Kamila Valieva la Jocurile Olimpice de la Beijing / Foto: Profimedia

Dopajul Kamilei Valieva, un simplu accident!? Ar fi ingerat trimetazidină după ce a băut din paharul bunicului său

articol scris de Digi Sport
15.02.2022, 11:08
  • Liga 2: CS Mioveni - Csikszereda, joi, 17:00, DGS 1

  • Premier League: Chelsea - Tottenham, joi, 21:30, DGS 1

Kamila Valieva (15 ani) a fost depistată pozitiv la trimetazidină, la scurt timp după ce a făcut istorie la Jocurile Olimpice de Iarnă, la proba pe echipe de la patinaj artistic, unde a reușit două sărituri cvadruple

Apărătoarea sportivei a spus că ar putea fi vorba despre o posibilă contaminare accidentală a tinerei vedete, așa cum a indicat marţi Denis Oswald, membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), citat de AFP.

Trimetazidina ar fi ajuns în corpul Kamilei Valieva accidental, după ce a băut apă după bunicul ei

Conform The Guardian, reprezentanții legali ai sportivei spun că substanța ar fi ajuns în corpul ei după ce a băut un pahar cu apă după bunicul său, care urmează un tratament cu trimetazidină din cauza problemelor la inimă. 

Argumentul "produs contaminat", adică ingerarea accidentală a unei substanţe dopante, fără vina sportivului, este de două ori important: poate face posibilă obţinerea unei ridicări a suspendării provizorii, dar şi reducerea sancţiunii la o simplă "mustrare fără suspendare", atunci când cauza este tranşată pe fond.

"Produsul (n.r. trimetazidină) este un pic ciudat, mai ales pentru o fată de această vârstă, dar aşa cum am spus mai devreme, până nu ştim ce s-a întâmplat, este greu să-ţi exprimi părerea", a adăugat cu prudenţă Denis Oswald.

Galerie Foto

Agerpres

TAS a decis: Kamila Valieva va continua competiţia la JO de la Beijing

Tânăra sportivă din Rusia va evolua în programul scurt al probei individuale feminine de patinaj artistic, care va avea loc marţi.

Instanţa sportivă a confirmat ridicarea suspendării provizorii dictate împotriva adolescentei în vârstă de 15 ani de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA), considerând că privarea sa de competiţie, înainte de a fi examinat fondul acestei cauze, i-ar provoca "prejudicii ireparabile".

"Sportiva ar trebui să beneficieze de următoarele circumstanțe excepționale, are sub 16 ani și este o persoană protejată conform codului Agenției Mondiale Anti-Doping (Wada)", a declarat Matthieu Reeb de la TAS.

Valieva, noua senzaţie a patinajului artistic, este considerată marea favorită a concursului feminin de marţi, după ce a ajutat Rusia să cucerească primul titlu olimpic pe echipe din istoria sa, săptămâna trecută.

Ea poate deveni campioană olimpică la primul sezon la seniori, chiar dacă nimic nu o împiedică să fie sancţionată în câteva luni, riscând să-i fie anulate toate rezultatele, inclusiv cele de la Olimpiadă.

Cazul Valieva vine în momentul în care sportivii ruşi participă la aceste Jocuri sub drapelul Comitetului Olimpic Rus, după ce ţara lor are interdicţie la Olimpiadă din cauza unui uriaş scandal de dopaj instituţionalizat, pe care Moscova l-a negat de ani de zile.

Etichete: dopaj , doping , jocurile olimpice de iarna , jo beijing , kamila valieva , valieva


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Doi soți români au fost arestați pentru viol în grup în Italia. Ce au descoperit polițiștii în telefonul femeii

Doi soți români au fost arestați în Catania, Italia, fiind acuzați de viol în grup și vătămare corporală, victima lor fiind o tânără din Republica Moldova. Bărbatul de 41 de ani și soția lui de 37 au fost reținuți după ce polițiștii au descoperit în telefonul femeii filmări cu agresiunile sexuale la care a fost supusă tânăra moldoveancă.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

FCSB revine în Ghencea! ”E semnat contractul cu CSA. Sper să nu se supere MM”

Exclusiv ”A semnat”. Dan Șucu și Victor Angelescu au rezolvat prima ”mutare” pentru sezonul următor

Cristi Chivu, în fața loviturii carierei! Ajax îi propune un contract pe 5 ani

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Ce a titrat L'Equipe, după înfrângerea PSG-ului cu Borussia Dortmund din semifinalele Champions League

Reacția lui Gianluigi Buffon, după ce Man și Mihăilă au promovat cu Parma în Serie A

Daniel Niculae, prima reacție după comunicatul lui Dan Șucu. Ce mesaj a postat

Video Cristiano Ronaldo, reușită candidată la golul anului. Comentatorii au fost în delir. ”Dublă” a lui CR7

Citeşte şi

Cosmin Matei, pe teren la Sepsi - FCSB. Mijlocașul, suspect de dopaj

Exclusiv Simona Halep s-a "trezit" cu o echipă anti-doping la București! Ce mesaj a avut pentru ANAD

PEROZElizabeth Hurley, irezistibilă într-o rochie minusculă din dantelă și latex. "Nu ieși așa în public pentru că o să provoci accidente"

FILM NOWPierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”

Ultrașii lui Dinamo, mesaj la ceas de seară, în fața stadionului, pentru Andrei Nicolescu: „Cu torțe ne mobilizează...” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Ronnie O'Sullivan, eliminat! Surprize mari la Campionatul Mondial de snooker, n-a mai rămas niciun jucător din Top 10 citeşte ştirea pe ziare.com

Toți șoferii care au asta în mașină iau amendă 2.900 lei și permisul suspendat. Se confiscă pe loc citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț. "Mi-au dispărut lucruri personale"

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț. "Mi-au dispărut lucruri personale"

Digi World

Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci

Digi Animal World

Un motan degerat, lihnit de foame, a bătut la o fereastră. Ce s-a întâmplat apoi a uimit o lume întreagă