdut

Un italian din Brescia, care a colecționat toate lozurile necâștigătoare pe care le-a cumpărat de-a lungul vieții, a calculat câți bani a pierdut și vrea astfel să contribuie la creșterea gradului de conștientizare asupra pericolului pe care îl reprezintă dependența față de jocurile de noroc.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Exclusiv Cum a reacționat Ilie Dumitrescu după ce a aflat cine l-a umplut de sânge pe Mihai Stoica

Exclusiv Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit

Video Cea mai în formă jucătoare din lume, un car de nervi în meciul cu Jaqueline Cristian: ”Vino aici! Mai mult respect”

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Gigi Becali: ”Vine!”. A doua mutare a verii confirmată la FCSB

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu

Foto Clasamentul din play-out-ul SuperLigii, după etapa a 7-a: FC Botoșani, aproape să realizeze ceea ce părea imposibil

Daniel Niculae a devenit inculpat, dar nu mai e acuzat de ”constituire de grup infracțional organizat”

Video Petrolul - FC Botoșani 1-2. Moldovenii au obținut cele trei puncte în final și scapă de locurile retrogradabile

Citeşte şi

Decizia luată de FRF, după ce Andrei Burcă a suferit o ruptură musculară înainte de EURO 2024

Și-a aflat sentința! Câte etape de suspendare a primit Bogdan Andone după criza de nervi din FC Botoșani - Dinamo

PEROZAre 77 de ani, dar nu se sfiește să-și arate silueta în rochii mulate: „Sunt criticată zilnic pentru felul în care mă îmbrac”

FILM NOWSofia Vergara, selfie-uri doar în body-uri mulate, în oglinda din baie. "Cineva să-mi ridice fața de pe podea", i-a scris Nicole Scherzinger

Horațiu Moldovan dă din lac în puț! Atletico îl vinde pe Oblak, dar Simeone a luat decizia transferului unui alt gigant citeşte ştirea pe Prosport.ro

Cum vrea Sorana Cîrstea s-o egaleze pe Simona Halep: ”Ea a câștigat deja, m-ar putea lăsa să câștig eu” citeşte ştirea pe ziare.com

O nouă monedă în România, bani noi de la BNR. Ce valoare are, cu ce ocazie s-a lansat citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă

Digi World

O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

Digi Animal World

Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”