Lăcătuș, în 1993, la revenirea la Steaua, după sezoane la Oviedo Foto: Sport Pictures

7 mai 1986. "Pare timid, dar e ager ca ghepardul". Cum era descris Lăcătuș în revista Steaua și ce spunea înaintea finalei

articol scris de Andru Nenciu
07.05.2020, 08:02
  • Media: Fotbal Club, duminică, 19:00, DGS 1

  • Baraj Superliga: Univ. Craiova - U Cluj, duminică, 20:00, DGS 1

34 de ani de la performanța Stelei la Seviila se împlinesc azi, 7 mai. Elevii lui Emeric Ienei și Anghel Iordănescu învingeau, din postura de victimă sigură, Barcelona 0-0, 2-0 (d.l.d) și stabileau un reper remarcabil în fotbalul românesc. 

Digi Sport continuă și azi să vă prezinte cum erau caracterizați jucătorii roș-albaștrilor și ce anticiau înainte de finala Cupei Campionilor Europeni. Dacă zilele trecute, ați aflat, rând pe rând, ce spuneau Ilie Bărbulescu, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Helmuth Duckadam și Anghel Iordănescu, azi are mingea pe șiret Marius Lăcătuș.

Lăcătuș, în 1986: "Privirea împrumută culoarea albastră a oțelului"

Marcator pe Ramon Sanchez Pizjuan, la penaltyuri, alături de Gabi Balint, brașoveanul în vârstă de 22 de ani pe-atunci era descris în revista Steaua, o apariție rară pentru acele vremuri, iute ca un ghepard. 

"Pare un timid și se comportă ca atare. Doar când simte sub picioare gazonul stadionului și, în jur, freamătul inconfundabil al începutului de meci, trăiește o bruscă și vizibilă metamorfoză. 

Privirea, de obicei surâzătoare, stimulatoare de ghidușii, împrumută culoarea albastră a oțelului. Pasul, ușor legănat, capătă agerimea ghepardului, iar gândul aplecat spre visare e stăpânit de obsesia victoriei", era conturat portretul lui Lăcătuș, în revista Steaua, supliment al titlului Viața Militară. 

Extrema dreaptă a Stelei avea să devină unul dintre cei mai valoroși jucători din istoria fotbalului românesc. Cu un discurs echilibrat în presa vremii, Lăcătuș devenea o fiară pe teren. Curajos și cu reacție, jucătorul sosit în Ghencea de la Brașov i-a cerut lui Emeric Ienei, la Sevilla, să execute un penalty. 

Lăcătuș, în 1986: "Voi fi la înălțimea așteptărilor"

Înainte de meci, Lăcătuș nici nu bănuia ce urma să se întâmple pe teren. 

"Voi fi la înălțimea așteptărilor. Pătrunderea noastră în finala Cupei Campionilor e rezultatul eforturilor conjugate ale tuturor jucătorilor, al profesionalismului antrenorilor, al condițiilor optime care ne sunt asigurate.

Acest loc fruntaș ne obligă să-l onorăm prin jocuri de foarte bună calitate. Și îl vom onora! 

Sper că despre Marius Lăcătuș reporterii vor avea prilejul să scrie numai sub aspect pozitiv", spunea, în revista Steaua, șeptarul cu 84 de partide pentru națională și 13 goluri. 

Performanța de la Sevilla a fost urmată de alte rezultate importante pentru fotbalul românesc. Lăcătuș a cucerit cu Steaua și Supercupa la Monte Carlo (1-0 cu Dinamo Kiev), a mai jucat finala Cupei Intercontinentale, 0-1 cu River Plate, dar și o semifinală de CCE cu Benfica și un ultim act cu AC Milan.

După Coppa del Mondo, turneu care l-a propulsat la Fiorentina și apoi la Oviedo, în toamna anului 1993 se întorcea în țară și, alături de jucători ai noului val, ducea trupa din Ghencea spre trei calificări consecutive în grupele Ligii Campionilor. A devenit cel mai titrat fotbalist din istoria Stelei.

FC Barcelona - Steaua 0-0, 0-2 după loviturile de departajare

Finala Cupei Campionilor Europeni: 7 mai 1986, ora 20:15, Sevilla, Stadion "Ramon Sanchez Pizjuan", spectatori: 70.000.
Arbitri: Michel Vautrot - Alain Delmer, M. Girard (Franţa).

Steaua (antrenor Emeric Ienei): Helmuth Duckadam - Ştefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu - Lucian Bălan (Anghel Iordănescu - '75), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu - Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă (Marin Radu II - '107).

FC Barcelona (antrenor Terry Venables): Francisco Gonzalez Urruticoechea - Gerardo Miranda Concepcion, Miguel Bernardo Blanquetti, Jose Ramon Alexanco Ventosa, Julio Alberto Moreno Casas - Victor Munoz Manrique, Bernd Schuster (Jose Moratalla Claramunt - '85), Marcos Alonso Pena, Angel Pedraza Lamita - Steve Archibald (Angel 'Pichi' Alonso Herrera - '106), Francisco Jose Carrasco Hidalgo.

Loviturile de departajare: 0-0 Majearu (ratare), 0-0 Alexanko (ratare), 0-0 Boloni (ratare), 0-0 Pedraza (ratare), 1-0 (gol), Lăcătuş, 1-0 Alonso (ratare), 2-0 (gol) Balint, 2-0 Marcos (ratare).

Etichete: steaua , sevilla , marius lacatus , 34 de ani , 7 mai 1986


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
A fost descoperită o planetă care teoretic ar fi locuibilă. „E de mărimea lui Venus și nici măcar nu este departe de Terra”

Oamenii de știință din Marea Britanie au descoperit o nouă planetă, denumită Gliese 12b, care ar putea susține viața și care „nu se află atât de departe de Terra”, transmite Sky News.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Exclusiv ”Am rămas trăsnit. Cum să vii așa?”. Apariția de la dineul ”Generației de Aur” care a stârnit indignare în direct la TV

Au bătut palma! Dennis Man a spus "DA" și semnează

Foto ”Generația de Aur” - Legendele Lumii 3-2. Spectacol total pe Arena Națională! ”Remontada” reușită de gloriile României

Foto Aparițiile serii la dineul ”Generației de Aur”

Video A dat declarația serii după ce s-a salvat de la retrogradare cu FC Botoșani: ”Haideți să vă spun. O să mă certe”

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Ilie Dumitrescu a decretat după meciul de retragere al ”Generației de Aur”: ”Cel mai bun din istoria fotbalului”

Carlo Ancelotti, ”cucerit” de Toni Kroos

Gestul făcut Jose Mourinho înaintea meciului de retragere al Generației de Aur

Pep Guardiola, ”lăsat mască” de un jucător al rivalei Manchester United: ”El a făcut diferența”

Citeşte şi

Marius Lăcătuș a dat declarația serii chiar pe gazon, la meciul de retragere a Generației de Aur

Video Gică Hagi a făcut gluma zilei la conferința de presă dinaintea meciului de adio al ”Generației de Aur”: ”E de ajuns”

PEROZJennifer Garner și fiica ei de 18 ani, deja mai înaltă decât ea, într-o zi liberă. Naturale și simple, cele două par mai degrabă surori

FILM NOWA rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină relații intime cu partenerul de film, pentru o mai bună chimie pe ecrane

Alt atac devastator împotriva Generației de Aur, în ziua meciului de retragere: ”De ce nu vorbesc Mutu și Chivu?” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Dănuț Lupu, mâhnit pentru că nu a fost chemat la meciul Generației de Aur: "Știi care e problema lor?" citeşte ştirea pe ziare.com

Descoperirea făcută de un turist nu avea ce să caute pe Pământ. Ar fi resturile unei nave spațiale, "nu e de pe aici" citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Fanii nu au recunoscut-o! Shania Twain, schimbată total cu părul roz, dar e suspectată că și-a făcut ceva la față: "Nu arăți ca tine"

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Fanii nu au recunoscut-o! Shania Twain, schimbată total cu părul roz, dar e suspectată că și-a făcut ceva la față: "Nu arăți ca tine"

Digi World

Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii de știință

Digi Animal World

Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”