Octavian Bellu, alături de Mariana Bitang / Foto: Profimedia

Mărturisirea lui Octavian Bellu, la 70 de ani. Și-a dorit să devină medic, dar a fost "deturnat" de colegii din gimnastică

17.02.2021, 15:42
  • Liga 2: CS Mioveni - Csikszereda, joi, 17:00, DGS 1

  • Premier League: Chelsea - Tottenham, joi, 21:30, DGS 1

Legendarul Octavian Bellu, cel mai de succes antrenor din gimnastica mondială, împlinește azi 70 de ani. 

Desemnat de World Record Academy cel mai titrat antrenor din toate timpurile datorită celor 305 medalii obținute din postura de tehnician, Octavian Bellu a șlefuit nenumărate talente din gimanstica românească, un sport extrem de greu, care necesită o pregătire exemplară, mii de ore petrecute în sală, grație, tehnică, flexibilitate și putere de muncă.

Octavian Bellu a împlinit 70 de ani. "Eu eram un copil mai filiform. Gimnastica a fost un fel de terapie pentru mine"

Într-un interviu acordat Agerpres, omul de care se leagă toate marile succese din gimanstica românească de după 1981, an în care a trecut la conducerea lotului după plecarea lui Bela Karolyi, Bellu spune că a făcut gimnastică doar la nivel de juniori.

"Am terminat facultatea în '74 şi cred că din '75 am început... Dar am practicat şi gimnastica aproape 12 ani, însă eram prea înalt pentru sportul ăsta. M-am chinuit ca sportiv, dar am avut timp să mă uit ce fac antrenorii. Ca junior am avut ceva performanţe, dar am fost un gimnast care s-a chinuit din mai multe puncte de vedere.

Eram însă pasionat, iar pasiunea mi-a fost transmisă de profesorul meu de educaţie fizică, Gheorghe Mătuşa. Am fost foarte uimit cum de la un copil care abia face primii paşi încet-încet ajunge un campion. M-a fascinat acest lucru, iar atât timp cât am practicat eu gimnastica am observat şi ce fac antrenorii, cum vorbesc cu sportivii şi aşa mai departe

Eu eram un copil mai filiform, nu aveam eu nişte calităţi fizice deosebite, deci eram un copil fragil la prima vedere. Iar părinţii m-au dus la gimnastică la 8 ani. Tatăl meu a considerat că gimnastica este un sport care te dezvoltă armonios... deci practic a fost un fel de terapie pentru mine, cu ghilimelele de rigoare, pentru ca dintr-un copil fragil să devin şi eu un om puternic fizic şi psihic, pregătit pentru viaţă", a declarat reputatul antrenor, pentru Agerpres.

Octavian Bellu a împlinit 70 de ani. "Eram pregătit să dau la medicină. De asta am şi trecut examenul de anatomie de la IEFS foarte uşor, pentru că eram tobă de anatomie"

Apreciat la nivel mondial, Octavian Bellu a devenit în timp un reper al gimnasticii românești și s-a făcut cunoscut pe toate meridianele. Sub aripa sa au crescut generații întregi de sportive într-o perioadă în care România se lupta cu marile puteri ale lumii. 

La împlinirea vârstei de 70 de ani, Bellu a făcut o incursiune în trecut și a povestit că Facultatea de Medicină a exercitat mereu o atracție asupra lui. Și părinții săi intenționau să-l orienteze către meseria pe care o apreciază foarte mult și acum.

"După ce am terminat perioada ca sportiv la gimnastică mă pregătisem să dau la medicină. Dar am fost deturnat de colegii mei cu care făcusem gimnastică către Institutul de Educaţie Fizică şi Sport. Dar eu eram pregătit să dau la medicină. De asta am şi trecut examenul de anatomie de la IEFS foarte uşor, pentru că eram tobă de anatomie... învăţam după nişte tratate... chiar mă pregătisem serios să devin medic, dar uite că destinul a fost altul.

Medicina mă fascina. Să nu filosofăm, dar chiar şi la vremea respectivă, părinţii şi cei din familie considerau că a fi medic este o chestiune care îţi dă o altă perspectivă de viitor. Nu că a fi profesor de educaţie fizică era ceva care nu dădea bine... pentru că erai totuşi un profesor. Dar parcă medic era cu totul altceva şi la vremea respectivă", a mai spus Octavian Bellu, în interviul acordat Agerpres.

Etichete: gimnastica , octavian bellu , octavian bellu 70 de ani , octavian bellu - medicina


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Doi soți români au fost arestați pentru viol în grup în Italia. Ce au descoperit polițiștii în telefonul femeii

Doi soți români au fost arestați în Catania, Italia, fiind acuzați de viol în grup și vătămare corporală, victima lor fiind o tânără din Republica Moldova. Bărbatul de 41 de ani și soția lui de 37 au fost reținuți după ce polițiștii au descoperit în telefonul femeii filmări cu agresiunile sexuale la care a fost supusă tânăra moldoveancă.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

FCSB revine în Ghencea! ”E semnat contractul cu CSA. Sper să nu se supere MM”

Exclusiv ”A semnat”. Dan Șucu și Victor Angelescu au rezolvat prima ”mutare” pentru sezonul următor

Carlo Ancelotti a spus lucrurilor pe nume, după Bayern Munchen - Real Madrid 2-2

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Ce a titrat L'Equipe, după înfrângerea PSG-ului cu Borussia Dortmund din semifinalele Champions League

Reacția lui Gianluigi Buffon, după ce Man și Mihăilă au promovat cu Parma în Serie A

Daniel Niculae, prima reacție după comunicatul lui Dan Șucu. Ce mesaj a postat

Video Cristiano Ronaldo, reușită candidată la golul anului. Comentatorii au fost în delir. ”Dublă” a lui CR7

Citeşte şi

Gimnasta care a învins-o pe Nadia are un trecut groaznic. Antrenorul o obliga să întrețină relații sexuale de două ori pe zi

Gimnasta ale cărei poze postate pe rețelele sociale "ar trebui interzise"

PEROZElizabeth Hurley, irezistibilă într-o rochie minusculă din dantelă și latex. "Nu ieși așa în public pentru că o să provoci accidente"

FILM NOWPierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”

Ultrașii lui Dinamo, mesaj la ceas de seară, în fața stadionului, pentru Andrei Nicolescu: „Cu torțe ne mobilizează...” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Ronnie O'Sullivan, eliminat! Surprize mari la Campionatul Mondial de snooker, n-a mai rămas niciun jucător din Top 10 citeşte ştirea pe ziare.com

Toți șoferii care au asta în mașină iau amendă 2.900 lei și permisul suspendat. Se confiscă pe loc citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț. "Mi-au dispărut lucruri personale"

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț. "Mi-au dispărut lucruri personale"

Digi World

Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci

Digi Animal World

Un motan degerat, lihnit de foame, a bătut la o fereastră. Ce s-a întâmplat apoi a uimit o lume întreagă