GIgi Becali, patronul FCSB-ului / Foto: captură DIgi Sport

Hârtia care îl salvează pe Gigi Becali de la vreo decizie penală după ce a votat fără să aibă dreptul

articol scris de Digi Sport
05.01.2023, 15:17
  • Fotbal: Franța - Canada, duminică, 22:10, DGS 1

  • Minifotbal, finala EURO: România - Serbia, sâmbătă, 21:45, DGS 1

Miercuri, pe 4 ianuarie 2022, a apărut informația că Gigi Becali a fost trimis în instanță, la Judecătoria Buftea, pentru că a votat la referendumul pentru familie, desfășurat pe 6-7 octombrie 2018, fără a avea acest drept timp de cinci ani după eliberarea din închisoare, eliberare decisă în aprilie 2015.

De asemenea, era specificat că patronul echipei FCSB riscă, dacă este găsit vinovat, până la trei ani de închisoare.

Gigi Becali nu riscă mare lucru, deși nu avea voie să voteze

Numai că demersul procurorilor, dacă este făcut doar pe baza subiectului de mai sus, nu prea are șanse de reușită dintr-un motiv simplu: pe 18 octombrie 2018, Curtea Constituțională a decis că referendumul nu a fost valabil deoarece nu au participat cel puțin 30% dintre cei de pe liste. 

Iar Autoritatea Electorală Permanentă îi caută pe liste pe cei care au votat ilegal doar după declararea drept valid a unui astfel de demers.

  • Întrebarea care a fost adresată cetăţenilor şi la care aceştia au răspuns cu "da" sau cu "nu" a fost: "Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?" Senatul îşi propunea revizuirea articolului 48 din Constituţie care prin precizarea că "familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie", şi nu "între soţi", aşa cum este și în prezent.
  • Numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendumul de revizuire a Constituţiei, organizat în 6 şi 7 octombrie 2018, a fost de 18.279.011.
  • S-au prezentat la urne 3.857.308 de alegători, reprezentând 21,10% din numărul persoanelor înscrise pe liste.

Autoritatea Electorală Permamentă a lăsat de înțeles că nevalidarea referendumului o împiedică să sesizeze Procuratura

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Autoritatea Electorală Permanentă, cu nr. 3682/27.02.2019, vă comunicăm următoarele:

Potrivit dispozițiilor art. 43, alin. 4 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificărle și completările ulterioare, la sesizarea persoanelor interesate, făcute în cel mult 15 zile de la data constatării valabilității referendumului național și însoțită de probele pe care se întemeiază, Autoritatea Electorală Permanentă verifică listele electorale permanente și listele electorale suplimentare utilizate în cadrul secțiilor de votare la care se referă sesizarea, în vederea descoperirii cazurilor în care o persoană a votat fără a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori.

... În data de 18 octombrie 2018, Plenul Curții Constituționale s-a pronunțat cu privire la constatarea respectării procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018 a hotărât cu unanimitate de voturi că acesta nu a fost valabil întrucât nu au participat la vot cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000, cu modificările și completările ulterioare ...", se scrie, printre altele, într-un răspuns primit de unul dintre cei care au făcut reclamație.

"Dosarul depus în ziua de 3 ianuarie 2023, la Judecătoria Buftea, ar urma să intre în procedură de cameră preliminară. Procurorii îl acuză pe milionarul din Pipera că a votat fără a avea acest drept (articolul 387, alineatul 1, litera a) și a comis fapta în stare de recidivă (articolul 41, alineatul 1). Adică după ce a fost condamnat definitiv la închisoare, până la împlinirea termenului de reabilitare a săvârșit din nou o infracțiune, ”cu intenție sau cu intenție depășită”, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare.

Pentru fraudă la vot, pedeapsa maximă este de 3 ani”, susțin cei de la gândul.ro.

Dacă referendumul era declarat valid, Becali încălca legea prin participarea la vot

Becali era sigur că nu riscă nimic după participarea la vot, dar avea propria interpretare a legii.

"Asta e meteahna, nu avem inteligenţă, ăsta e neamul nostru. În interdicţie spune clar că nu am voie să aleg pe cineva sau să particip eu la alegeri, dar nu spune că nu are voie să voteze. A alege e ceva şi a vota este altceva. A vota în ceea ce priveşte Constitituţia, care consacră trăirea în societate, nu te poate opri nimeni. E chestie de nuanţă, dar nu avem discernământ juridic", declara Gigi Becali, la vremea respectivă.

La un referendum, nu la alegeri, fundamental este articolul 36 din Constituţie, care prevede explicit că " (2) Nu au drept de vot (...) persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale". Acest lucru a fost confirmat, atunci, de Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR.

Etichete: gigi becali , referendumul pentru familie , autoritatea electorala permanenta , becali vot referendum


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Duel „medieval” în Ucraina: Un vehicul blindat american și unul rusesc se confruntă ca doi cavaleri teutoni în turnir. Cine câștigă

Confruntare în stil medieval între un M2 Bradley american și un transportor blindat rusesc pe frontul din Ucraina, surprinsă din dronă. Cele două vehicule blindate s-au intersectat pe un drum în apropierea unui sat din regiunea Donețk și au tras pur și simplu unul împotriva celuilalt, ca într-un turnir medieval între cavalerii teutoni. Transportorul rusesc a pierdut.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

La un an de la gluma virală făcută despre ea, Mihai Bobonete a dat ”nas în nas” cu Mădălina Ghenea! Ce a urmat: ”Ea a insistat”

Prima imagine cu soția lui Novak Djokovic, după scenele fără precedent de la Roland Garros

Scoțienii au aflat ce a declarat Ianis Hagi și au reacționat imediat: verdict dur pentru fiul "Regelui"

Foto Meme-urile apărute după România - Liechtenstein 0-0: ”Tricolorii”, luați la țintă

Foto România - Liechtenstein 0-0. Rezultat rușinos pentru ”Tricolori” înainte de EURO 2024

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

A retrogradat din SuperLigă, dar a prins lotul pentru EURO 2024

Dramatic: s-a chinuit 20 de kilometri pentru nimic! S-a bucurat prea devreme și a pierdut totul: ”Nu-mi vine să cred”

Remiza României a ajuns până la New York! Ce a scris presa americană după ce n-am putut bate Liechtenstein

500.000€ pentru al treilea transfer al verii la CFR Cluj: vine din Liga 2

Citeşte şi

Exclusiv ”4-5 milioane de euro”. Lui Gigi Becali i s-a amintit în direct de promisiunea făcută și a reacționat

Fotbalistul considerat cel mai bun pe postul său din SuperLigă de Gigi Becali, lăudat ”la scenă deschisă”

PEROZFiica Iuliei Albu, fabuloasă la banchetul de absolvire a clasei a VIII-a, unde a pășit ca pe podium. Fanii: „Este ireal de frumoasă!”

FILM NOWA fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce mai are încape într-un cărucior de cumpărături

E la EURO 2024 și prinde transferul carierei. Oferte de top pentru vedeta de la CFR Cluj! Nelu Varga câștigă o avere citeşte ştirea pe Prosport.ro

Roland Garros 2024: cum s-a terminat finala feminină dintre Iga Swiatek și Jasmine Paolini citeşte ştirea pe ziare.com

S-a schimbat legea în Grecia. Obligația pe care o au toți șoferii de mașini hibride și electrice la intrarea pe insulele elene citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Imaginile cu Antonia din vacanță au ridicat temperaturile în mediul online. Costumul de baie i-a scos în evidență tot: „Ați dat zoom?”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Imaginile cu Antonia din vacanță au ridicat temperaturile în mediul online. Costumul de baie i-a scos în evidență tot: „Ați dat zoom?”

Digi World

Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid

Digi Animal World

Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”