Emil Jula, la Energie Cottbus, în februarie 2011 / Foto: Getty Images

Exclusiv Poveste cu Emil Jula din tunelul timpului de pe "Ion Moina". Andrei Mureșan: "Acele imagini mi-au rămas în minte"

articol scris de Andru Nenciu
22.08.2020, 15:04
  • SuperLiga: U Cluj - Dinamo, sâmbătă, 20:00, DGS 1

  • SuperLiga: Botoșani - Voluntari, sâmbătă, 14:30, DGS 1

O nouă tragedie sfâșietoare s-a produs în fotbalul românesc. La doar 40 de ani, Emil Jula s-a stins azi în urma unui infarct. 

  • Fostul golgheter se afla în Germania, unde era antrenor secund la o formație din ligile inferioare.

Puternicul fost atacant de careu a început fotbalul la Universitatea Cluj, apoi și-a continuat cariera în Liga 1 și în Germania. A adăugat amintiri pentru poveștile de mai târziu, iar scânteia carierei avea să aibă loc în Germania, la Cottbus. 

Spectaculos și imbatabil în duelurile aeriene, Jula deținea calități de vârf încă din copilărie. 

Emil Jula, la Energie Cottbus, în 2009 / Foto: Getty Images

Povestește pentru Digi Sport.ro Andrei Mureșan (35 de ani), actualul stoper de la Universitatea Cluj. 

"Ne știm de când eram copii. Eu jucam la grupa '84 deși eram născut în 1985, el evolua la grupa '80. Am legat o prietenie frumoasă de când eram mici. Am fost colegi de antrenament, colegi de echipă și adversari...

De când eram mici, toți îl voiam în echipă pe Emil, pentru că impresiona prin statura sa impunătoare încă de la copii și juniori. Știam că orice minge care ajunge la Emil va fi o situație de gol, el domina spațiul aerian.

Era foarte greu de marcat (n.r. - Jula avea 1,93 m). Dar avea și un șut foarte bun cu piciorul stâng", dă timpul înapoi actualul stoper de la Universitatea Cluj.

Citește și REACȚIA LUI CRISTI MUNTEANU DUPĂ MOARTEA LUI EMIL JULA: "Nu bea, nu fuma, nu pierdea nopți!"

Puștii crescuți în spiritul "Șepcilor Roșii" au pus pas cu pas pe treptele performanței și ale stadionului "Ion Moina", iar timpul i-a adus împreună, la echipa la care visau să joace de când și-au pus prima dată ghetele.

Andrei Muresan in meciul de fotbal dintre Universitatea Cluj si FC Arges, contand pentru Liga a-2-a Casa Pariurilor, disputat pe Cluj Arena din Cluj Napoca, vineri 21 februarie 2019. © FOTO:Flaviu Buboi/SPORT PICTURES

Andrei Mureșan: "Ne construisem pe tunel o adevărată sală de forță. Emil Jula muncea foarte mult"

Drumul nu era pavat cu roze, dar tinerii Universității puneau într-un antrenament, în urmă cu aproape două decenii, toată puterea lor.

Andrei Mureșan, campion cu CFR în 2018 și 2019, mai deschide o fereastră spre vechiul stadion din Cluj-Napoca, "Ion Moina".

"Am ajuns să jucăm împreună pentru echipa mare în Liga 2. El muncea nu mult, foarte mult. Mi-au rămas întipărite în minte imaginile cu noi pe tunelul de pe vechiul stadion Ion Moina.

Antrenor era Ioan Ovidiu Sabău, iar noi ne construisem pe tunel o adevărată sală de forță.

Acolo ne pregăteam și eu, și el, dar și alți colegi. Emil era un tip foarte serios și nu pleca până nu-și termina exercițiile.

Erau bucurii mărunte, erau zilele în care ne doream să punem masă musculară, să devenim fotbaliști puternici", continuă Andrei Mureșan, pentru Digi Sport.

Andrei Mureșan: "Emil Jula atrăgea simpatia tuturor prin felul lui de a fi"

Plecat în Germania, Jula a răzbit într-un campionat dificil. A înscris 29 de goluri în 100 de partide pentru Energie Cottbus și a cunoscut împlinirea ca sportiv.

"Nici nu-mi vine să cred că a murit, era un băiat de caracter, un băiat deosebit. Prin felul lui de a fi el atrăgea simpatia tuturor. Știu că divorțase și mai venea prin țară, la Brașov, unde avea o prietenă.

Viața e nedreaptă de foarte multe ori, nici nu-mi vine să cred că un băiat atât de tânăr a putut să moară", a mai spus Andrei Mureșan, pentru Digi Sport.ro.

Citește și REACȚIA LUI GABI GIURGIU DUPĂ MOARTEA LUI EMIL JULA: "Nu știam să aibă probleme de sănătate"

Jula s-a retras din fotbal în 2018, după o experiență în ligile inferioare din Germania, la TuS Bersenbruck.

Născut și crescut la Cluj, Jula a evoluat în perioada 1998-2006 la Universitatea, iar ulterior a plecat la Oțelul Galați, unde a stat două sezoane. În 2007, el a făcut parte din echipa care câștiga Cupa Intertoto.

În 2008, atacantul a fost transferat de Energie Cottbus, formație la care a strâns 100 de meciuri, 29 de goluri și 24 de pase decisive, 27 dintre aceste partide fiind în Bundesliga.

Tot în Germania, Jula a mai jucat pentru MSV Duisburg și VfL Osnabruck. În 2013, după ce a avut o experiență și în Cipru, la Anorthosis, clujeanul s-a întors în fotbalul românesc, la Ceahlălul Piatra Neamț, unde a stat un sezon, înainte să se întoarcă la U Cluj, respectiv Oțelul.

Etichete: andrei muresan , emil jula , unversitatea cluj , a murit emi jula , ion moina


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai joace un bilet și a avut o surpriză neașteptată

O femeie care a câștigat 1 milion de dolari la loterie s-a decis după câteva săptămâni să își mai încerce încă o dată norocul și a mai jucat un bilet. A avut parte de o surpriză de proporții.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Femeia care l-a refuzat pe ”Dumnezeu” e cu 11 ani mai în vârstă decât iubitul ei: ”A renunțat la tot pentru mine”

Foto Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Exclusiv ”Dacă mă cheamă Gigi Becali și-mi dă 35.000 €, aș zice NU”. A câștigat 4 trofee cu FCSB, dar nu vrea să revină

Foto După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

După ce Drăgușin a fost ”uitat” pe bancă 5 meciuri la rând, englezii au răbufnit

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Video Exclusiv A intrat în direct la TV și a recunoscut. Dan Petrescu îl vrea președinte la CFR Cluj

”De ce FCSB?”. Marius Ștefănescu, enigmatic: ”Ce să fac, să mă pun rău cu patronul?”

La șase zile după ce a câștigat titlul, Darius Olaru a spus de la cine a primit cel mai emoționant mesaj

Ce concluzie a tras Gică Hagi, după 1-4 cu Sepsi: ”Gol pe centru ca la copii”. Precizarea făcută de ”Rege”

Citeşte şi

Adevăratul motiv al răspândirii COVID-19 în Italia şi Spania? Momentul crucial ar fi fost descoperit: "A fost o nebunie!"

Un copil l-a întrerupt pe Ion Țiriac pentru a-l corecta și l-a lăsat fără cuvinte: ”Câți ani ai, Vasilică? De unde știi?”

PEROZCum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat

FILM NOW"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de la "Red One"

Adrian Șut, poate fi primul transfer de milioane pe care Gigi Becali îl face! Clubul de tradiție din Spania vrea să-l cumpere citeşte ştirea pe Prosport.ro

Fostul antrenor al lui Dinamo a dat lovitura în afaceri! Vinde pantofi scumpi în Franța citeşte ştirea pe ziare.com

Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună citeşte ştirea pe Playtech.ro

PROFM Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place

Digi World

Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă

Digi Animal World

Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”