Finala Cupei Mondiale din 1982 / Foto: Profimedia

REMEMBER: Cupa Mondială din 1982, din Spania. Italia a fost încoronată campioană. România nu s-a calificat la turneul final

articol scris de Digi Sport
01.11.2022, 11:38
  • Cupa României, finala: Corvinul - Oțelul, miercuri, 20:30, DGS 1

  • Premier League: Manchester United - Newcastle, miercuri, 22:00, DGS 2

A XII-a ediţie a Cupei Mondiale la fotbal a fost organizată de Spania între 13 iunie şi 11 iulie 1982.

Spania, gazda Cupei Mondiale din 1982

9

Galerie Foto

Spania a fost aleasă drept gazdă de către FIFA la Londra la 6 iulie 1966. Pentru prima dată, la Cupa Mondială au fost prezente 24 de echipe, faţă de 16 la ediţia anterioară, fapt ce a permis participarea mai multor ţări din Africa şi Asia. Algeria, Camerun, Honduras, Kuweit şi Noua Zeelandă au participat pentru prima oară la un turneu final.

În Europa, calificările au beneficiat de un format simplificat faţă de ediţiile precedente. Au existat şase grupe a câte cinci echipe, urmând ca primele două clasate din fiecare grupă să meargă la turneul final, şi o grupă a câte trei echipe, din care mergea doar prima clasată. RFG a câştigat grupa fără probleme, la fel ca URSS, Iugoslavia, Scoţia şi Polonia.

Vest-germanii au adunat opt victorii din opt meciuri şi un golaveraj fabulos: 33-3. Italia s-a calificat de pe locul secund, fiind devansată de iugoslavi. Franţa a întâmpinat dificultăţi, pentru că a terminat grupa pe locul al doilea, la egalitate cu Irlanda, dar a câştigat la golaveraj. Dintre toate fostele campioane mondiale, doar Uruguay a absentat, după ce a fost surclasată de Peru.

România, absentă de la Cupa Mondială din 1982

România nu a reuşit calificarea. În preliminarii, a fost repartizată în grupa a IV-a europeană, pe care a terminat-o abia pe locul al treilea, fiind devansată de Ungaria şi Anglia şi urmată de Elveţia şi Norvegia. Rezultatele partidelor disputate de România în preliminarii au fost următoarele: 1-1 şi 1-0 cu Norvegia, 2-1 şi 0-0 cu Anglia, 0-1 şi 0-0 cu Ungaria, 1-2 şi 0-0 cu Elveţia.

Cele 24 de participante provenite din toate cele şase confederaţii au fost: 14 din Europa (Anglia, Austria, Belgia, Cehoslovacia, Franţa, Irlanda de Nord, Italia, Iugoslavia, Polonia, RFG, Scoţia, Spania, Ungaria şi Uniunea Sovietică), patru din America de Sud (Argentina, Brazilia, Chile şi Peru), două din America de Nord şi Centrală (El Salvador şi Honduras), două din Africa (Algeria şi Camerun), una din Asia (Kuweit) şi una din zona Oceania (Noua Zeelandă).

Cupa Mondială a angrenat un număr uriaş de stadioane - 16 - amplasate în 14 oraşe: "Santiago Bernabeu" şi "Vicente Calderon" din Madrid, "Ramon Sanchez Pizjuan" şi "Benito Villamarin" din Sevilla, "Camp Nou" din Barcelona, "Luis Casanova" din Valencia, "Balaidos" din Vigo, "Riazor" din La Coruna, "El Molinon" din Gijon, "Carlos Tartiere" din Oviedo, "Nuevo Estadio" din Elche, "Jose Rico Perez" din Alicante, "San Mames" din Bilbao, "Jose Zorilla" din Valladolid, "La Romareda" din Zaragoza şi "La Rosaleda" din Malaga.

Au fost introduse şi primele lovituri de departajare din competiţia de la Cupa Mondială. Spania 1982 a fost ultima Cupă Mondială care a avut două runde de faze ale grupelor. A fost şi a treia oară (după 1934 şi 1966) în care toate cele patru semifinaliste au fost din Europa.

După meciurile din prima rundă, Polonia, Italia, RFG, Austria, Belgia, Argentina, Anglia, Franţa, Irlanda de Nord, Spania, Brazilia şi URSS s-au calificat în a doua fază a grupelor. Polonia, RFG, Italia şi Franţa au câştigat grupele şi au avansat în faza eliminatorie. În semifinale, Italia a învins Polonia (2-0), iar Germania de Vest a trecut de Franţa (3-3; 5-4 după loviturile de departajare). În finala mică, Polonia a bătut Franţa (3-2), adjudecându-şi locul al treilea.

De notat că, în prima fază a grupelor, Ungaria a învins El Salvador cu 10-1, egalând cea mai mare diferenţă înregistrată la un turneu final (tot Ungaria împotriva Coreei de Sud, scor 9-0, în 1954 şi Iugoslavia împotriva Zairului, scor 9-0, în 1974).

Finala Cupei Mondiale din 1982

Ultimul act al ediţiei spaniole s-a ţinut la 11 iulie 1982, pe "Santiago Bernabeu" din Madrid, în prezenţa a 90.000 de spectatori. Partida dintre Italia şi RFG a fost arbitrată de brazilianul Arnaldo Coelho, ajutat la cele două tuşe de asistenţii Abraham Klein din Israel şi Vojtech Christov din Cehoslovacia.

Pe banca tehnică, Enzo Bearzot împotriva lui Jupp Derwall. Din primul 11 al italienilor au făcut parte Zoff, Bergomi, Cabrini, Collovati, Gentile, Scirea, Oriali, Tardelli, Conti, Graziani şi Rossi. De cealaltă parte, titularii germani au fost: Schumacher, Briegel, Breitner, Karl-Heinz Förster, Bernd Förster, Dremmler, Littbarski, Fischer, Rummenigge, Stielike şi Kaltz. Pe cele două bănci de rezerve au luat loc, printre alţii, vedete precum Franco Baresi, Giancarlo Antognoni, Franco Causio şi Alessandro Altobelli, respectiv Felix Magath şi Lothar Matthaeus.

Scorul a fost deschis târziu, în minutul 57, de atacantul numărul unu al italienilor, Paolo Rossi. Avantajul echipei italiene s-a mărit prin golurile înscrise de Marco Tardelli (min. 69) şi Alessandro Altobelli (min. 81). Vest-germanilor nu le-a rămas decât să marcheze golul de onoare, prin Paul Breitner, pecetluind scorul final: 3-1. A fost al treilea titlu al Italiei la Cupa Mondială, care a egalat recordul Braziliei de tot atâtea victorii la turneul final.

CM a fost afectată de faulturi violente, unele arbitraje slabe şi stadioane supraaglomerate. Un incident deosebit a fost faultul brutal al portarului german Harald Schumacher asupra francezului Patrick Battiston în timpul semifinalei de la Sevilla, dar şi faulturile dure ale fundaşului italian Claudio Gentile asupra mijlocaşului argentinian Diego Maradona. La cei 40 de ani, portarul şi căpitanul italienilor Dino Zoff a devenit cel mai în vârstă jucător care a câştigat Cupa Mondială.

Reușitele de la Cupa Mondială din 1982

La turneul final din 1982, s-au înscris în total 146 de goluri în cele 52 de jocuri disputate, rezultând 2,8 goluri pe meci, conform www.footballhistory.org. Cinci cartonaşe roşii şi 100 galbene au fost acordate în timpul turneului. Câştigătorul Ghetei de Aur a fost italianul Paolo Rossi, revelaţia turneului final, care a marcat de şase ori.

În urma lui, s-au clasat germanul Karl-Heinz Rummenigge (cinci goluri), brazilianul Zico şi polonezul Zbigniew Boniek (câte patru goluri). Tot Rossi a fost desemnat ca fiind cel mai bun jucător al turneului şi a primit distincţia Balonul de Aur de la FIFA pentru evoluţia sa la Cupa Mondială. Al doilea fotbalist al turneului a fost brazilianul Falcao, iar al treilea - K.H. Rummenigge.

În clasamentul celor mai ofensive echipe, a condus Franţa cu 16 reuşite, urmată de Brazilia (14 goluri), Italia, RFG şi Ungaria (câte 12 goluri). Interesant este că golurile Franţei au fost înscrise de nu mai puţin de zece jucători, stabilind un record. În 1958, la CM din Suedia, francezii reuşiseră să marcheze 23 de goluri, la care au contribuit şase fotbalişti. Toate echipele participante au reuşit să înscrie cel puţin un gol, iar codaşele acestui top au fost selecţionatele din El Salvador şi Camerun (o singură reuşită). Cele mai multe goluri primite le-a avut El Salvador (13) şi apoi Noua Zeelandă - 12 goluri.

La partidele Cupei Mondiale au asistat în tribune peste 2,1 milioane de spectatori, cu o medie de circa 40.000 de persoane prezente la fiecare întâlnire.

Etichete: romania cupa mondiala , cupa mondiala 1982 , cm 1982 , spania 1982 , italia campioana mondiala , italia cupa mondiala 1982


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii au invadat Harkovul trecând granița nestingheriți

În ultimele zile, forțele ruse au ocupat în jur de 100 de kilometri de teritoriu ucrainean din regiunea Harkov; în estul Ucrainei, Rusiei i-a luat luni de zile ca să obțină aceleași rezultate, relatează BBC. „Nu a fost nicio primă linie de apărare. Rușii au intrat pur și simplu”, a spus un comandant din trupele speciale care au eliberat teritorii vaste în timpul ofensivei surpriză a armatei ucrainene din toamna anului 2022.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Exclusiv Anamaria Prodan, toate detaliile despre nunta cu Gavril. Cine va cânta și unde se va organiza

Exclusiv ”Cu mine vorbești cu 'domnul Rotaru', Iliuță!”. Mihai Rotaru, reacție arogantă la adresa lui Ilie Dumitrescu

Cristi Tănase nu a stat pe gânduri, după ce soția a obținut ordin de restricție împotriva sa pentru 12 luni

Laurențiu Reghecampf a sunat-o pe Anamaria Prodan. Ce au decis cei doi. ”N-are sens”

OUT! Gică Hagi a anunțat că-l dă afară pe cel mai bine plătit jucător de la Farul. Lovitură și pentru FCSB

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Cel mai bun cu Real Madrid! Nota lui Ianis Hagi, după ce a încercat să dea golul carierei pe Bernabeu

Video Exclusiv Ilie Dumitrescu, încântat de evoluția lui Radu Drăgușin: ”Neașteptat de bun”

Nota primită de Radu Drăgușin, după ce a jucat peste 100 de minute cu Manchester City

Planul măreț al lui Gigi Becali: ”Stadion de 100.000 de locuri în Pipera!”

Citeşte şi

MERCATO 2019 - TOATE transferurile verii sunt AICI. Cristi Manea la FCSB! Transferurile din ultima oră

MERCATO 2023 | Toate transferurile verii sunt AICI! Joao Felix și Joao Cancelo au semnat cu Barcelona

PEROZO fostă spioană rusă, despre strategiile neortodoxe adoptate pentru a-și manipula țintele: "Mi-am sacrificat corpul pentru misiuni"

FILM NOWCameron Diaz și Keanu Reeves, din nou împreună într-un film, după 28 de ani. Cum au fost surprinși pe platourile de la „Outcome”, pelicula regizată de Jonah Hill

Edi Iordănescu a decis pentru EURO 2024! Câți fotbaliști neconvocați în preliminarii ia și cine e pe lista de urgență? citeşte ştirea pe Prosport.ro

Cea mai proastă veste pentru Simona Halep. Ce s-a decis la Roland-Garros citeşte ştirea pe ziare.com

Adevărul despre aflarea locației unui contact din WhatsApp, fără să știe citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Bebe Rexha, într-o zi obișnuită, fără machiaj de scenă. A ieșit la plimbare cu simpaticul ei cățel, pe străzile din Los Angeles

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Bebe Rexha, într-o zi obișnuită, fără machiaj de scenă. A ieșit la plimbare cu simpaticul ei cățel, pe străzile din Los Angeles

Digi World

Misterul locului în care a fost pictată Mona Lisa a fost rezolvat. Indiciile care au dus la poziționarea exactă a capodoperei lui Da Vinci

Digi Animal World

Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”