Ronaldo şi Messi, rivali eterni / Foto: barcauniversal

Cine este mai bun, Messi sau Cristiano Ronaldo? Un computer a dat răspunsul

21.08.2019, 09:17
  • SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, duminică, 21:30, DGS 1

  • SuperLiga: Petrolul - Oțelul, duminică, 15:30, DGS 1

Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo împart supremaţia în ultimul deceniu, iar fanii celor două superstaruri sunt ca două tabere adverse aflate mereu în război.Rivalitatea a stârnit pasiuni imense, iar toată lumea a vrut să afle cine este cel mai bun dintre Messi şi Ronaldo. 

Amândoi au marcat mai mult de 600 de goluri în carieră, amândoi au cucerit 5 Baloane de Aur, amândoi sunt idolatrizaţi de milioane de fani care pretind că unul din ei trebuie să fie declarat Cel mai mare din toate timpurile. 

Un computer a încercat să ofere răspunsul la această întrebare - oamenii de ştiinţă de la Universitatea belgiană din Leuven cred că au descoperit formula matematică prin care să determine cu exactitate valoarea celor doi fotbalişti. Algoritmul ia în calcul tot ceea ce fac Messi şi Ronaldo pe teren.

"Valoarea unui fotbalist este determinată de factori precum goluri şi pase de gol. Golul este un eveniment rar, cam 1600 de acţiuni se petrec pe gazon. Modelul nostru computerizat analizează fiecare mişcare în parte, şuturi, pase, driblinguri, deposedări, şi calculează valoarea fiecăreia," a declarat Jesse Davis, profesor universitar.

Computerul a folosit doar date din La Liga

Iar computerul a studiat date începând cu sezonul 2013 - 2014 până la finalul lui 2017 - 2018, când Cristiano Ronaldo a plecat de la Real Madrid. Rezultatul? Messi este cel mai bun!

Această estimare nu este neapărat şocantă, însă diferenţa de valoare este cea care a uimit lumea fotbalului. Argentinianul are un scor de 1,21 pe meci, în timp ce portughezul doar 0,61.

"Doar în primele două sezoane, cei doi au fost apropiaţi ca valoare, apoi Messi a devenit mult mai bun decât rivalul său. Am remarcat că există două tipuri de jucători. Cei care fac multe acţiuni dar de valoare mai mică, adică acţiuni mai puţin importante, precum Paul Pogba.

Alţi jucători lovesc mai rar mingea, dar au un impact major, precum atacanţii de tip Harry Kane, Salah sau Ronaldo.

Messi este excepţional - este autorul multor acţiuni, iar ele sunt mereu de valoare," a dezvăluit unul din cercetătorii care s-au ocupat de proiect.

Cercetarea a fost premiată pentru cel mai bun proiect de ştiinţă aplicată, însă bineînţeles sunt şi contestatari - asta pentru că algoritmul a luat în calcul doar meciurile din campionatul Spaniei, nu şi cele din cupele europene sau internaţionale.

Etichete: cristiano ronaldo , balonul de aur , lionel messi


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare

La aproape 60 după comiterea unei crime brutale, poliția l-a găsit și arestat pe autor datorită tehnicilor criminalistice de ultimă generație.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

OUT de la FCSB, după șapte ani! ”Roș-albaștrii” îi caută deja înlocuitor

Exclusiv A fost dat afară de la FCSB, s-a antrenat singur, iar acum e campion: ”Oamenii nu știu”. Ce urmează pentru fotbalist

Foto Dan Petrescu a reînceput treaba la CFR Cluj, soția, Adriana, a plecat la mii de kilometri. Cine a însoțit-o

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Dan Petrescu: ”Nu vrem să-l ținem aici!”. CFR așteaptă 7 milioane de euro

Barcelona renunță la Robert Lewandowski și i-a găsit deja înlocuitor

Exclusiv ”Cel mai bun din Liga 1” poate retrograda în Liga 2 peste doar o săptămână!

Patronul lui Sepsi a făcut anunțul despre vedeta de 1.600.000€

Citeşte şi

Video Lionel Messi, repriză de vis cu cinci pase de gol. Argentinianul scrie istorie în MLS

Cristiano Ronaldo ”a vrut să zguduie planeta”! Un fost coleg a spus totul

PEROZCum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat

FILM NOWAnne Hathaway, superbă în roșu, într-o rochie fără bretele, cu crăpătură lungă pe picior. E trecută de 40 de ani, dar e neschimbată de două decenii

Patronul din Superligă care se umple de bani de pe urma transferului uriaș pe care-l va face Gigi Becali! „Iau milioane” citeşte ştirea pe Prosport.ro

Au speriat-o de moarte: ce a pățit Iga Swiatek după ce a învins-o pe bielorusa Sabalenka, salvând trei mingi de meci VIDEO citeşte ştirea pe ziare.com

Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM „Lady in red”. Rita Ora, în cei mai scurți pantaloni, pe străzile din New York. A captat toate privirile cu ținuta ei

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

„Lady in red”. Rita Ora, în cei mai scurți pantaloni, pe străzile din New York. A captat toate privirile cu ținuta ei

Digi World

O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”