Radu Paraschivescu, despre scandalul rasist în care e implicat Edinson Cavani / Foto: colaj Digi Sport

Video Exclusiv "Rasism fără intenție nu există". Radu Paraschivescu, discurs fără echivoc despre "scandalul Cavani - Suarez"

articol scris de Digi Sport
09.01.2021, 12:23
  • Liga 2: CS Mioveni - Csikszereda, joi, 17:00, DGS 1

  • Premier League: Chelsea - Tottenham, joi, 21:30, DGS 1

Subiectul pedepsei primite de Edinson Cavani a fost comentat plastic și de Radu Paraschivescu.

Cunoscutul scriitor a explicat de ce Federația Engleză s-a făcut de râs după ce atacantul lui Manchester United a fost suspendat 3 meciuri și amendat cu 100.000 de lire sterline după ce a folosit termenul "negrito", considerat unul rasist.

Mai întâi, Paraschivescu a comentat reacția Sindicatului Fotbaliștilor din Uruguay, care a criticat Federația Engleză.

"Asociația Fotbaliștilor din Uruguay are exemple multe cu Suarez, care, pe lângă mușcături, mai avea și expresii tandre. Iar acolo putea fi vorba și de așa ceva (n.r.: rasism).

Dar aici mie mi se pare straniu, în primul rând, pentru că e vorba de englezi. Pentru că, dacă era o federație, alta decât cea engleză, aș fi spus că ei nu sunt aliniați, sunt izvorul corectitudinii politice și atunci fac tot felul de piruete de care e nevoie.

Dar pe englezi eu îi știam altfel. Adică un film polițist englezesc nu are neapărat un happy end, după asta îl recunoști. Mai mor oamenii, inclusiv protagonistul. Nu e ca la americani.

În literatură, la fel. Mă așteptam ca lucrul ăsta să continue și în sport și oamenii să judece și să nu se lase remorcați de niște curente obligatorii de comportament și de limbaj.

Rasism fără intenție este un caraghioslâc uriaș, după părerea mea. Există omor prin imprudență, există accidente de mașină, când tu conduci și îți sare unul, tu dai peste el și tu n-ai nicio vină, e fără intenție, n-ai vrut să-l omori.

Dar rasism fără intenție nu există, nu vă supărați. Ori vrei să-l insulți pe unul, ori nu vrei. Deci nu poți să-l insulți fără să vrei. Poți face gafe de protocol, dar asta e altceva", a explicat Radu Paraschivescu la Digi Sport Special.

Sindicatul fotbaliștilor uruguayeni a cerut Federaţiei engleze de fotbal anularea pedepsei primite de Cavani. Sindicatul consideră că sancţiunea arată viziunea etnocentrică a Federației.

Ca răspuns la un mesaj de felicitări ce i-a fost adresat de un prieten după ce a marcat două goluri în victoria reuşită de Manchester United la Southampton (3-2), pe 29 noiembrie, Cavani a scris pe Instagram "Gracias negrito" ("mulţumesc, negrişorule").

După ce a şters mesajul, Cavani şi-a cerut scuze, iar United l-a apărat, explicând că atacantul a folosit cu intenţii prietenoase acel cuvânt, care are o conotaţie diferită în America de Sud.

Aceste explicaţii nu au fost suficiente pentru ca jucătorul să evite o suspendare, o amendă de 100.000 de lire sterline şi obligaţia de a urma un curs de conştientizare.

Radu Paraschivescu: "Rasism fără intenție nu există"

"Să luăm cuvântul negrito. Păi de ce nu îl luăm și pe cel dinaintea lui, care e 'gracias'? Da. Păi dacă îi spui unuia negrito, simplu, l-ai făcut negru. Dar 'gracias' e ceea ce englezii numesc alint.

Este un termen afectuos. Depinde ce ochelari îți pui. Dacă tu vcrei să vezi rasism în orice, sigur că poți să o faci. Dar asta este periculos nu pentru că victima este un om care altminteri are o carieră impecabilă, spre deosebire de Suarez.

Și la Palermo știu că și-a văzut de treabă, nu s-a bătut, nu a insultat, nu a avut comportamente ofensatoare. El va plăti suma asta, că nu are încotro.

Dar semnalul este unul îngrijorător pentru ceilalți, în special pentru cei care nu pot plăti suma asta și pentru cei care trebuie să-și pună zăbală. Ei trebuie să se cenzureze, să nu mai fie firești, trebuie să aibă un filtru cu viteză de reacție fulger.

'Bă, am voie să spun zebră? Dacă fac aluzie la pușcăriași? Am voie să spun amandină? Dacă se ofensează vreun diabetic? Am voie să spun călcâi? Dacă e o trimitere nepotrivită la Ahile?'

Păi nu se poate așa ceva, o luăm razna. Eu sunt scandalizat de poveștile astea. La capitolul ăsta, robinetul a fost deschis și nu văd mâna capabilă să-l închidă", a explicat Radu Paraschivescu la Digi Sport Special.

Conaționalul lui Cavani, Luis Suarez, a stârnit la rândul său reacții, după ce a distribuit pe contul de Twitter comunicatul Sindicatului Fotbaliștilor Uruguayeni.

”Tot ce trebuia să faci era să taci”, i-a transmis un urmăritor lui Luis Suarez. ”Să-ți fie rușine că vorbești într-o situație ca asta”, l-a certat un fan.

Asta pentru că, în 2011, actualul atacant al lui Atletico a fost găsit vinovat pentru rasism pentru că l-a abuzat verbal pe Patrice Evra, într-un meci Liverpool - Manchester United.

Etichete: rasism , luis suarez , edinson cavani , radu paraschivescu , rasism edinson cavani


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat venit din Cehia la o terasă în România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici

Turiștii care au ajuns în vestul țării, la Băile Felix, s-au bucurat de o baie în piscină, dar și de petrecerea cu spumă. Nu a lipsit nici mâncarea tradițională, gazdele au pregătit un adevărat festin pentru turiștii veniți din toate colțurile țării și chiar de peste hotare.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Vestea primită de Horațiu Moldovan! Decizia luată de Atletico Madrid

Reacția lui Gianluigi Buffon, după ce Man și Mihăilă au promovat cu Parma în Serie A

Daniel Niculae, prima reacție după comunicatul lui Dan Șucu. Ce mesaj a postat

Semnează cu Real Madrid până în 2028! Spaniolii anunță inevitabilul

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv ”Cu siguranță nu va mai rămâne la Parma”. Care e ”prețul corect” al lui Dennis Man: ”Poate juca la orice echipă de top”

Exclusiv Surpriză! Echipa din SuperLigă care a cheltuit cei mai mulți bani: ”O sumă incredibilă”

Alertă la Farul! Gică Hagi are 3 jucători accidentați înainte de meciurile decisive pentru locul 2

Oficial ”Pintilii din Franța” a fost dat afară. Echipa plătea 25.000€ amendă la fiecare meci

Citeşte şi

Galerie Foto Inter Miami, meci ”nebun” în MLS: Leo Messi și Luis Suarez au făcut spectacol ca în vremurile bune

Fără precedent: PSG și Barcelona au boicotat interviurile de după meci, din cauza unei glume rostite în direct!

PEROZ"Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner, despre partea întunecată a traiului cu milionarul

FILM NOWPierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”

Dat afară de Gică Hagi, Constantin Budescu s-a refugiat în vila de peste 500.000 de euro pe care o are la Ploiești citeşte ştirea pe Prosport.ro

Ronnie O'Sullivan, eliminat! Surprize mari la Campionatul Mondial de snooker, n-a mai rămas niciun jucător din Top 10 citeşte ştirea pe ziare.com

S-a schimbat legea RCA pentru toți șoferii din România, o lovitură fără precedent pentru români citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Digi World

Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci

Digi Animal World

Momentul când un polițist prinde un porc care alerga prin oraș. Imaginile sunt virale: „Trebuia să joci rugby”