UEFA i-ar fi ajutate pe șeicii de la PSG și Manchester City să depășească fair-play-ul financiar

UEFA, amenințată cu tribunalul. Cum ar fi "acoperit" șefii forului european neregulile de la PSG și Manchester City

07.11.2018, 10:07
  • SuperLiga: Poli Iași - UTA, duminică, 18:15, DGS 1

  • SuperLiga: CFR Cluj - Sepsi, duminică, 21:00, DGS 1

Dezvăluirile din ultima vreme, legate de fair-play-ul financiar, i-au supărat rău pe șefii primei ligi spaniole, care vor să treacă la luarea de măsuri. Astfel, La Liga e gata să dea forul european în judecată după ce Manchester City și PSG ar fi fost ajutate chiar de UEFA să "dribleze" fair-play-ul financiar. Totul a apărut în niște documente scoase la iveală de Football Leaks.

Introdus în 2011, fair play-ul financiar interzice cluburilor angajate în competiţiile europene (UEFA Champions League, Europa League) să cheltuiască mai mult decât produc. În orice caz, ele nu trebuie să aibă un deficit mai mare de 30 de milioane cumulat pe trei exerciţii financiare.

Platini și Infantino ar fi ajutat PSG să scape de sancțiuni

Potrivit Football Leaks, patronii de la PSG ar fi investit 1,8 miliarde de euro în club, fentând astfel fair play-ul financiar. Francezii au scăpat fără vreo sancţiune, Michel Platini şi Gianni Infantino fiind în spatele muşamalizării scandalului. Astfel, PSG nu a fost exclusă din cupele europane, aşa cum ar fi trebuit.

La sfârşitul lui septembrie 2018, PSG a intrat, în cele din urmă, în vizorul instanţei europene pentru campania de achiziţii spectaculoasă din vara lui 2017, când clubul francez a cheltuit în total peste 400 de milioane de euro pentru aducerea lui Neymar şi Kylian Mbappe.

UEFA a deschis doar o anchetă formală în septembrie 2017, doar la presiunea mai multor forţe ale fotbalului european, printre care Spania, unde a evoluat timp de patru ani vedeta Neymar, înainte de a fi transferat de PSG pentru 222 milioane de euro. La această sumă se adaugă cele 180 de milioane de euro plătite de PSG pentru Mbappe.

Ancheta ICFC, instanţa însărcinată cu controlul financiar al cluburilor în cadrul UEFA, fusese închisă în iunie 2018, dar a fost redeschisă în septembrie, la solicitarea UEFA.

Probleme și pentru Manchester City, cu fair-play-ul financiar. Ar fi fost ajutată tot de UEFA

Manchester City l-ar fi plătit pe fostul antrenor Roberto Mancini prin intermediul unui paradis fiscal, relevă ancheta Football Leaks. Mancini, care a antrenat-o pe Manchester City între 2009 şi 2013, a fost plătit prin intermediul unor firme offshore înregistrate în Republica Mauritius, gruparea engleză încercând astfel să ocolească regulile fair play-ului financiar.

Proprietate a şeicului din Abu Dhabi, Mansour bin Zayed al Nahyan, Manchester City a pus la punct o stratagemă care i-a permis să-l plătească în parte pe Mancini pe căi ocolite. O parte a salariului tehnicianului era facturată de firme (Sparkleglow, apoi IIS) înregistrate în Mauritius, un stat cu fiscalitate redusă. Tranzacţiile treceau prin banca Barclays, unde şeicul este acţionar.

Pentru a justifica aceste facturi, erau menţionate prestaţii de consultanţă "referitoare la fotbal" realizate de firmele Sparkleglow sau IIS, în spatele cărora se ascundea Mancini, a căror cifră de afaceri a atins 3,6 milioane de euro în 2011 şi 3,3 milioane de euro în 2012.

Manchester City a procedat astfel pentru a-şi reduce masa salarială şi a respecta fair play-ul financiar, regulă ce interzice unui club participant în competiţiile europene să cheltuie mai mult decât câştigă.

Dezvăluirile făcute de Football Leaks arată că fosta conducere a UEFA, cu Michel Platini preşedinte şi Gianni Infantino secretar general, au acţionat pentru a proteja de sancţiuni grele cluburile PSG şi Manchester City, cu capital arab, în 2014. Cele două cluburi au primit amenzi de 20 milioane euro, în loc de 60 milioane euro, pentru încălcarea fair-play-ului financiar.

Etichete: platini , fair-play financiar , infantino , psg fair play financiar , manchester city fair play financiar , la liga da uefa în judecată


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au fost detectate semne de viață

Semne de viață extraterestră au fost observate pe o planetă îndepărtată. Potrivit astronomilor, ei au detectat un compus chimic „produs doar de viață” pe Planeta K2-18b, din constelația Leului. Descoperirea făcută acum un an a fost studiată, vineri, cu ajutorul telescopului James Webb, iar rezultatele vor fi aflate peste câteva luni.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Exclusiv Cum a reacționat Ilie Dumitrescu după ce a aflat cine l-a umplut de sânge pe Mihai Stoica

S-a aflat de ce Parma l-a exclus din lot pe Dennis Man! Anunțul făcut în Italia

Foto Mihai Stoica, umplut de sânge la Arena Națională, după ce FCSB a câștigat titlul!

Promovare! Vor juca din nou în prima ligă, la 8 ani de când au marcat întreaga lume a fotbalului

Exclusiv Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Foto Giedrius Arlauskis a avut un mesaj savuros pentru Gigi Becali, după ce FCSB a câștigat titlul

Live Video&Text Poli Iași - UTA 0-0, LIVE VIDEO, ACUM, pe DGS 1. Meci important pentru echipa lui Tony da Silva

Bogdan Lobonț a rupt tăcerea, după conflictul cu Ermal Krasniqi

”Cea mai proastă din istorie. E șocantă”. O româncă a fost ”pusă la zid” pentru ce a făcut la Londra

Citeşte şi

Când își va afla Manchester City pedeapsa pentru cele 115 capete de acuzare, dacă e găsită vinovată

Se pregătește o schimbare istorică în Premier League

PEROZAmal Clooney, într-o rochie mini de peste 20.000 de dolari. Avocata și-a arătat picioarele perfecte la o cină în New York

FILM NOWCum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și decoltată, la 57 de ani, actrița pare că a făcut un pact cu timpul

Gigi Becali a dezvăluit ce mesaj a primit de la Dan Șucu și ce a făcut Cristi Borcea, după ce FCSB a luat titlul! citeşte ştirea pe Prosport.ro

FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi citeşte ştirea pe ziare.com

Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori

Digi World

O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină

Digi Animal World

Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”